9.8 C
Athens
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΔημοσκόπηση Metron Analysis: Δυνατή κυβέρνηση ή πολιτική κρίση;

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Δυνατή κυβέρνηση ή πολιτική κρίση;


Του Θάνου Παπαδογιάννη, 

Οι δημοσκοπήσεις για άλλη μια φορά μας παρουσιάζουν τα στατιστικά τους. Η Metron Analysis πραγματοποίησε μια δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega.

Θα αναφέρω συνοπτικά τα αποτελέσματα της έρευνας και μετά θα σχολιάσω την κατάσταση στην οποία βρίσκεται πολιτικά η χώρα μας αυτή τη στιγμή… Μην ξεχνάμε όμως ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια συγκεκριμένη στιγμή και τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες ανατροπής των αποτελεσμάτων τους με αυτά της κάλπης.

Η έρευνα λοιπόν αυτή για άλλη μια φορά μας φέρνει λίγο πιο κοντά με την πραγματικότητα. Ξεκινώντας από την κορυφή της κυβέρνησης, τη θέση του Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέσπασε ποσοστό 45% στην ερώτηση για το ποιον νομίζουμε καταλληλότερο άνθρωπο για τη συγκεκριμένη θέση. Στην δεύτερη θέση δεν έρχεται όμως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, αλλά έρχεται η επιλογή «Κανένας» που αποσπά το 23% των απαντήσεων.

 

Κανέναν από τους σημερινούς πολιτικούς αρχηγούς δεν θεωρεί το 23% των πολιτών, που ερωτήθηκαν ικανότερο πρωθυπουργό. 

Ο Πρωθυπουργός καταλαμβάνει την πρώτη θέση και στη θετική δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών με 59%. Την δεύτερη θέση χάνει ξανά ο Αλέξης Τσίπρας στα θετικά ποσοστά με 37%. Η Φώφη Γεννηματά, αρχηγός του τρίτου κόμματος της Βουλής, τον περνά με ποσοστό 41%, ενώ ακολουθούν ο Γραμματέας του ΚΚΕ, ο αρχηγός του Μέρα 25 και της Ελληνικής Λύσης. 

Αντίστροφα τώρα, έχουμε την αρνητική δημοτικότητα που τα πρωτεία παίρνει ο Κυριάκος Βελόπουλος, τον ακολουθεί ο Γιάνης Βαρουφάκης και στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας με 61%, γεγονός που πρέπει να ανησυχεί τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά και τελευταίος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Το πιο άσχημο για την δημοκρατία μας όμως στην δημοσκόπηση αυτή είναι πως σε σχέση με τις εκλογές του 2019, τα κόμματα χάνουν στο σύνολο τους 20,14% από την ισχύ τους, με την ΝΔ να χάνει 5%, τον ΣΥΡΙΖΑ, 12,5%, το ΚΙΝΑΛ, 2%, το ΚΚΕ, 0,5, το Μέρα 25, 0,5%. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου είναι το μόνο κόμμα της σημερινής Βουλής που βλέπει αύξηση στο ποσοστό του + 0,5%. Ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κερδίζει επίσης έδαφος 0,7% και από το 0,4 του 2019, λαμβάνει 1,1% των ψήφων. Το μεγάλο αυτό ποσοστό που χάνουν τα κόμματα, που είναι μεγαλύτερο από αυτό που φαίνεται ότι θα λάμβανε το δεύτερο κόμμα εάν γίνονταν τώρα εκλογές, έρχεται να προστεθεί σε εκείνους που δεν θα ψηφίσουν, σε εκείνους που θα ρίξουν λευκό ή άκυρο και στους αναποφάσιστους που ξεπερνά το 20,4% των ψηφοφόρων. Τα γεγονότα λοιπόν μιλούν. 

Ας το πάρουμε από την αρχή, κατά την πλειοψηφία των πολιτών ο κ. Μητσοτάκης διαχειρίζεται καλά την πρωθυπουργική θέση και τον θέλουν εκεί. Ο δε πρώην Πρωθυπουργός φαίνεται να έχει χάσει μεγάλο ποσοστό της αποδοχής των πολιτών για το αξίωμα αυτό. Όμως δεν είναι αυτό που μας φέρνει ανησυχία, το θέμα είναι ο «Κανένας». Ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών δεν εμπιστεύεται τους πολιτικούς του σήμερα να πάρουν τα ηνία της Ελλάδας. Δεν είναι κάτι που με ξαφνιάζει, καθώς σε συζητήσεις με συνομηλίκους μου, οι περισσότεροι όντως πιστεύουν ότι κανείς από τους 6 πολιτικούς αρχηγούς του κοινοβουλίου δεν είναι ικανός για την θέση. Παρόλα αυτά, όταν η δημοσκόπηση, σου επιβεβαιώνει την κατάσταση, καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν γίνεται σωστά πλέον στην πολιτική.

 

Το δεύτερο ερώτημα αφορά την αρνητική και τη θετική δημοτικότητα. Η θετική δημοτικότητα του κ. Μητσοτάκη είναι σταθερά υψηλή, η οποία όμως δεν ξεπερνά το 60%. Η Φώφη Γεννηματά έρχεται να ανατρέψει τον Αλέξη Τσίπρα και κατά 4 μονάδες καταλαμβάνει την δεύτερη θέση. Ο κ. Τσίπρας είναι αρνητικά δημοφιλής, η αντιπολίτευση του δεν πείθει τους πολίτες και τον κρίνουν αρνητικά. Η κα. Γεννηματά παρότι το αρνητικό της ποσοστό είναι υψηλότερο είναι στη δεύτερη θέση. 

Στο γενικότερο τώρα θέμα, στις εκλογές του 2019, η συμμετοχή στις εκλογές ήταν μόλις 57,78% του γενικότερου πληθυσμού. Σήμερα τα κόμματα χάνουν ισχύ, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλα τα υπόλοιπα, το Μέρα 25 φαίνεται να μένει εκτός Βουλής, τα άκρα έρχονται να κερδίσουν έδαφος, ακολουθώντας τα ποσοστά αποχής, αναποφάσιστων και ψηφοφόρων που θα έριχναν λευκό. Το 7% λοιπόν της προαναφερόμενης συνολικής συμμετοχής στις εκλογές που βρίσκεται πάνω από το 50% των ψηφοφόρων δεν πρέπει να απορριφθεί από τα ποσοστά αποχής, αυτές οι 777.177 ψήφοι δηλαδή δεν πρέπει να χαθούν. Ήδη η συμμετοχή είναι πολύ χαμηλή για την χώρα μας. Η αποχή αυτή επηρεάζει, δυστυχώς, την δημοκρατία του έθνους μας, καθώς είμαστε πολύ κοντά, οι λίγοι να αποφασίζουν για τους πολλούς. 

Το συμπέρασμα που βγάζω λοιπόν απ’ όλα αυτά τα νούμερα είναι, πως η κρίση δεν είναι μόνο υγειονομική, οικονομική, αλλά είναι και πολιτική. Τα κόμματα χάνουν δυνάμεις αφήνοντας την αποχή να καλπάζει, ο μόνος πολιτικός αρχηγός που έχει θετική δημοτικότητα είναι ο Πρωθυπουργός και αυτός χωρίς να ξεπερνά ούτε κατά 10% την βάση και όλοι οι υπόλοιποι είναι κατά 10 μονάδες κάτω αυτής, η αντιπολίτευση συρρικνώνεται, και οι πολίτες περιμένουν κάποιος στην πολιτική σκηνή να κάνει κάτι. 

Μήπως ήρθε η ώρα τα κόμματα να αλλάξουν πολιτικούς αρχηγούς; Μήπως ήρθε ώρα η αντιπολίτευση, ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογίας, να είναι ουσιαστική; Μήπως πρέπει, μεγάλοι και μικροί, να φύγουμε επιτέλους από τα κουτάκια μας; Μήπως ήρθε η ώρα το νέο αίμα πολιτικών να πάρει τα πράγματα στα χέρια του; 

Αναρωτιέμαι έντονα… Αναρωτηθείτε και εσείς μέσα σας, είστε σίγουροι ότι βαίνουμε καλώς με τη πολιτική αυτή κατάσταση;

Τροφή για σκέψη άφθονη, ο χρόνος κυλάει, σκεφτείτε…


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Παπαδογιάννης
Θάνος Παπαδογιάννης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2002 και είναι πρωτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Του αρέσει να γράφει και να ακούει μουσική από τα βινύλια του και να τα μοιράζετε στην ραδιοφωνική του εκπομπή. Θέλει να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων και του αρέσει να είναι ενεργός πολίτης. Αναζητά εκδηλώσεις που αφορούν τον τομέα της πολιτικής και δράσεις εθελοντισμού.