14.6 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

22η Δεκεμβρίου

Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1894: Αρχίζει η υπόθεση Ντρέιφους στη Γαλλία, όταν ο Άλφρεντ Ντρέιφους καταδικάζεται εσφαλμένα για προδοσία. Η Υπόθεση Ντρέιφους, ή Ντρέυφους, (γαλλικά: Affaire Dreyfus) υπήρξε ένα τεράστιο στρατιωτικοπολιτικό σκάνδαλο κατασκοπείας και ταυτόχρονα μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς δικαστικές πλάνες που συντάραξε τη Γαλλία επί δώδεκα χρόνια, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Εκ των υστέρων χαρακτηρίστηκε, περισσότερο προπαγανδιστικά, και σαν η πρώτη πολύ σοβαρή ένδειξη του επερχόμενου αντισημιτισμού στην Ευρώπη κατά τον 20ο αιώνα, που ίσως και ν’ αποτελούσε ένα παρακλάδι της γενικότερης ανησυχίας, ενώ οι κύριοι λόγοι ήταν πολύ βαθύτεροι, προερχόμενοι κυρίως από τη γενικότερη κατάσταση που επικρατούσε την εποχή εκείνη στη Γαλλία, (της Γ΄ Δημοκρατίας), όπου ένα απλό επεισόδιο του πολέμου μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών αναδείχθηκε σε μέγα δικαστικό κυκεώνα. Το όνομα της υπόθεσης αυτής λήφθηκε από το κεντρικό πρόσωπο αυτής, που ήταν ο Γάλλος λοχαγός Άλφρεντ Ντρέιφους.

1915: Γεννιέται, στην Αμαλιάδα, ο Νίκος Μπελογιάννης. Ήταν Έλληνας κομμουνιστής, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών και στέλεχος του ΔΣΕ. Εκτελέστηκε το 1952 ως κομμουνιστής με την κατηγορία της κατασκοπείας. Η δίκη του που έμεινε στην ιστορία ως «υπόθεση Μπελογιάννη» και η εκτέλεσή του, έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα και προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις, αποτελώντας παράδειγμα για την σκληρότητα των μετεμφυλιακών αντικομμουνιστικών διώξεων. Προς τιμήν του ονομάστηκαν δρόμοι και οικισμοί σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως το χωριό Μπελογιάννης στην Ουγγαρία.

1927: Στην Ελλάδα, οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν, ζητώντας την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού για τις γιορτές των Χριστουγέννων (Δώρο Χριστουγέννων).

1966: Κατά τη διετία 1965 – 1967, η Ελλάδα αντιμετώπιζε οξύτατη πολιτική κρίση και ιδιαίτερα μετά τα «Ιουλιανά» – «Αποστασία» του 1965 η συχνή εναλλαγή των κυβερνήσεων ήταν συχνό φαινόμενο. Έτσι, στις 22 Δεκεμβρίου του 1966 ανετέθη στον Ιωάννη Παρασκευόπουλο ο σχηματισμός κυβέρνησης, με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος ήταν Έλληνας τραπεζίτης και πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός, αρκετές φορές υπουργός. Ύστερα από διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αναθέτει εντολή σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης στο διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Ιωάννη Παρασκευόπουλο. Τη νέα κυβέρνηση στηρίζουν, με δηλώσεις τους, οι αρχηγοί της Ε.Ρ.Ε.Παναγιώτης Κανελλόπουλος, και της Ένωσης ΚέντρουΓεώργιος Παπανδρέου, ενώ η Ε.Δ.Α. κατηγορεί τον τελευταίο για συνθηκολόγηση με το παλάτι και τη Δεξιά. Η Κυβέρνηση Ιωάννη Παρασκευόπουλου 1966  ανέλαβε μετά την Κυβέρνηση Στέφανου Στεφανόπουλου 1965 για να διεξαγάγει εκλογές. Είχε χαρακτηριστικά υπηρεσιακής κυβέρνησης (ο πρωθυπουργός δεν ήταν πολιτικός και είχε διατελέσει στο παρελθόν υπηρεσιακός πρωθυπουργός, αποστολή της ήταν να οδηγήσει σε εκλογές), ωστόσο ζήτησε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, στις 13 Ιανουαρίου 1967, προβλεπόταν να έχει πολύμηνη θητεία και συμπεριέλαβε στην αποστολή της την αντιμετώπιση εθνικών θεμάτων.

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ