10.6 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Ελλάδας και της Δανίας

Fe-Memorance: Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Ελλάδας και της Δανίας


Της Μαριτίνας Γκίνη,

Η Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Ελλάδας και της Δανίας ήταν η μεγαλύτερη κόρη του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ και της Βασίλισσας Όλγας. Γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου 1870 στην έπαυλη Μον Ρεπό στην Κέρκυρα. Το όνομά της τής δόθηκε προς τιμήν της θείας και αναδόχου της, Αλεξάνδρας, συζύγου του Εδουάρδου Ζ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.  Η ομορφιά, η αγαθότητα και η απλότητά της την έκαναν αγαπητή στον ελληνικό λαό από μικρή ηλικία. Υιοθέτησε τα ελληνικά ήθη και έθιμα, ήταν λάτρης των παραδόσεων και συχνά συναναστρεφόταν με τις κόρες απογόνων αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Θεόδωρος Βελλιανίτης την χαρακτήρισε εύστοχα «πολυαγαπημένη κόρη των Αθηνών».

Στις 5 Ιουνίου 1889, σε ηλικία 19 ετών, παντρεύτηκε τον Μέγα Δούκα της Ρωσίας, Παύλο Αλεξάνδροβιτς, στην Αγία Πετρούπολη, όπου και εγκαταστάθηκε, μετά τον γάμο της. Την ημέρα της αναχώρησής της από την Ελλάδα, τη βασιλική άμαξα συνόδευε πλήθος κόσμου, ώστε να αποχαιρετήσει την Αλεξάνδρα. Η ίδια, σε επιστολές προς τις επιστήθιες φίλες της, εξέφρασε την έκπληξή της από την απλόχερη αγάπη, που της έδειξαν οι Έλληνες, αλλά και την προσμονή της να επιστρέψει πίσω στην πατρίδα της. Το 1890, επισκέφθηκε την Ελλάδα, για να συναντήσει συγγενείς και φίλους.

Η Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα απεβίωσε αιφνίδια, λίγες μέρες μετά τη γέννηση του υιού της, Δημήτριου ή Ντμίτρι, στις 24 Σεπτεμβρίου 1891, σε ηλικία 21 ετών. Προς τιμήν της, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων αποφάσισε να ονομάσει Λεωφόρο Αλεξάνδρας τον δρόμο που συνδέει το κέντρο της Αθήνας με τους Αμπελοκήπους. Ο Δήμος Πειραιώς ονοματοθέτησε την πλατεία στο άκρο του λιμένα Ζέας ως Πλατεία Αλεξάνδρας, ενώ η μέχρι σήμερα σωζόμενη γέφυρα στο Θησείο ονομάζεται Γέφυρα Αλεξάνδρας. Ο τότε πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παύλος Ιωάννου, ο μητροπολίτης Αθηνών Γερμανός και ο Δήμαρχος Αθηνών, Μιχαήλ Μελάς, αποφάσισαν την ανέγερση νοσοκομείου στη μνήμη της. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1954 και ένα χρόνο αργότερα, το 1955, με βασιλικό διάταγμα, ονομάστηκε Μαιευτήριο Αλεξάνδρα.


Μαριτίνα Γκίνη

Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.