Της Κυριακής Θεοδοσάκη,
Απέχοντας λιγότερο από δυο μήνες από την ημέρα των αμερικάνικων εκλογών, οι δημοσκοπήσεις για τις προτιμήσεις των Αμερικανών ψηφοφόρων δημιουργούν ένα σκηνικό παρόμοιο με το παρασκήνιο των εκλογών του 2016. Λαμβάνοντας υπόψιν τις ταραχώδεις εξελίξεις τόσο της φετινής χρονιάς όσο και γενικότερα της προεδρίας Trump, που σημάδεψαν σε σημαντικό βαθμό τους Αμερικανούς πολίτες και τη διεθνή κοινότητα εν γένει, το γεγονός ότι ο Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος, Joe Biden, προηγείται στις γενικές δημοσκοπήσεις κατά 51% έναντι του Trump μοιάζει λογικά τεκμαρτό.
Το 2016, η Δημοκρατική αντίπαλος, Hillary Clinton, αν και με ισχυρό προβάδισμα έναντι του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου στις προεκλογικές σφυγμομετρήσεις, δεν κατάφερε να κερδίσει την προεδρική κούρσα. Συγκεντρώνοντας περισσότερες ψήφους από τον Donald Trump, αλλά μη έχοντας τον απαιτούμενο αριθμό εκλεκτορικών ψήφων -270-, διέψευσε την πορεία των δημοσκοπήσεων, αφήνοντας εξ’ απήνης σημαντικό ποσοστό των Αμερικανών ψηφοφόρων. Η αβεβαιότητα και το αίσθημα αμφισβήτησης, που καλλιεργήθηκαν ως αποτέλεσμα έναντι των δημοσκοπήσεων, οφείλονται στην ιδιόμορφη λειτουργία του εκλογικού συστήματος των Η.Π.Α. Ανεξάρτητα από τον αριθμό των ψήφων που θα συγκεντρώσει κάθε υποψήφιος, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάληψη του προεδρικού χρίσματος είναι η συγκέντρωση 270 ψήφων από το εκλεκτορικό κολλέγιο. Πρόκειται για ένα σύνολο ψήφων, που συγκεντρώνονται από προκαθορισμένες ψήφους, που διαθέτει κάθε πολιτεία με βάση τον πληθυσμό της. Έτσι, αν και ο μεγάλος αριθμός ψήφων της Hilary Clinton δικαίωσε την κατεύθυνση της λαϊκής γνώμης, που υπεδείκνυαν οι δημοσκοπήσεις, το εκλογικό σύστημα απέδειξε πως σημαντικό ρόλο για το τελικό αποτέλεσμα διαδραματίζουν οι πολιτείες.
Κατ’ επέκταση, το προεκλογικό προβάδισμα του Joe Biden δεν μπορεί να κρίνει προδιαγεγραμμένα το αποτέλεσμα των εκλογών. Ωστόσο, μια ειδικότερη αναφορά στο προβάδισμά του σε κρίσιμες πολιτείες δείχνει πως οι διαφορές σε βάρος του Trump είναι περισσότερες και μεγαλύτερες, συγκριτικά με το 2016. Συγκεκριμένα, στο Michigan, την Pennsylvania και το Wisconsin, τρεις βιομηχανικές πολιτείες, στις οποίες ο Donald Trump κέρδισε με διαφορά μικρότερη της μιας μονάδας- 0,2%, 0,7%, 0,8%, αντίστοιχα-, προηγείται τώρα ο Joe Biden με διαφορά μεγαλύτερη των 3 μονάδων σε καθεμία από αυτές. Επιπλέον, στην Arizona, που το 2016 ο Donald Trump έλαβε ένα αξιόλογο ποσοστό της τάξης του 3,6%, προηγείται εξίσου ο Biden, με 49% έναντι ενός 43,3% για τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο. Μάλιστα, πρόκειται για μια πολιτεία που, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκλογικής ιστορίας της, έχει δώσει τη νίκη μόνο μια φορά σε δημοκρατικό υποψήφιο, το 1996, στον Bill Clinton. Εξίσου άξια αναφοράς είναι η Βόρεια Καρολίνα, που, στις τελευταίες δώδεκα εκλογικές αναμετρήσεις, μόνο 2 φορές εξέλεξε δημοκρατικό υποψήφιο και στην οποία προηγείται, αν και με διαφορά μιας μονάδας, ο Biden.
Τέλος, το προβάδισμα της τάξεως της μιας μονάδας του Joe Biden στη Florida, όπου τα κρούσματα του κορωνοϊού εκτοξευθήκαν, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έχοντας πάνω από 1.000 καταγεγραμμένα κρούσματα ημερησίως, αποδεικνύει τον πρωτεύοντα ρόλο, που θα διαδραματίσει, από θεματολογική σκοπιά, η διαχείριση της πανδημίας για την επανεκλογή Trump. Χαρακτηριστικό είναι πως η πληθυσμιακή ομάδα των λευκών ηλικιωμένων-συνταξιούχων, που αποτέλεσαν σημαντικό «χαρτί» για τη νίκη του Trump το 2016, εκφράζουν πλέον την έντονη δυσαρέσκειά τους για την αναποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας. Με τα κρούσματα να αυξάνονται ημερησίως, ανεβάζοντας εξίσου και τον αριθμό των νέκρων, είναι αναμφίβολη η επίδραση της πανδημίας στον εκλογικό αγώνα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τη Financial Times, τα δεδομένα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, αν μεταφράζονταν σε εκλογικό αποτέλεσμα την παρούσα χρονική στιγμή, θα έδιναν 279 εκλεκτορικές ψήφους στον Joe Biden και 122 στον Donald Trump.
Eν κατακλείδι, αν και οι εξελίξεις στις δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν σημαντική διαφορά από την αναμέτρηση του 2016 με πρωτοφανείς πολίτικες αλλαγές σε κρίσιμες πολιτείες, το αποτέλεσμα δύσκολα είναι προκαθορισμένο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως πολιτείες, όπως το Texas, με 38 εκλεκτορικές ψήφους και στο οποίο ο Donald Trump κέρδισε με 9,1% το 2016, εξακολουθεί να του προσφέρει ένα σταθερό προβάδισμα 3 μονάδων. Τέτοιες σταθερές δύσκολα αλλάζουν και ως εκ τούτου τα ενδεχόμενα παραμένουν όλα ανοιχτά για το αν οι δημοσκοπήσεις θα έχουν ή όχι την κατάληξη του 2016.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
- Biden vs Trump: who is leading the 2020 US election polls?, Financial Times
- North Carolina, 270 to win
- Arizona, 270 to win
Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά και συμμετέχει ενεργά σε προσομοιώσεις (Εuropa.S, RhodesMRC). Συμμετείχε στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ευρωπαϊκές εκλογές «This time I’m voting» ως εθελόντρια. Ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά θέματα καθώς και για τα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής.