11.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

26η Δεκεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1776: Μάχη του Τρέντον. Στο πλαίσιο του Αμερικανικού Πολέμου Ανεξαρτησίας, λαμβάνει χώρα αυτή η μεγάλης σημασίας, για τη συνέχεια της αμερικανικής πολεμικής προσπάθειας, μάχη. Οι δυνάμεις των επαναστατών είχαν ηττηθεί από τις βρετανικές αποικιακές και μισθοφορικές δυνάμεις στις προηγούμενες συγκρούσεις στη Νέα Υόρκη και το ηθικό τους ήταν χαμηλό. Ο στρατηγός Τζορτζ Ουάσινγκτον, σε μία προσπάθεια να αναπτερώσει το ηθικό και τη μαχητικότητα των Αμερικανών προέβη στην παράτολμη διάβαση του ποταμού Ντέλαγουερ, βόρεια του Τρέντο, ανήμερα Χριστούγεννα, με σκοπό να επιτεθεί και να αιφνιδιάσει τη φρουρά των Γερμανών μισθοφόρων της Έσσης, που υπηρετούσαν το βρετανικό στέμμα. Αφού το επικίνδυνό του εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία, το πρωί της επόμενης ημέρας οδήγησε τους 2, 400 άντρες του στη μάχη, καταφέρνοντας να νικήσει τους 1.500 Εσσιανούς και να αιχμαλωτίσει τα 2/3 των δυνάμεών τους, με αμελητέες απώλειες. Το αποτέλεσμα της μάχης ήταν καθοριστικό για τη συνέχεια του πολέμου, καθώς το ηθικό του στρατεύματος βελτιώθηκε και τα νέα της νίκης οδήγησαν πολλούς ακόμα Αμερικανούς να στρατευθούν κατά των Βρετανών.

1893: Γεννιέται στη Σοασάν της Κίνας ο Μάο Τσετούνγκ, Κινέζος κομμουνιστής επαναστάτης κα πολιτικός. Υπήρξε Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας το οποίο και οδήγησε στη νίκη κατά τον Κινεζικό Εμφύλιο Πόλεμο. Ακολούθησε η ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, της οποίας διατέλεσε Πρόεδρος και Κορυφαίος Ηγέτης από το 1949 έως τον θάνατό του, το 1976. Ως ηγέτης της κομμουνιστικής Κίνας, προχώρησε σε μεγάλο αριθμό μαζικών και θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αναμόρφωσαν, με μεγάλο μεν, κόστος σε ανθρώπινες ζωές, την Κίνα. Οι αγροτικές του μεταρρυθμίσεις περιλάμβαναν διώξεις του κράτους κατά των γαιοκτημόνων, ενώ μία άλλη μεταρρύθμισή του, το Μεγάλο Άλμα Μπροστά του 1958, είχε ως αποτέλεσμα τη μεταστροφή της κινεζικής οικονομίας από αγροτική σε βιομηχανική, με τίμημα, ωστόσο, εκατομμύρια ζωές κατά την τριετία που ακολούθησε. Το 1966 εγκαινίασε την Πολιτιστική Επανάσταση, κατά την οποία σημειώθηκαν διώξεις πολλών πνευματικών ανθρώπων, καθώς και σωρείας αντιφρονούντων. Ως αποτέλεσμα, το καθεστώς του Μάο ισχυροποιήθηκε. Μετά τον θάνατό του, το 1976, το σώμα του ταριχεύθηκε και εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Το σύνολο των θεωρήσεών του πάνω στον Μαρξισμό-Λενινισμό ονομάστηκε συνοπτικά Μαοϊσμός.  

1991: Επίσημη διάλυση της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Το Ανώτατο Σοβιέτ της Σοβιετικής Ένωσης εκδίδει την επίσημη πράξη, σύμφωνα με την οποία η ΕΣΣΔ διαλύεται και εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών δημιουργώντας ταυτόχρονα την Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών. Η παραίτηση του ογδόου και τελευταίου ηγέτη της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, είχε προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα. Την παραίτηση αυτή ακολούθησε η παράδοση των εξουσιών του στο Ρώσο Πρόεδρο, Μπόρις Γιέλτσιν.

2004: Μεγάλος σεισμός, μεγέθους 9,1-9,3 μονάδων της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώνεται στον Ινδικό Ωκεανό, βόρεια της Σουμάτρας. Η ισχυρή σεισμική δόνηση προκάλεσε τη δημιουργία μεγάλων παλιρροϊκών κυμάτων, ύψους μέχρι και 30 μέτρων, τα οποία χτύπησαν τις ακτές 15 διαφορετικών χωρών, ενώ έφτασαν μέχρι και στην ανατολική Αφρική. Από τη φυσική αυτή καταστροφή, έχασαν τις ζωές τους 230.000-280.000 άνθρωποι σε 14 διαφορετικές χώρες.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ