20.3 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ ευχάριστη νότα

Η ευχάριστη νότα


Της Εύας Πάντελη,

Πόσες φορές στη ζωή μας έχουμε αναγκαστεί να προσθέσουμε μία «ευχάριστη νότα»; Τι ακριβώς αντιπροσωπεύει αυτή; Τι ρόλο έχει σε αυτό η σημερινή κοινωνία; Μας επηρεάζει αυτό, προσωπικά, στο τέλος της ημέρας; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα, τα οποία θα αναπτυχθούν παρακάτω, σχετικά με την ψυχική υγεία στη σημερινή εποχή.

Σταδιακά, από κάποια ορισμένη ηλικία και έπειτα, όταν το άτομο ξεκινά να διαμορφώνει χαρακτήρα, ίσως όμως και πιο πριν, αντιλαμβάνεται ότι η δυνατότητα να εκφράζει τα «αληθινά» του συναισθήματα ξεκινά να εκλείπει. Η κοινωνία ενδεχομένως, να καλλιεργεί το συναίσθημα αυτό, μέσα από την ανάγκη των μελών της να «ωραιοποιούν» καταστάσεις, γεγονότα και εικόνες, με στόχο την ευδαιμονία της. Άλλωστε, είναι πάντα πιο εύκολο να ακούς το ευχάριστο. Χωρίς όμως, να εννοείται ότι, αυτό να είναι πάντα και απαραίτητα κάτι αρνητικό. Το αρνητικό προκύπτει όταν το άτομο βρίσκεται συχνά στη διαδικασία να παρουσιάζει ένα διαφορετικό «προσωπείο», με στόχο να είναι περισσότερο αποδεκτό, για παράδειγμα, από το περιβάλλον εργασίας του ή το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Αυτή είναι και η «ευχάριστη νότα», την οποία πιθανώς να αναγκαστούμε να υιοθετήσουμε και είναι η ίδια, η οποία πιθανώς να προξενήσει αρνητική επίδραση στην ψυχική μας υγεία («άτυπη κατάθλιψη»). Το συναίσθημα αυτό δεν είναι καθολικό, όμως ταυτόχρονα υπάρχει σε πολλά μέλη της σημερινής κοινωνίας και το σίγουρο είναι ότι είναι κρίσιμο να το αποβάλλουν.

Η απάντηση στα ερωτήματα της σχέσης της κοινωνίας με την «ευχάριστη νότα» και το πώς μας επηρεάζει προσωπικά, θα σκιαγραφηθεί περαιτέρω στην παρακάτω έρευνα. Σύμφωνα με βρετανικές μελέτες (http://www.theguardian.com/) διεξήχθη έρευνα σε παιδιά και εφήβους σχετικά με την ψυχική υγεία, η οποία τονίζει με στατιστικά, την αναγκαιότητα για αφύπνιση και ενημέρωση της κοινωνίας σε σχέση με τα εν λόγω θέματα. Κάποια από τα στοιχεία, τα οποία προέκυψαν είναι τα εξής (πηγή: https://www.klimaka.org.gr/psuxiki-ugeia-kai-neoi-statistika/):

  • Το 75% των ψυχικών ασθενειών ξεκινούν πριν το παιδί κλείσει τα δεκαοχτώ του χρόνια, την ίδια στιγμή που το 50% των προβλημάτων ψυχικής υγείας στην ενήλικη ζωή έχουν τις ρίζες τους πριν την ηλικία των 15.
  • Το 10% των παιδιών έχουν διαγνωσμένη ψυχική ασθένεια. Σε μια τάξη μέσου όρου 30 παιδιών, τα τρία από αυτά θα έχουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Τα στατιστικά δείχνουν πως το 10% των παιδιών ηλικίας μεταξύ 5 έως 16 ετών έχουν διαγνωστεί με κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας.
  • Περισσότεροι από τους μισούς νέους ανθρώπους αισθάνονται ντροπή για θέματα ψυχικής υγείας. Το 51% των νέων με κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας έχει αισθήματα ντροπής.

Μπορεί τα παραπάνω στοιχεία, να είναι ενδεικτικά και να αφορούν ένα μέρος των νέων της Βρετανίας, όμως δεν παύουν να αντικατοπτρίζουν ένα πρόβλημα της κοινωνίας του σήμερα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο αίσθημα ντροπής, το οποίο προαναφέρθηκε. Το λεγόμενο κοινωνικό στίγμα, αφορά πολλά μέλη της κοινωνίας και ιδιαίτερα τα άτομα με ψυχικές ασθένειες. Οι άνθρωποι δυστυχώς, όχι πάντα, έχουμε την τάση να κρίνουμε τον συνάνθρωπό μας, συνειδητά ή ασυνείδητα, στη γνώση κάποιας διαταραχής του. Είναι καίριας σημασίας, να αλλάξει η αντίληψη αυτή και να ληφθούν μέτρα τέτοια, ώστε να ενισχυθούν και να βοηθηθούν τα άτομα με ψυχικές ασθένειες και αυτό ξεκινάει από τον κάθε ένα από εμάς. Η αποδοχή και η κατανόηση πρέπει να πηγάζει από όλους μας και η ψυχική υγεία να επιδιώκεται και αντιμετωπίζεται σοβαρά, ώστε να βιώνουν όλοι «πραγματικά» χαρούμενα συναισθήματα και ευτυχέστερο βίο.

Αυτές είναι κάποιες από τις συμβουλευτικές γραμμές επικοινωνίας, με στόχο την υποστήριξη κάθε ατόμου που έχει αυτή την ανάγκη:

  • 1145 Τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, ΙΘΑΚΗ – ΚΕ.ΘΕ.Α
    (ενημέρωση και συζήτηση για θέματα εξαρτησιογόνων ουσιών)
  • 1034 Τηλεφωνική γραμμή για την κατάθλιψη, Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.
  • 11525 Τηλεφωνική γραμμή για συμβουλευτική παιδιών ή εφήβων έως 18 ετών (μαζί για το παιδί)

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευαγγελία Πάντελη
Ευαγγελία Πάντελη
Γεννήθηκε το 1998 στο Ηράκλειο, Κρήτης, ενώ τον τελευταίο καιρό διαμένει στην Πάτρα. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Φιλοσοφίας, του Πανεπιστημίου Πατρών. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά, ωστόσο στόχος της είναι να μάθει όσες περισσότερες γλώσσες μπορεί. Επιθυμεί να κάνει πολλά ταξίδια παράλληλα, ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα με τις πολεμικές τέχνες.