10.6 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Αυγούστα Άντα Κινγκ

Fe-Memorance: Αυγούστα Άντα Κινγκ


Της Μαριτίνας Γκίνη, 

Η Αυγούστα Άντα Κινγκ, κόμισσα του Λάβλεϊς είναι γνωστή για το έργο που άφησε σχετικά με την Αναλυτική Μηχανή του Τσαρλς Μπάμπατζ. Η συνεισφορά της αυτή θεωρείται σήμερα από τους ιστορικούς ως το πρώτο πρόγραμμα για υπολογιστή. Γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1815 στο Λονδίνο και ήταν το μοναδικό παιδί του Λόρδου Βύρωνα και της Άννας Ισαβέλλα Μίλμπανκ με την οποία χώρισαν όταν η Αυγούστα ήταν ενός έτους. Το πατρικό της όνομα ήταν Αυγούστα Άντα Μπάιρον.

Η μητέρα της φρόντισε για την μόρφωσή της στα μαθηματικά και τη μουσική, παρόλο που τέτοια εκπαίδευση ήταν ασυνήθιστη για τις γυναίκες της εποχής. Σε ηλικία 17 ετών, η Άντα γνωρίζει τη Μαίρη Σόμερβιλ, μια πολύ σημαντική γυναίκα με επιστημονικές ανησυχίες και επιτεύγματα, η οποία αναλαμβάνει τη μόρφωση της κυρίως στα μαθηματικά. Το 1834, ακούει για πρώτη φορά τον Τσάρλς Μπάμπατζ για την Αναλυτική Μηχανή. Έναν χρόνο αργότερα, σε ηλικία 20 ετών  η Άντα παντρεύεται τον Γουίλιαμ Κινγκ, Κόμη του Λάβλεϊς, με τον οποίο αποκτά τρία παιδιά: Τον Μπάιρον, την Αναμπέλα και τον Ραλφ Γκόρντον. Ο γάμος της δεν την εμπόδισε να ακολουθήσει την επιστήμη που τόσο αγαπούσε.

Το 1841, ο Μπάμπατζ δίνει μια διάλεξη για την Αναλυτική Μηχανή στο Τορίνο, η Άντα  μεταφράζει ένα γαλλικό άρθρο  αφιερωμένο στη διάλεξη και το στέλνει στον Μπάμπατζ, ο οποίος την ενθαρρύνει να γράψει παράλληλα με τη μετάφραση του άρθρου και τα δικά της σχόλια. Εκτός από τις προβλέψεις της ότι μια παρόμοια μηχανή στο μέλλον θα μπορεί όχι μόνο να επιλύει μαθηματικά προβλήματα, αλλά και να συνθέτει πολύπλοκη μουσική και να παράγει γραφικά, στο άρθρο περιλαμβάνει ένα «σχέδιο» σχετικά με το πώς η  Αναλυτική Μηχανή θα μπορούσε να υπολογίζει αριθμούς Μπερνούλι. Αυτό ακριβώς το «σχέδιο» θεωρείται από τους ιστορικούς το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή. Το άρθρο δημοσιεύτηκε δύο χρόνια  μετά την διάλεξη το 1843.

Παρά την ενασχόλησή της με τις επιστήμες, τη μουσική, την ανατροφή των παιδιών της, η υγεία της δεν είναι καλή. Το 1852 και ύστερα από υπόδειξη των γιατρών της, υφίσταται αφαίμαξη, από την οποία τελικά και πεθαίνει στις 27 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, σε ηλικία  τριάντα έξι ετών. Η σορός της, με δική της επιθυμία, ενταφιάζεται στο Νότιγχαμ, πλάι σε αυτή του πατέρα της.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.