14.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ νέα προεδρία στη Δομινικανή Δημοκρατία επιφέρει αλλαγές στις σχέσεις με τις...

Η νέα προεδρία στη Δομινικανή Δημοκρατία επιφέρει αλλαγές στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες


Του Νικόλαου Τσελέντη,

Οι εκλογές που διεξήχθησαν στη Δομινικανή Δημοκρατία, στις 5 Ιουλίου, έχουν βαρύνουσα σημασία. Τα αποτελέσματά τους ανέδειξαν ως Πρόεδρο της χώρας τον Luis Rodolfo Abinader, έναν 63χρονο επιχειρηματία, ο οποίος δεν είχε ποτέ άλλοτε εκλεγεί σε κάποιο αξίωμα και είχε τερματίσει δεύτερος στις προεδρικές εκλογές του 2016. Με την επικράτηση του Abinader, δόθηκε τέλος στην πρωτοκαθεδρία του Δομινικανού Απελευθερωτικού Κόμματος (Dominican Liberation Party), το οποίο βρισκόταν στην εξουσία για 16 συναπτά έτη. Μάλιστα, η αποτυχημένη προσπάθεια ορισμένων μελών του PLD να εισαγάγουν μία συνταγματική τροποποίηση, που θα επέτρεπε στον τέως Πρόεδρο, Danilo Medina, να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη συνεχόμενη θητεία, θεωρήθηκε ως νίκη της δημοκρατίας. Την ίδια άποψη φαίνεται πως ενστερνίζονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με τον Υπουργό Εξωτερικών της, Mike Pompeo, να τονίζει τη σπουδαιότητα της διατήρησης των δημοκρατικών θεσμών και της τήρησης του κράτους δικαίου, με τη συνακόλουθη εφαρμογή του συντάγματος.

Η στήριξη των ΗΠΑ στη νέα κυβέρνηση της Δομινικανής Δημοκρατίας κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Στις 14 Αυγούστου, οι ΗΠΑ πρότειναν την παράταση του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στο Ιράν, το οποίο λήγει τον Οκτώβριο του 2020. Η απάντηση, όμως, του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ήταν αρνητική∙ δύο χώρες καταψήφισαν την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών, άλλα έντεκα μέλη του Συμβουλίου απείχαν και μόνον η Δομινικανή Δημοκρατία τάχθηκε υπέρ του ψηφίσματος για το εμπάργκο στο Ιράν. Φυσικά, αυτό δεν εμποδίζει τον Πρόεδρο Donald Trump να αντιτίθεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου, αναφέροντας πως θα συνεχίσει τις κυρώσεις στο Ιράν μέσω του μηχανισμού «snapback». Φυσικά, σε μία περίοδο που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δείχνουν πιο απομονωμένες από ποτέ, η στήριξη της Δομινικανής Δημοκρατίας δίνει το έναυσμα για τη σύναψη στενότερων σχέσεων μεταξύ τους. Έτσι, μία ομάδα απεσταλμένων των ΗΠΑ, ανάμεσά τους και ο Υπουργός Εξωτερικών, παρευρέθηκε στις 16 Αυγούστου στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου, στο Santo Domingo.

Η παρουσία ορισμένων μελών της αμερικανικής κυβέρνησης στην ορκωμοσία του Abinader δηλώνει την προθυμία της χώρας να συνεργαστεί με το νέο Πρόεδρο, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά από σκοπέλους. Η εξάπλωση του κορωνοϊού στο νησί της Καραϊβικής δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, αριθμώντας περισσότερα από 85.000 κρούσματα και τουλάχιστον 1.400 νεκρούς. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, που επιβάλλονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πλήττουν, κατά συνέπεια, τον τουρισμό, μία από τις σημαντικότερες και πιο κερδοφόρες βιομηχανίες του κράτους. Η αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη διαρκή υποστήριξη της Washington και, συγκεκριμένα, οι διμερείς σχέσεις των χωρών θα επικεντρωθούν σε τέσσερις, κυρίως, πυλώνες: στην οικονομία, τη δομινικανή διασπορά στις ΗΠΑ, το μπέιζμπολ και την περιφερειακή και παγκόσμια πολιτική.

Οικονομία

Η Δομινικανή Δημοκρατία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εξορύξεων και των εξαγώγιμων γεωργικών προϊόντων προορίζονται για τις ΗΠΑ, η χώρα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας αξιοσημείωτος παράκτιος κόμβος εφοδιασμού. Ενισχύοντας την ασφάλεια στους λιμένες, τα δύο κράτη μπορούν να παρακινήσουν τις ιδιωτικές εταιρείες να επενδύσουν στον κλάδο του εφοδιασμού, εξασφαλίζοντας αμοιβαία οφέλη. Επιπλέον, τόσο η επιδιωκόμενη ασφάλεια, όσο και η γεωγραφική τους εγγύτητα μπορούν να συνεισφέρουν στην αναζωογόνηση του τουρισμού, με τη δημιουργία ενός ταξιδιωτικού «περάσματος» μεταξύ των 2 χωρών.

Δομινικανή διασπορά στις ΗΠΑ

Ένα μεγάλο τμήμα των Δομινικανών, περίπου 2 εκατομμύρια, ζει και εργάζεται με μεγάλη επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες, διατηρώντας παράλληλα στενούς δεσμούς με την πατρίδα τους. Ταξιδεύουν συχνά στον τόπο καταγωγής τους, ορισμένοι ψηφίζουν εκεί και, πρωτίστως, στέλνουν εμβάσματα αξίας δισεκατομμυρίων στις οικογένειές τους. Αποτελούν, επομένως, μία ιδιαίτερα ισχυρή πολιτική ομάδα, συμμετέχοντας ενεργά στην τοπική και εθνική πολιτική. Η μερίδα των Δομινικανών ψηφοφόρων στις ΗΠΑ, σε περιοχές όπως η Florida και η Pennsylvania, ανήκουν στους υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και η εξασφάλιση της υποστήριξής τους στον Trump θα τον βοηθούσε στις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου.

Μπέιζμπολ

Η συνεργασία των 2 κρατών δε θα μπορούσε να μην αφορά τον αθλητισμό και ειδικότερα το κοινό τους εθνικό σπορ: το μπέιζμπολ. Όλες οι μεγάλες ομάδες του μπέιζμπολ στην Αμερική χρησιμοποιούν ανιχνευτές ταλέντων στη Δομινικανή Δημοκρατία, με τον αριθμό των Δομινικανών αθλητών να αυξάνεται ραγδαία. Επίσης, δημιουργούν ειδικά σχολεία που εστιάζουν στο μπέιζμπολ, θέτοντας τις βάσεις για μία μελλοντική συνεργασία στον αθλητισμό, αλλά και στην εκπαίδευση γενικότερα.

Περιφερειακή και παγκόσμια πολιτική

Στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων, οι ΗΠΑ χρειάζονται τη δομινικανή στήριξη, προκειμένου να περιορίσουν την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στις περιοχές της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής και να διατηρήσουν παραγκωνισμένη τη Βενεζουέλα. Από την πλευρά της, η Δομινικανή Δημοκρατία επιθυμεί να αποκομίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη, όπως έχουν ήδη κάνει το Μεξικό, η Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ, βασιζόμενη στην πολύτιμη οικονομική αρωγή που μπορούν να προσφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Συνοψίζοντας, το εκλογικό αποτέλεσμα στη Δομινικανή Δημοκρατία άνοιξε το δρόμο για μία μακροχρόνια φιλία με τις ΗΠΑ. Αμφότερες οι πλευρές αναμένεται να αποκτήσουν αρκετά πλεονεκτήματα από την ενίσχυση των δεσμών τους. Η πρώτη χρειάζεται απεγνωσμένα την οικονομική, και όχι μόνο, βοήθεια και η δεύτερη βρίσκει στο πρόσωπο της Δομινικανής Δημοκρατίας έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο για την παγίωση της δημοκρατίας και της αμερικανικής κυριαρχίας στην ήπειρο. Διακυβεύονται τόσα συμφέροντα, που ακόμη και η πιθανή επικράτηση του Joe Biden στις εκλογές του Νοεμβρίου δε φαίνεται να επηρεάζει στο εγγύς μέλλον τις σχέσεις των 2 κρατών. Προς το παρόν, όμως, αναμένουμε τις πρώτες τους κινήσεις.


Νικόλαος Τσελέντης

Γεννήθηκε το 2000 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτητής του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει παρακολουθήσει αρκετές ομιλίες και ημερίδες σχετικές με το αντικείμενο των σπουδών του. Ιδιαίτερη είναι η συμμετοχή του σε συνέδριο προσομοίωσης του ΟΗΕ (RhodesMRC). Είναι γνώστης της Αγγλικής και αυτήν την περίοδο διδάσκεται τη Γαλλική γλώσσα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Τσελέντης
Νίκος Τσελέντης
Γεννήθηκε το 2000 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτητής του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει παρακολουθήσει αρκετές ομιλίες και ημερίδες σχετικές με το αντικείμενο των σπουδών του. Ιδιαίτερη είναι η συμμετοχή του σε συνέδριο προσομοίωσης του ΟΗΕ (RhodesMRC). Είναι γνώστης της Αγγλικής και αυτήν την περίοδο διδάσκεται τη Γαλλική γλώσσα.