19.7 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚορωνοϊός: Έχουν τελικά οι εξ αποστάσεως δραστηριότητες και τα καλά τους;

Κορωνοϊός: Έχουν τελικά οι εξ αποστάσεως δραστηριότητες και τα καλά τους;


Της Χριστιάννας Αντωνοπούλου,

Εδώ και περίπου επτά μήνες, ο κορωνοϊός έχει αλλάξει άρδην τη ζωή μας. Πλέον προσπαθούμε όλοι να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και να συνηθίσουμε να ζούμε με τον ιό. Τα αντισηπτικά και οι μάσκες έχουν γίνει προέκταση των χεριών μας, η οικονομία είναι σε κρίση και γενικότερα τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Όλα είναι πρωτόγνωρα και ρευστά. Και αυτή η αλλαγή έχει επηρεάσει και πολλές από τις δραστηριότητες της καθημερινής μας ζωής, οι οποίες πια πραγματοποιούνται εξ’ αποστάσεως.

Μέχρι λίγους μήνες, πριν ξεκινήσει ο κορωνοϊός, αρκετοί από εμάς θεωρούσαν ότι οι υποθέσεις και οι δραστηριότητές τους δεν μπορούσαν να διεκπεραιωθούν εξ αποστάσεως. Ωστόσο, η έκτακτη κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα ήρθε να τους διαψεύσει, καθώς αρκετές από αυτές όχι μόνο πραγματοποιούνται αποτελεσματικά, αλλά τελικά έχουν, θα μπορούσε να πει κανείς, και τα θετικά τους.

Κατ’ αρχάς, πολλά σεμινάρια, ημερίδες ή και μαθήματα πραγματοποιούνται πλέον εξ’ αποστάσεως. Έτσι, πολύ κόσμος έχει τη δυνατότητα να τα παρακολουθεί παρόλο που δε βρίσκεται στην περιοχή που λαμβάνουν χώρα και μιλάω κυρίως για άτομα που ζουν στην επαρχία ή και στο εξωτερικό. Επίσης, ειδικά στην περιοχή της Αττικής, η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση ευνοεί τόσο την τσέπη όσο και την ψυχολογική ηρεμία των κατοίκων, καθώς αποφεύγουν να κάνουν πολλές μετακινήσεις και έτσι να χάνουν τόσο πολύτιμο χρόνο όσο και χρήματα.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για πολιτιστικές εκδηλώσεις που μπορούν πια να μεταδίδονται και μέσω live-streaming. Οι συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων ή στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελούν ένα πολύ καλό παράδειγμα. Έτσι, λοιπόν, δόθηκε η δυνατότητα σε αρκετό κόσμο να παρακολουθήσει ζωντανά απ’ όπου και αν βρισκόταν και φυσικά στην άνεση του σπιτιού του τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Σαφώς και η φυσική παρουσία και η κοινωνική, δια ζώσης επαφή δεν υποκαθίστανται σε όλες αυτές τις περιπτώσεις με κανέναν τρόπο. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς τα θετικά. Εκτός, δηλαδή, από την προστασία απέναντι στον κορωνοϊό, η οικονομία σε χρήμα, κόπο και χρόνο είναι σημαντική. Σημαντικό είναι, επίσης, ότι με αυτόν τον τρόπο δεν αποκλείονται πια από δραστηριότητες εκπαιδευτικού, μορφωτικού και πολιτιστικού περιεχομένου συνάνθρωποι μας που προηγουμένως δεν είχαν τη δυνατότητα είτε λόγω χρόνου είτε λόγω απόστασης να το πράξουν. Και με λίγα λόγια αποδείχτηκε τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά ότι η τεχνολογία δεν έχει όρια και πως μπορεί να μας φέρει με ένα περίεργο τρόπο κοντά, εκμηδενίζοντας έτσι τις αποστάσεις.

Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να πούμε, πως μέσα από αυτή την κρίση του κορωνοϊού και τις δραματικές συνέπειες που είχε παγκοσμίως, προέκυψε και κάτι θετικό. Ίσως θα έπρεπε να σκεφτούμε πολύ σοβαρά και στο μέλλον -ανεξαρτήτως ύπαρξης ή όχι του ιού- να συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε αυτές τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία, έτσι ώστε όλοι οι συνάνθρωποί μας να έχουν πρόσβαση στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στην ψυχαγωγία απ’ όποια γωνιά του πλανήτη και αν βρίσκονται.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστιάννα Αντωνοπούλου
Χριστιάννα Αντωνοπούλου
Είμαι απόφοιτη του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τώρα ολοκληρώνω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Ιστορικοσυγκριτική Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Μιλάω αγγλικά και γερμανικά. Στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με τη μουσική και το χορό, ενώ λατρεύω επίσης τον κινηματογράφο.