20.3 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚατοικίδια: Η ψυχοθεραπεία των ανθρώπων!

Κατοικίδια: Η ψυχοθεραπεία των ανθρώπων!


Της Μαρίας-Ειρήνης Τζαμάκου,

Όσοι έχουν για συντροφιά τους ένα κατοικίδιο, δεν χρειάζονται υπενθύμιση για το πόσο ευεργητική είναι η παρουσία τους μέσα στο σπίτι. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει σχεδόν κάθε δραστηριότητά μας, η αλληλεπίδραση με ένα ζωάκι μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες στην υγεία κάθε ατόμου.

Ποιος δεν έχει φανταστεί τη συμβίωσή του με ένα ζωάκι; Υπάρχουν, άραγε, άτομα που θα μπορούσαν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς το κατοικίδιό τους;

Η απάντηση είναι αρνητική. Το κατοικίδιο, από τη στιγμή που ενσωματώνεται στην οικογένεια, έχει τη δυνατότητα να χαρίσει στον «κηδεμόνα» του πλούσια θετικά συναισθήματα, όπως η ανιδιοτελής αγάπη, η ευγνωμοσύνη, η τρυφερότητα και η ευχαρίστηση. Εκτός από την αναντικατάστατη συντροφιά, τα κατοικίδια συμβάλλουν στη μείωση του άγχους και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Είναι συχνή πρακτική των ψυχολόγων να παροτρύνουν άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη να πάρουν ένα κατοικίδιο. Αυτό συμβαίνει, διότι οι ώρες που περνάμε στον καναπέ, χαϊδεύοντας τον μικρό μας φίλο, λειτουργούν σαν αναλγητικό σε μια δύσκολη και κουραστική μέρα, μας χαλαρώνουν και μας ηρεμούν. Τα αποτελέσματα στο σώμα μας είναι η μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης, η οποία θεωρείται ως η ορμόνη του στρες, ενώ παράλληλα αυξάνεται η σεροτονίνη, η οποία μας φτιάχνει τη διάθεση.

Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο συντάκτριας

Ειδικά για τα άτομα τρίτης ηλικίας, στα οποία το αίσθημα της μοναξιάς παρατηρείται συχνότερα, η συνύπαρξή τους με τα ζώα λειτουργεί σαν μηχανισμός ενεργοποίησης. Οι ηλικιωμένοι καλούνται να κινητοποιηθούν προκειμένου να φροντίσουν το κατοικίδιό τους και τα ζώα, από την άλλη πλευρά, με την ισχυρή ενσυναίσθησή τους τούς καταλαβαίνουν και τους χαρίζουν τη συντροφικότητά τους.

Η αξία των κατοικιδίων γίνεται φανερή και στη διάπλαση του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς των παιδιών. Τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζονται και να σέβονται τις ανάγκες μιας άλλης ζωής. Ένα ζωάκι μπορεί μεν να γίνει ο καλύτερος φίλος ενός παιδιού, συμβάλλει δε στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Επιπρόσθετα, το κατοικίδιο μπορεί να του χαρίσει ασφάλεια με τη σταθερότητά του, ειδικά σε στιγμές απουσίας των γονέων. Τέλος, φέρνει πιο κοντά όλα τα μέλη της οικογένειας. Κρίνεται απαραίτητος ένας συνδετικός κρίκος, ο οποίος μπορεί να ενδυναμώσει τον οικογενειακό δεσμό και να δημιουργήσει τρυφερές οικογενειακές στιγμές, ειδικά ενόψει της καραντίνας, όπου ο χρόνος στο σπίτι είναι περισσότερος.

Όσον αφορά τη σωματική υγεία, τα κατοικίδια προσφέρουν στον ιδιοκτήτη τους καλύτερη φυσική κατάσταση, διότι ο καθημερινός περίπατος του σκύλου αποτελεί ισχυρό κίνητρο για περισσότερο περπάτημα και κίνηση. Για τον λόγο αυτό, οι ιδιοκτήτες των σκύλων τείνουν να είναι πιο δραστήριοι και λιγότερο υπέρβαροι. Ας μην ξεχνάμε και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών έχουν χαρακτηριστεί ως το ασφαλέστερο και γρηγορότερο μέσο για να κινηθούν άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης.

Πηγή εικόνας: Προσωπικό αρχείο συντάκτριας

Πέρα όλων, όμως, τα ζώα μας διδάσκουν. Η κυριότερη διδαχή είναι ότι η αγάπη που προσφέρουμε είναι αυτή που επιζητούμε να λάβουμε. Ως εκ τούτου, μπορεί ο άνθρωπος να διεκδικήσει μια καλύτερη μορφή αγάπης, με αποτέλεσμα να χαλκεύει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του. Ο σεβασμός, η στοργή και η υπευθυνότητα είναι μερικά ακόμη διδάγματα που μπορούμε να πάρουμε από τα κατοικίδιά μας. Είναι αναγκαίο να είναι κανείς συνειδητοποιημένος, διότι για να διαμένει ένα ζωάκι σε υγιές περιβάλλον απαιτείται αφοσίωση. Αξίζει όμως, καθώς η ανάληψη αυτής της ευθύνης θα επηρεάσει με μοναδικό τρόπο τη ζωή μας…

Η πρακτική επιβεβαίωση όλων των θετικών αποτελεσμάτων φαίνεται στις περιόδους κρίσης είτε οικονομικής είτε ψυχολογικής, στις οποίες περισσότεροι πολίτες στρέφονται στην επιλογή των κατοικιδίων για συντροφιά. Να μην ξεχνάμε και να προσπαθούμε να προσφεύγουμε στην υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου. Είναι ενθαρρυντικό τα καταφύγια ζώων να αδειάζουν. Με την υιοθεσία θα προσφέρουμε σε ένα ζωάκι τη δυνατότητα να γίνει μέλος της οικογένειάς μας και εμείς ως ιδιοκτήτες θα γίνουμε πιο ευτυχισμένοι με την παρουσία του.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία-Ειρήνη Τζαμάκου
Μαρία-Ειρήνη Τζαμάκου
Είναι 20 ετών και σπουδάζει στη Νομική Σχολή Αθηνών. Κύρια χαρακτηριστικά της είναι η επιμονή, η αφοσίωση και το πάθος με ό,τι και αν ασχοληθεί. Λατρεύει τα ταξίδια και την περιπέτεια, τη μουσική και τις θεατρικές παραστάσεις. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά. Στον ελεύθερο της χρόνο, ασχολείται με τον χορό και ειδικά με το λάτιν, που είναι το χόμπι της από τα 14 της.