Του Γιώργου Δαλακούρα,
Η Σίκα Κούροντα ήταν Ιαπωνίδα χημικός και η πρώτη γυναίκα επιστήμονας θετικών σπουδών στη χώρα. Γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1884 στην πόλη Ματσουμπάρα, στην περιοχή της Οζάκα της Ιαπωνίας. Προερχόταν από προοδευτική οικογένεια και, έτσι οι γονείς της κάθε άλλο παρά εμπόδιο στάθηκαν στη μελλοντική καριέρα της. Μάλιστα, φρόντισαν να εφοδιαστεί καταλλήλως, ώστε να διαγράψει μία επιτυχημένη πορεία. Η Κούροντα, λοιπόν, έλαβε την επιμελημένη -και επιτρεπόμενη- για τις γυναίκες της χώρας παιδείας. Αποφοίτησε το 1901 από το παρθεναγωγείο, στο οποίο φοιτούσε και, στη συνέχεια, φοίτησε σε λύκειο θηλέων, μέχρι και το 1906. Έπειτα, συνέχισε τις σπουδές της και συμμετείχε σε σημαντικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Σύντομα, έγινε αναπληρώτρια καθηγήτρια σε λύκειο θηλέων και συνέχισε τις έρευνες και την εκπαίδευσή της.
Το 1913, εγγράφηκε στο Αυτοκρατορικό Πανεπιστήμιο του Τοχόκου, όπου σπούδασε χημεία. Πήρε το πτυχίο της το 1916 και έγινε η πρώτη γυναίκα στην Ιαπωνία που επέτυχε κάτι τέτοιο. Τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα στράφηκαν γύρω από το ζήτημα των δομών των φυσικών χρωστικών ουσιών, ενώ η πτυχιακή της αφορούσε το φαρμακευτικό φυτό, λιθόσπερμο. Δύο χρόνια αργότερα, το 1918, έγινε η πρώτη γυναίκα στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου που κατέθεσε έρευνά της στην Κοινότητα Χημικών της Ιαπωνίας. Η Κούροντα ήταν μία πρωτοπόρος, μία διακεκριμένη επιστήμων. Μεταξύ 1921 και 1923, βρέθηκε στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στην Οξφόρδη, όπου και συνέχισε τις μελέτες της, αλλά, σύντομα, επέστρεψε στην πατρίδα της. Είχε θέσει ως στόχο ζωής να «μυήσει» περισσότερες γυναίκες στον -ως τότε- ανδροκρατούμενο αυτόν χώρο και να καταστήσει σαφές πως κάθε γυναίκα μπορεί να πετύχει. Το 1929, παρουσίασε τη διδακτορική της διατριβή.
Σημαντικότατη υπήρξε η συμβολή της στον χώρο της φαρμακευτικής. Συνέβαλε καθοριστικά στην ανακάλυψη της ουσίας Kerutin C, η οποία αποτελεί βασικό φάρμακο κατά της υψηλής αιμοστατικής πίεσης. Παράλληλα, συνέχισε να διδάσκει μέχρι το 1952, ενώ τιμήθηκε με σειρά διακρίσεων. Η Σίκα Κούροντα, μία γυναίκα-σύμβολο των επιστημών στην Ιαπωνία, «έφυγε» στις 8 Νοεμβρίου 1968, σε ηλικία 84 ετών, μετά από προβλήματα με την καρδιά της.