10.4 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕυ ζην... ή μήπως όχι;

Ευ ζην… ή μήπως όχι;


Της Αλεξάνδρας Οικονόμου, 

Το γνωστό σε όλους μας «ευ ζην» είναι κάτι που ο καθένας μας, λίγο ή πολύ, προσπαθεί να πετύχει. Πώς γίνεται αυτό; Με μεγάλη προσπάθεια και πολλές φορές με εμπόδια.

Αρχικά, για να μπορεί ένας άνθρωπος να βρίσκεται σε καλή κατάσταση τόσο σωματικά όσο και νοητικά, θα πρέπει να συνδυάζει μια υγιεινή διατροφή με την άσκηση. Η τελευταία βοηθά στο να διατηρούμε σε καλή κατάσταση τόσο το ανοσοποιητικό μας όσο και το μυοσκελετικό μας σύστημα, χωρίς υπερβολές και ιδιαίτερη επιβάρυνση των μυών. Κατά μέσο όρο, τρεις φορές την εβδομάδα μια μέτρια ή πιο έντονη γυμναστική βοηθά στη διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης.

Επιπλέον, είναι γνωστά τοις πάσι τα οφέλη της μεσογειακής δίαιτας, η οποία είναι εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικές ουσίες, καθώς και ισορροπημένη. Όποιος διαιτολόγος κι αν ερωτηθεί, σίγουρα θα προτείνει τη μεσογειακή διατροφή, ενώ όλοι οι γιατροί, με τη σειρά τους, κάνουν λόγο για αποφυγή ανθυγιεινών τροφών, αλκοόλ, ζάχαρης κ.ά.

Το βασικό και μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα που φαίνεται να επηρεάζει τη ζωή όλων είναι η φύση και το περιβάλλον, που ζούμε. Σύμφωνα και με τους ειδικούς, η επιβάρυνση του φυσικού πλούτου της χώρας μας οδηγεί αναπόφευκτα σε πληθώρα προβλημάτων υγείας. Έτσι, μελέτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία (όπως και σε άλλες χώρες) κάνουν λόγο για την άρρηκτη σύνδεση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με οξέα αναπνευστικά προβλήματα και νοσήματα.

Ο αριθμός των ασθενών εξαρτάται ιδιαίτερα από την περιοχή και τις συνθήκες εργασίας. Για παράδειγμα, άτομα τα οποία ζουν σε εξαιρετικά ρυπογόνες περιοχές, όπως η Αθήνα, ή άτομα που δουλεύουν εισπνέοντας καυσαέριο ή άλλα επιβαρυντικά στοιχεία παρουσιάζουν, μετά από ορισμένη ηλικία, δύσπνοια ή ακόμα και καρκίνο του πνεύμονα.

Ένας άλλος παράγοντας που εμποδίζει τους περισσότερους από εμάς να ακολουθήσουμε το «ευ ζην» είναι η θαλάσσια ρύπανση και η επακόλουθη σύνδεσή της με τις θαλασσινές τροφές. Συχνά, οι επιστήμονες αναφέρουν το πόσο μολυσμένη είναι η θάλασσα από την ανθρώπινη δραστηριότητα, με αποτέλεσμα τα θαλασσινά που εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό να προκαλούν προβλήματα, όπως είναι ο πονοκέφαλος, η ναυτία, η γαστρεντερίτιδα ή ακόμη και προβλήματα δερματολογικά (ακμή, αλλεργίες).

Τέλος, χωρίς πολλές φορές να γίνεται αντιληπτό, το ανθρώπινο σώμα και το επίπεδο ακοής επηρεάζονται έντονα από τους πολύ δυνατούς εξωτερικούς ήχους, κοινώς την ηχορύπανση! Έτσι, ένα μεγάλο ποσοστό νεαρών ατόμων φαίνεται να παρουσιάζει μειωμένη ακοή σε συνδυασμό με ημικρανίες και συχνούς πονοκεφάλους. Και ο λόγος; Η υψηλή ένταση ήχου. Πηγές του φαινομένου αυτού δεν είναι άλλες από τη μουσική στα μαγαζιά και τον θόρυβο των αυτοκινήτων, ένα σύνηθες πρόβλημα στις μεγαλουπόλεις.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ο ανθρώπινος οργανισμός, αν και από τη φύση του διαθέτει ισχυρούς μηχανισμούς προσαρμογής στο περιβάλλον, τα βρίσκει «σκούρα», δεδομένου ότι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος ολοένα και αυξάνεται. Με τον τρόπο αυτό, όσο κι αν προσπαθεί ο οργανισμός μας να ανταποκριθεί σε ό,τι εισέρχεται σε αυτόν (τροφή, ήχος), καταλήγει να μην μπορεί να αντέξει.

Λύση στο πρόβλημα αυτό, δυστυχώς, δεν μπορεί να δοθεί ατομικά παρά μόνο συλλογικά! Το περιβάλλον επηρεάζει άμεσα τον άνθρωπο, όσο και αν στους περισσότερους αυτή η σύνδεση ακούγεται μακρινή. Η πλαστική σακούλα που θα πεταχτεί στη θάλασσα θα καταλήξει μέσα από την τροφική αλυσίδα στον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό. Συνεπώς, δεν είναι και τόσο μακριά από εμάς η καταστροφή του περιβάλλοντος. Όσο καλή διατροφή και άσκηση κι αν ακολουθεί κανείς, δεν θα έχει το βέλτιστο αποτέλεσμα, αν δεν ζει σε ένα «υγιεινό» περιβάλλον…


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάνδρα Οικονόμου
Αλεξάνδρα Οικονόμου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη της Πρέβεζας, όπου ολοκλήρωσε την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πλέον σπουδάζει στη Νομική του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά.