10.4 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηEμανουέλ Μακρόν – Άνγκελα Μέρκελ: «Μια συνάντηση αντιθέσεων»

Eμανουέλ Μακρόν – Άνγκελα Μέρκελ: «Μια συνάντηση αντιθέσεων»


Tης Νικολίνας Σκόνδρα,

Η νέα συνάντηση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έλαβε χώρα στην παραθεριστική κατοικία του Μακρόν (Φορ ντε Μπρεγκανσόν), έφερε στο προσκήνιο δυο διαφορετικές οπτικές για το ζήτημα της αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Θεωρητικά, η συνάντηση αυτή αποτέλεσε μια ένδειξη ανανέωσης της γερμανο-γαλλικής σχέσης. Σε αδρές γραμμές, ο Μακρόν υποστήριξε μια ευρωπαϊκή αλληλεγγύη χωρίς ανίσχυρη διπλωματία, καθώς σύμφωνα με αυτόν δε μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα με μια διπλωματία χωρίς «κόκκινες γραμμές», ούτε στρατιωτική ισχύς χωρίς διπλωματία. Αντίθετα, η Μέρκελ φάνηκε να επιμένει σε μια πολιτική κατευνασμού των εντάσεων χωρίς πιέσεις προς την Άγκυρα. 

Πιο συγκεκριμένα, τα ζητήματα που συζητήθηκαν δεν αφορούσαν μόνο την κρίση του κορωνοϊού και την κρίσιμη κατάσταση στη Λιβύη και στη Λευκορωσία, αλλά και την τεταμένη κατάσταση της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι γεγονός ότι, λίγο πριν από τις δηλώσεις των δύο ηγετών, η γαλλική διπλωματία υποστήριξε ότι παρόλο που υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, και οι δύο πλευρές επιθυμούν συγκεκριμένες ενέργειες από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Φαίνεται ότι από τη γαλλική προεδρία διαψεύσθηκε ότι οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές απόψεις για τη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Επομένως, ο Μακρόν περιέγραψε μια «κοινή» στάση των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, σχετικά με την κρίση που έχει προκαλέσει η τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή. Ακόμα, χρησιμοποίησε την έννοια της «συμπληρωματικότητας», ανάμεσα στη γαλλική δράση και στη γερμανική μεσολάβηση. 

Παρ’ όλα αυτά, η ρητορική των δυο ηγετών ήταν εμφανώς διαφορετική. Από την μία, ο Γάλλος πρόεδρος σε μια συνέντευξη στο περιοδικό «Paris Match», υπογράμμισε ότι ο Τ. Ερντογάν αποτελεί «παράγοντα αποσταθεροποίησης» της Ευρώπης, διότι έχει υιοθετήσει μια επεκτατική πολιτική με στοιχεία εθνικισμού και ισλαμισμού. Ακόμα, στη συνάντηση υποστήριξε ότι οι απόψεις των δύο πλευρών (Γαλλίας-Γερμανίας) μπορεί να μην είναι πάντα οι ίδιες. Έτσι, οι δύο ηγέτες παραδέχτηκαν ότι παρόλο που έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την επίτευξη της αποκλιμάκωσης των εντάσεων και τη διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισαν ότι αυτές οι προσεγγίσεις δεν είναι αντιτιθέμενες, διότι στοχεύουν στην ανάγκη για σταθερότητα και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Ακόμα, σημείωσε ότι η αλληλεγγύη είναι αυτονόητη προς την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία και τόνισε ότι οι δύο χώρες (Γαλλία- Γερμανία) θα πρέπει να ακολουθήσουν μια κατεύθυνση των συγκλίσεων. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία στηρίζει τη γερμανική μεσολάβηση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και ανέδειξε την ανάγκη διαλόγου ανάμεσα στους εμπλεκομένους στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Από την άλλη, η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι θα συνεχίσει την πολιτική του κατευνασμού έναντι των προκλητικών ενεργειών του Τ. Ερντογάν, προκειμένου να διατηρηθεί η στρατηγική σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας. Βέβαια, είναι γεγονός ότι αυτή η σχέση έχει κλονιστεί αρκετές φορές στο παρελθόν, ειδικά μετά το 2015 με την προσφυγική κρίση και το 2016 με την απόπειρα πραξικοπήματος. Είναι σαφές ότι, η Γερμανία στοχεύει σε μια νέα εταιρική σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας και μια τελική συμφωνία για το Προσφυγικό. Ακόμα, η Μέρκελ δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η εμπλοκή της Γερμανίας, ώστε να αρχίσει ο διάλογος, ο οποίος δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής, ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα για να επέλθει σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία χαρακτηρίζεται από μια κατάσταση συσσωρευμένης έντασης. 

Οι δύο ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι η προστασία της κυριαρχίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αδιαπραγμάτευτη. Συγκεκριμένα, ο Μακρόν υπογράμμισε ότι  η Ευρώπη θα πρέπει πάντα να προστατεύει την κυριαρχία των κρατών-μελών της, όταν αυτή αμφισβητείται. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι σκοπεύει να ενισχύσει την στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή, επιδιώκοντας την εξάλειψη της προκλητικότητας της Άγκυρας. Φαίνεται ότι στόχοι του Γάλλου προέδρου είναι η αποκλιμάκωση των εντάσεων και ο σεβασμός της κυριαρχίας, γι’ αυτό κατέληξε ότι οι προτεραιότητες των δύο ηγετών στην Ανατολική Μεσόγειο αρκείται στο τρίπτυχο «προστασία της κυριαρχίας, σταθερότητα και αποφυγή κάθε κλιμάκωσης». Την ίδια άποψη φαίνεται να συμμερίζεται και η Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι απειλές κατά της κυριαρχίας κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι’ αυτό ο διάλογος πρόκειται να συνεχιστεί.


Νικολίνα Σκόνδρα

Γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στη σχολή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας λάβει ως κατεύθυνση την Πολιτική Ανάλυση. Έχει εργαστεί εθελοντικά στην ομάδα ΜΕΤΑ-δράση, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολίνα Σκόνδρα
Νικολίνα Σκόνδρα
Γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στη σχολή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας λάβει ως κατεύθυνση την Πολιτική Ανάλυση. Έχει εργαστεί εθελοντικά στην ομάδα ΜΕΤΑ-δράση, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.