13.5 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ενάντια στην κλιματική αλλαγή


Του Χάρη Πετράκη,

Σε μία εποχή βαθιάς οικολογικής κρίσης, αποτέλεσμα της αλόγιστης χρήσης του ορυκτού πλούτου και πολλών άλλων καταχρήσεων εις βάρος του περιβάλλοντος, παρατηρούνται συντονισμένες προσπάθειες αλλαγής κατεύθυνσης προς την κυκλική και πράσινη οικονομία. Σε αυτή την προσπάθεια, συμμέτοχη είναι και η χώρα μας. Πέρα από τη συνολική προσπάθεια όλων των εταιριών προς την οικολογία, υπάρχουν και ελληνικές εταιρίες που κατατάσσονται στις αμιγώς «πράσινες» επιχειρήσεις. Σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε στην εταιρία-ηγέτη σε αυτόν τον κλάδο, εδώ και πάνω από 20 χρόνια, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ποια η ταυτότητα της TERNA ENERGY και που δραστηριοποιείται;

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι μέλος του μεγάλου ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με χρονολογία ίδρυσης το 1997. Από τότε μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να κτίσει χαρτοφυλάκιο έργων περίπου 2000 MW, συμπεριλαμβανομένων έτοιμων και υπό κατασκευή εγκαταστάσεων, έχοντας έτσι την πρωτιά στην Ελλάδα. Οι βασικοί τομείς ΑΠΕ που δραστηριοποιείται η εταιρία είναι η αιολική ενέργεια, τα υδροηλεκτρικά έργα, η ηλιακή ενέργεια και η διαχείριση και ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, των αποβλήτων και της βιομάζας. Σε όλα τα παραπάνω, οι συνολικές επενδύσεις είναι περίπου 2 δις ευρώ, με επιπλέον πρόγραμμα ύψους €1,7 δις για τα επόμενα χρόνια, συνεισφέροντας στο ΑΕΠ και στην αύξηση θέσεων εργασίας. Αξίζει, επιπλέον, να αναφέρουμε ότι η εταιρία δεν συμμετέχει σε έργα μόνο εντός Ελλάδας, αφού με παρουσία σε Η.Π.Α. και Νοτιοανατολική Ευρώπη, διευρύνει τη δραστηριότητά της περαιτέρω.

Δύναται μία πράσινη εταιρία να είναι κερδοφόρα πολεμώντας την κλιματική αλλαγή;

Ο στόχος των επιχειρήσεων, όπως ξέρουμε, είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους, οπότε πρέπει να δοθούν κίνητρα, ώστε να κερδοσκοπήσουν ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Δεν έχει κανένα νόημα η προσπάθεια ένταξης μιας εταιρίας σε ζημιογόνες επενδύσεις. Μία ένδειξη ότι κέρδος μπορεί να επιτευχθεί από τις ΑΠΕ είναι η συνεχής αύξηση των κερδών της TERNA ENERGY. Κάθε χρονιά σημειώνεται και μεγαλύτερη βελτίωση, δίνοντας το σήμα ότι ήρθε η ώρα της «καθαρής ενέργειας». Να σημειωθεί ότι η εταιρία πέτυχε 51.5 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη το 2019, έναντι 44.9 εκατ. ευρώ το 2018, ένδειξη ότι ήρθε η ώρα να ακολουθήσουν και άλλοι των δρόμο της.

Υποστηρίζεται η προσπάθεια από funds και επενδυτές;

Το αισιόδοξο νέο είναι ότι η προσπάθεια αυτή τον τελευταίο χρόνο δέχεται μεγάλη κεφαλαιακή υποστήριξη, αφενός γιατί η τιμή της μετοχής σημείωσε ρεκόρ και αφετέρου γιατί μεγάλα funds βοήθησαν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ειδικότερα, η τιμή της μετοχής από 5,78 ευρώ κατά την πάροδο της υγειονομικής κρίσης, έφτασε μέχρι και 12 ευρώ, ένα νούμερο που η εταιρία δεν το είχε φτάσει ποτέ.

Θα μπορούσε να αναρρωτηθεί κανείς εύλογα πού σχετίζεται αυτή η άνοδος με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής; Φυσικά και σχετίζεται! Πριν λίγο καιρό, η εταιρία πέτυχε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά περίπου 69 εκατ. ευρώ, εκδίδοντας 6.229.422 νέες μετοχές, κεφάλαια τα οποία πρόκειται να αξιοποιηθούν σε έργα καθαρής ενέργειας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ζωή μας. Εάν η μετοχή έμενε στάσιμη στα 5,78 ευρώ, η άντληση κεφαλαίων θα ήταν αρκετά μικρότερη για τις ίδιες μετοχές. Επομένως, καταλήγουμε στο ότι όσο μεγαλύτερη υποστήριξη από επενδυτές και funds τόσο το καλύτερο.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, εταιρίες όπως η TERNA ENERGY είναι απαραίτητες και οφείλουμε να τις στηρίξουμε γιατί πέρα από το οικολογικό πρόβλημα δύναται να βοηθήσουν και στην μείωση της ανεργίας, αυξάνοντας την απασχόληση πολυάριθμων νέων κλάδων. Ελπίζουμε οικονομία και οικολογία να τα καταφέρουν επιτέλους μαζί. Η ώρα έφτασε και τα περιθώρια στενεύουν.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πετράκης
Χάρης Πετράκης
Προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και θέλει να αποδείξει πολλά στο αντικείμενο του. Ασχολείται με το χρηματιστήριο και είναι θερμός υποστηρικτής της πράσινης ενέργειας και της αυτοβελτίωσης.