10.6 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Mary Beatrice Midgley

Fe-Memorance: Mary Beatrice Midgley


Της Νικολίνας Σκόνδρα, 

Η Mary Beatrice Midgley γεννήθηκε στην Αγγλία στις 13 Σεπτεμβρίου του 1919 και έφυγε από την ζωή στις 10 Οκτωβρίου του 2018. Υπήρξε φιλόσοφος και λέκτορας φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle. Έμεινε γνωστή για το έργο της στην επιστήμη, την ηθική και τα δικαιώματα των ζώων. Ακόμα, έγραψε αρκετά βιβλία, όπως το “Beast And Man” (1978), το “Animals and Why They Matter” (1983), το “Wickedness” (1984), το “The Ethical Primate” (1994), το “Evolution as a Religion” (1985), το “Science as Salvation” (1992) και την αυτοβιογραφία της “The owl of Minerva”, το οποίο δημοσιεύθηκε το 2005. Πιο συγκεκριμένα, η Mary υπήρξε κριτικός του αναγωγισμού και του επιστημονισμού, καθώς και σε κάθε προσπάθεια μετατροπής της επιστήμης σε υποκατάστατο των ανθρωπιστικών επιστημών. Συγκεκριμένα, η Guardian την περιέγραψε ως μια σκληρά μαχητική φιλόσοφο. Ακόμα, της απονεμήθηκαν τίτλοι από το Πανεπιστήμιο Durham (1995) και από το Πανεπιστήμιο Newcastle (2008).

Στη συνέχεια θα αναφερθούμε πολύ συνοπτικά στις απόψεις της για τη φιλοσοφία και τη θρησκεία. Στο βιβλίο “Wickedness” (1984), η συγγραφέας υποστηρίζει ότι πρέπει να κατανοήσουμε την ανθρώπινη ικανότητα ως υπεύθυνη για την κακία, αντί να κατηγορούμε τον Θεό για αυτό, διότι το κακό προκύπτει από τις πτυχές της ανθρώπινης φύσης και όχι από μια εξωτερική δύναμη. Όσον αφορά τον ανταγωνισμό και τον υλισμό, στο βιβλίο “Beast and Man”, η συγγραφέας εξετάζει την ανθρώπινη φύση και καταλήγει σε μια κριτική απέναντι στον αναγωγισμό της κοινωνιοβιολογίας, υποστηρίζοντας ότι τα ανθρώπινα όντα μοιάζουν περισσότερο με τα ζώα από ό,τι υποστηρίζουν πολλοί κοινωνικοί επιστήμονες, ενώ τα ζώα είναι από πολλές απόψεις πιο εξελιγμένα από ό,τι ήταν συχνά αποδεκτό. Τέλος, όταν έγραφε την εισαγωγή του “Evolution as a Religion” (1985) ανέφερε ότι έγραψε αυτό το βιβλίο προκειμένου να αντιμετωπίσει την «οιονεί επιστημονική κερδοσκοπία», καθώς ασχολήθηκε με τις θεωρίες των εξελικτικών βιολόγων, συμπεριλαμβανομένου του Dawkins. Η Midgley κατέληξε να υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτές οι θεωρίες δεν έχουν καμία σχέση με κάποια αξιόπιστη θεωρία της εξέλιξης και ότι δεν θα λύσουν τα πραγματικά κοινωνικά και ηθικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολίνα Σκόνδρα
Νικολίνα Σκόνδρα
Γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στη σχολή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας λάβει ως κατεύθυνση την Πολιτική Ανάλυση. Έχει εργαστεί εθελοντικά στην ομάδα ΜΕΤΑ-δράση, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.