11.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤανζανία: Εντείνεται η καταστολή όσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών

Τανζανία: Εντείνεται η καταστολή όσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών


Της Νεφέλης Κανέλλου,

Αύριο, στις 28 Οκτωβρίου, η Τανζανία θα προβεί σε εκλογές, οι οποίες θα καθορίσουν το νέο Πρόεδρο της χώρας. Αν και ο νυν Πρόεδρος, John Magufuli, υπόσχεται να πατάξει τη διαφθορά στην κυβέρνηση αν επανεκλεγεί, η αντιπολίτευση μιλάει για αυξανόμενο περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών, όσο η χώρα πλησιάζει στις κάλπες.

Ο ισχυρότερος αντίπαλός του στην αντιπολίτευση είναι ο Tundu Lissu, ο οποίος προσφάτως επέστρεψε στη χώρα. Ο Lissu βρισκόταν σε αυτοεξορία στο Βέλγιο, από το 2017, οπότε και δέχθηκε επίθεση από αγνώστους και υπέστη 16 τραύματα από πυροβολισμούς. Πλησιάζοντας προς τις εκλογές, πολλά μέλη της αντιπολίτευσης και οργανώσεων για τα δικαιώματα έχουν κάνει λόγο για περιορισμό ελευθεριών και καταστολή της ελευθερίας λόγου. Μέλη κομμάτων, μάλιστα, έχουν μιλήσει μέχρι και για απειλές. Η κυβέρνηση, βέβαια, έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες.

Παρά την άρνηση της κυβέρνησης, την περασμένη εβδομάδα, η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε αναφορά, στην οποία δηλώνει πως η κυβέρνηση Magufuli έχει καταρτίσει νόμους, ώστε να πατάξει όλες τις μορφές εναντίωσης, ελευθερίας έκφρασης και ειρηνικής συνέλευσης. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική και Νότια Αφρική αναφέρει: «Πολιτικοί έχουν συλληφθεί για την δημιουργία συνελεύσεων ή την συμμετοχή τους σε αυτές, απαγορεύτηκε η λειτουργία σε φορείς Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ ο διαδικτυακός ακτιβισμός κρίθηκε παράνομος και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με ατελείωτους κανονισμούς». Τον Αύγουστο, τα γραφεία του κόμματος του Lissu, στην πόλη Αρούσα, καήκαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς, πράξη που καταδεικνύει την κατάσταση τρόμου και καταστολής που επικρατεί στη χώρα.

Στην αναφορά της, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρθηκε, ακόμη, σε άλλες ενέργειες της κυβέρνησης που υπογραμμίζουν την ένταση της καταστολής και του περιορισμού που επικρατεί στην Τανζανία τους τελευταίους μήνες. Τον Ιούνιο, η κυβέρνηση απαγόρευσε την κυκλοφορία της δεύτερης δημοφιλέστερης εφημερίδας της χώρας, της οποίας διευθυντής ήταν ένας από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης. Η απαγόρευση έγινε βάσει του ότι η εφημερίδα ήταν παράνομη και προσέκρουε στην επαγγελματική ηθική, χωρίς, όμως, να αναφερθούν συγκεκριμένα άρθρα. Τον Ιούλιο, απαγορεύτηκε και η λειτουργία ενός καναλιού για 11 μήνες, επειδή ο εν λόγω τηλεοπτικός σταθμός προέβαλε μία είδηση της Αμερικανικής πρεσβείας για τον COVID-19. Επιπροσθέτως, έχουν τεθεί περιορισμοί και στη διεθνή κάλυψη των εκλογών, καθώς, με νέο κανονισμό, οι δημοσιογράφοι ξένων μέσων δεν μπορούν να δημοσιεύσουν τίποτα, αν δεν έχουν έναν τοπικό συνεργάτη.

Πλησιάζοντας, μάλιστα, στην ημέρα των εκλογών, πληθαίνουν και οι κατηγορίες από μέλη της αντιπολίτευσης ότι πολλοί υποψήφιοι έχουν αποκλειστεί άδικα κι ότι πολλοί ψηφοφόροι δεν έχουν λάβει την απαραίτητη ταυτοποίηση που χρειάζεται για να ψηφίσουν.

Οι δικτατορικού τύπου, όμως, πολιτικές της κυβέρνησης Magufuli δεν ξεκίνησαν τώρα. Από όταν ανέλαβε την εξουσία ο Magufuli, ξεκίνησε να περνάει νόμους, οι οποίοι ενέτειναν την κυβερνητική παρουσία και την άσκηση πίεσης, τόσο στην πολιτική σκηνή, όσο και στην κοινωνία. Το 2016, απαγόρευσε τα πολιτικά συλλαλητήρια μέχρι το 2020, που θα πλησίαζαν οι εκλογές, και πολλοί πολιτικοί του αντίπαλοι έχουν μιλήσει για συλλήψεις, για εκφοβισμούς και παρενοχλήσεις. Η δικαστική εξουσία έχει, επίσης, αποδυναμωθεί, καθώς πολλές δίκες έχουν καθορισμένη έκβαση, με βάση τα πολιτικά κίνητρα. Επίσης, πάλι το 2016, μέσω του Media Services Act, η κυβέρνηση έλαβε τη δύναμη να κλείνει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία μιλούσαν για διαφθορά ή για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέσω άλλων νομοσχεδίων, του 2015 και του 2018, σχετικά με την κυβερνοασφάλεια, η κυβέρνηση έχει πλέον το δικαίωμα να λειτουργεί ως αστυνομία του διαδικτύου.

Οι κάτοικοι της Τανζανίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μία κρίσιμη καμπή στην ιστορία της χώρας τους. Με τις επικείμενες εκλογές, έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το μέλλον τους, αλλά ακόμη και το αποτέλεσμα αυτών θα μπορούσε να είναι αμφιλεγόμενο. Χωρίς εξωτερική βοήθεια και γνωστοποίηση της καταπίεσης στη διεθνή κοινότητα, οι κάτοικοι της χώρας δε θα μπορέσουν να αντιστρέψουν την κατάσταση στο εσωτερικό, όσο τα βασικά τους δικαιώματα καταπατώνται δια νόμου. Η διεθνής βοήθεια και η ήττα του Magufuli στις εκλογές της 28ης Οκτωβρίου είναι μόνο το αρχικό βήμα, ώστε να οικοδομήσουν και πάλι ένα δημοκρατικό καθεστώς.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νεφέλη Κανέλλου
Νεφέλη Κανέλλου
Είναι τελειόφοιτη στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Κύρια ενδιαφέροντά της είναι οι διεθνείς σχέσεις, η διπλωματία και τα θέματα διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας. Για το λόγο αυτό, έχει συμμετάσχει σε Μοντέλα των Ηνωμένων Εθνών και περιφερειακών οργανισμών. Έχει συμμετάσχει επίσης σε προγράμματα ERASMUS για σπουδές, αλλά και Placement. Είναι γνώστης της αγγλικής, της ιταλικής, της γαλλικής και της κινεζικής.