14.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

23η Δεκεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1975: Δολοφονείται στην Αθήνα ο ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας, Ρίτσαρντ Σκίφινγκτον Γουέλς. Πρόκειται για το πρώτο χτύπημα της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Η δολοφονία έλαβε χώρα έξω από το σπίτι του Γουέλς στο Ψυχικό, καθώς αυτός και η γυναίκα του επέστρεφαν από μία δεξίωση της πρεσβείας. Τρεις άντρες κατέβηκαν από ένα αυτοκίνητο, τον ακινητοποίησαν και τον εκτέλεσαν με τρεις πυροβολισμούς. Στο σημείο του εγκλήματος άφησαν και μία προκήρυξη με την οποία την ευθύνη του χτυπήματος αναλάμβανε η «Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη». Η προκήρυξη, ωστόσο, με παρέμβαση των αρχών δεν δημοσιεύτηκε. Αρχικά η κοινή γνώμη πίστεψε πως επρόκειτο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών της CIA, στέλεχος της οποίας ήταν ο Γουέλς. Η πραγματικότητα έγινε γνωστή έναν χρόνο αργότερα, όταν κείμενο της «17Ν» δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα “Liberation”. Χρόνια αργότερα, στη δίκη που ακολούθησε την εξάρθρωση της «17Ν», κανένας από τους κατηγορούμενους δεν καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Γουέλς.

1777: Γεννιέται ο τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος Α΄ (24/03/1801 – 01/12/1825). Γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη, γιος του Μεγάλου Δούκα Παύλου Πέτροβιτς, αργότερα Αυτοκράτορος Παύλου Α΄, και της Μαρίας Φεοντόροβνας. Ο Αλέξανδρος διαδέχθηκε στο θρόνο τον πατέρα του μετά τη δολοφονία του και κυβέρνησε την Ρωσία κατά τη χαοτική περίοδο των Ναπολεόντιων Πολέμων. Κατά το πρώτο ήμισυ της βασιλείας του, ο Αλέξανδρος προσπάθησε να εισαγάγει φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, ενώ κατά το δεύτερο ήμισυ ακολούθησε έναν πιο τυχαίο τρόπο διακυβέρνησης, που οδήγησε στην εγκατάλειψη πολλών από τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις. Στην εξωτερική πολιτική ο Αλέξανδρος είχε συγκεκριμένες επιτυχίες, έχοντας κερδίσει πολλές εκστρατείες. Ιδιαιτέρως υπό την ηγεσία του η Ρωσία κατέλαβε τη Φινλανδία και μέρος της Πολωνίας. Οι περίεργες διακυμάνσεις του χαρακτήρα του έκαναν τον Αλέξανδρο έναν από τους πιο ενδιαφέροντες Τσάρους.

1990: Διενεργείται δημοψήφισμα στη Δημοκρατία της Σλοβενίας, με θέμα την ανεξαρτησία από τη Γιουγκοσλαβία. Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να αποφασίσουν αν επιθυμούν να γίνει η Δημοκρατία της Σλοβενίας ένα ανεξάρτητο και εθνικά κυρίαρχο κράτος. Το δημοψήφισμα στηρίχθηκε τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση και το αποτέλεσμα ήταν θετικό υπέρ της ανεξαρτησίας με ποσοστό 88.5%.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ