11 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟι εκατομμυριούχοι ανά τον κόσμο

Οι εκατομμυριούχοι ανά τον κόσμο


Του Θάνου Σουλελέ,

Οι περισσότεροι  άνθρωποι στον πλανήτη ονειρεύονται να γίνουν εκατομμυριούχοι. Ένα όνειρο που φαντάζει τόσο μακρινό για τους περισσότερους από εμάς, αλλά για άλλους δεν ήταν καν όνειρο, γιατί γεννήθηκαν με το πλεονέκτημα να έχουν οι γονείς τους, ήδη, μια τεράστια περιουσία.

Για να γίνει κάποιος εκατομμυριούχος, πρέπει η παρούσα περιουσία του να είναι μεγαλύτερη από 1.000.000$/€. Το να κάνει κάποιος μια επιχειρηματική κίνηση (π.χ. πώληση) που θα του επαναφέρει αυτό το πόσο δεν τον κάνει αυτόματα εκατομμυριούχο διότι σχεδόν ποτέ δεν είναι όλο το πόσο καθαρό κέρδος, αφού πάντα υπάρχουν αποσβέσεις, φόροι, άλλοι συμβαλλόμενοι, που πρέπει να πληρωθούν και πολλά άλλα. Αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολο κάποιος να είναι εκατομμυριούχος, διότι υπάρχουν επιχειρήσεις με πολλά εκατομμύρια, ακόμα και δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη, αλλά πολύ μικρό ποσοστό κέρδους, με αποτέλεσμα τα χρήματα που φτάνουν τελικά στους μετόχους να μην είναι τόσα όσα περιμένουν οι περισσότεροι.

Εν έτει 2020, το να κατέχει κανείς μια τέτοια περιούσια δεν είναι τόσο μεγάλο επίτευγμα, όσο ήταν πριν μερικές δεκαετίες, αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στον πλανήτη περίπου 47 εκατομμύρια άνθρωποι με περιουσία που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Credit Suisse.

Στο παραπάνω γράφημα, βλέπουμε αναλυτικά πόσοι εκατομμυριούχοι υπάρχουν ανά κράτος και παρατηρώντας καλύτερα βλέπουμε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατοικούν παραπάνω από 18 εκατομμύρια από αυτούς. Ένα νούμερο που αντιπροσωπεύει το 40% του συνόλου. Επιπλέον, για να καταλάβουμε πόσο μεγάλο είναι αυτό το νούμερο πρέπει να αναφέρουμε ότι ο πληθυσμός ενηλίκων στην Αμερική είναι 245 εκατομμύρια, δηλαδή 1 στους 14 Αμερικανούς ενήλικες είναι εκατομμυριούχος. Με τη μέση περιουσία από την άλλη να είναι στα 65.904$. Βεβαία, ως γνωστόν, το «American dream» έχει δύο όψεις, αφού η κοινωνική ανισότητα είναι τεράστια, όπως και τα επίπεδα φτώχειας.

Στον χάρτη, η χώρα μας δεν φαίνεται και συνεπώς συγκαταλέγεται στο «other», η πραγματικότητα είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε περίπου 8 εκατομμύρια, όπως υπολογίζεται από τα τμήματα private banking. Παράλληλα, υπάρχουν και οι πολυσυζητημένες καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό, για τις οποίες το Spiegel είχε αναφέρει πως φτάνουν τα 600 δις ευρώ, αλλά οι τραπεζικοί κύκλοι τις υπολογίζουν περίπου στα 100 δις ευρώ.

O μέσος πλούτος της χώρας μας ανά ενήλικο βρίσκεται λίγο παραπάνω από τα 76.000 ευρώ, καθώς η εκτόξευση των χρηματιστηριακών τιμών ισοστάθμισε την πτώση στην αξία των ακινήτων το 2019. Ένα ποσό που φαντάζει πολύ μεγάλο για την ελληνική  πραγματικότητα και δείχνει πόσο μεγάλη είναι η κοινωνική ανισότητα που υπάρχει στο κράτος μας με άτομα από τη μία να δυσκολεύονται να βγάλουν τα προς το ζην και από την άλλη να υπάρχουν τόσο μεγάλες καταθέσεις σε τραπεζικές καταθέσεις μόνο λίγων ατόμων.

Το περασμένο έτος, ήτοι το 2019, ο πλανήτης είχε 1,1 εκατομμύρια εκατομμυριούχος, ενώ πάρα την πανδημία εκτιμάται ότι το 2020 θα τελειώσει με μια αύξηση μεγαλύτερη από αυτή του 2019. Το πιο βασικό και λυπηρό ταυτόχρονα είναι πως το 1% του πλανήτη κατέχει το 45% του συνολικού πλούτου του πλανήτη.

Οι κάτοικοι της Ελβετίας έγιναν πλουσιότεροι κατά 17.790€/ενήλικο πρόσωπο. Η Ελβετία είναι γνωστό ότι είναι ίσως το πιο πλούσιο κράτος αναλογικά με το μέγεθός του, αφού με πληθυσμό 7.000.000 διαθέτει 810.000 εκατομμυριούχους, δηλαδή περίπου 1 στους 9.

Το θετικό αυτή της έρευνας είναι ότι παρατηρείται αύξηση του πλούτου των γυναικών παγκοσμίως και ότι όλο και περισσότερες εντάσσονται στο εργατικό δυναμικό.

Για να είμαστε ειλικρινείς, όμως, το να μετακομίσεις απλώς σε μια χώρα, όπου υπάρχουν πολλά πλούσια άτομα δεν θα αυξήσει τις πιθανότητές σου να γίνεις κάποτε εκατομμυριούχος. Απλώς, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στην Ελβετία για παράδειγμα είχαν καλύτερη εκπαίδευση, περισσότερες ευκαιρίες καριέρας, υποστηρικτικές κοινωνικές δομές ίσως και την εύνοια ενός ήδη πλούσιου συγγενή συγκριτικά με όσους μεγαλώνουν στην Ελλάδα ή σε άλλα κράτη και δεν έχουν παρόμοιες ευκαιρίες. Παρ’ όλα αυτά, όλοι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να βγάλουμε τεράστια χρηματικά ποσά, αν αυτό είναι που θέλουμε, απλώς ανάλογα με την οικονομική δύναμη της χώρας μας ή της οικογένειάς μας μπορεί να μας είναι πολύ δύσκολο ή πολύ εύκολο.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Σουλελές
Θάνος Σουλελές
Είναι Απόφοιτος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιου Πατρών με εργασιακή εμπειρία ως HR specialist. Πλέον εργάζεται ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων και ετοιμάζεται για τις Μεταπτυχιακές του σπουδές στο HR. Ο αθλητισμός και οι κοινωνικές δράσεις είναι ένα από τα βασικά κομμάτια της καθημερινότητας του.