Συνέντευξη στον Σαράντη Κοιλανίτη,
Η ELSA αποτελεί έναν διεθνή, ανεξάρτητο, μη πολιτικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που δραστηριοποιείται στο πεδίο της Νομικής επιστήμης και απευθύνεται κατά κύριο λόγο, σε φοιτητές της, ασκούμενους και νέους δικηγόρους. Ιδρύθηκε στις 04.05.1981 στη Βιέννη, από πέντε φοιτητές Νομικής, προερχόμενους από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και αποσκοπεί στη γνωριμία μεταξύ φοιτητών Νομικής και νέων επιστημόνων από διαφορετικές χώρες, καθώς και στην καλλιέργεια της αμοιβαίας κατανόησης, επικοινωνίας και κοινωνικής ευαισθησίας, μέσω της συνεργασίας στα πεδία των νομικών επιστημών, εκπαίδευσης και επαγγελμάτων. Απαριθμεί 43 εθνικά σωματεία, με περίπου 50.000 μέλη σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η ELSA Greece (Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών Ελλάδας) αποτελεί το ελληνικό εθνικό παράρτημα της ELSA (European Law Students’ Association) και αποτελεί μέλος της διεθνούς συνομοσπονδίας της ELSA International από το 1990. Η ίδια αποτελείται από 3 εν Ελλάδι παραρτήματα, την ELSA Athens, την ELSA Thessaloniki και την ELSA Komotini. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της και δη των ακαδημαϊκών, εντάσσεται τα τελευταία χρόνια και ο Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης, για τον οποίο είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τον Αντιπρόεδρο Ακαδημαϊκών Δραστηριοτήτων της ELSA Greece, Στέλιο Βούκουνα, προπτυχιακό φοιτητή της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Ο Στέλιος μας μίλησε για την πλέον πολλά υποσχόμενη για νέους νομικούς προσομοίωση, αναφερόμενος στο ιστορικό της, τη δομή της, τις προοπτικές που δημιουργεί για τους συμμετέχοντες, καθώς και για περαιτέρω δραστηριότητες της ELSA Greece.
1) Τι είναι ο Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης (ΕΔΕΔ) και τι πραγματεύεται φέτος;
Ο Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης είναι ο μοναδικός διαγωνισμός εικονικής δίκης στα πρότυπα των διεθνών moot courts στη χώρα. Ο ΕΔΕΔ ξεκίνησε τον Μάιο του 2015 στη Θεσσαλονίκη προσομοιώνοντας μια διαφορά Ποινικού Δικαίου. Ο Διαγωνισμός συνεχίστηκε στη Θεσσαλονίκη και τα επόμενα δύο χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, το 2016 προσομοιώθηκε μια αυτοκινητική διαφορά, ενώ τον Απρίλιο του 2017 προσομοιώθηκε μια διαφορά από τον κλάδο του Εμπορικού Δικαίου.
Η Εθνική Γενική Συνέλευση της ELSA Greece τον Μάιο του 2017 έλαβε σημαντικές αποφάσεις για την επέκταση του ΕΔΕΔ. Αποφασίστηκε έτσι η μεταφορά του ΕΔΕΔ στην πρωτεύουσα της χώρας, την Αθήνα, και η προσομοίωση παραπάνω δικαιοδοσιών. Τον Απρίλιο του 2018, λοιπόν, ο Διαγωνισμός διοργανώθηκε στην Αθήνα όπου προσομοιώθηκαν δύο δικαιοδοσίες, η Ποινική και η Διοικητική.
Φέτος, ο 5ος επετειακός ΕΔΕΔ θα προσομοιώσει δύο δικαιοδοσίες, την Πολιτική και τη Διοικητική. Η Πολιτική Δίκη θα αφορά ζητήματα Τραπεζικού Δικαίου και Πολιτικής Δικονομίας και η προφορική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στο Εφετείο Αθηνών. Η Διοικητική Δίκη θα σχετίζεται με το ζήτημα του ασύλου και θα αφορά ζητήματα Συνταγματικού και Διοικητικού Δίκαιου.
2) Ποια είναι η δομή του ΕΔΕΔ;
Ο Διαγωνισμός σε αντιστοιχία με τους Διεθνείς Διαγωνισμούς Εικονικής Δίκης, περιλαμβάνει αφενός έγγραφη διαδικασία με την υποβολή από πλευράς των συμμετεχόντων δικογράφων (ανάλογα με το είδος της εκάστοτε Δικαιοδοσίας στην οποία υπάγεται το Δικαστήριο από το οποίο κρίνεται η υπόθεση) και αφετέρου προφορική διαδικασία ενώπιον Εικονικού Δικαστηρίου, που απαρτίζεται κάθε φορά από νομικούς επιστήμονες ή/και πραγματικούς δικαστές της ελληνικής νομικής κοινότητας.
3) Ο Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης συνιστά αναμφίβολα τη μεγαλύτερης εμβέλειας ακαδημαϊκή δραστηριότητα της ELSA Greece. Τι είναι αυτό που προσδίδει στον εν λόγω διαγωνισμό αυτού του είδους τη σπουδαιότητα ;
Η ELSA Greece πραγματοποιεί μια σειρά από ακαδημαϊκές δραστηριότητες. Πράγματι ο ΕΔΕΔ αποτελεί μια από τις κορυφαίες δράσεις του σωματείου μας. Η συμμετοχή πολύ καλών φοιτητών και από τις 3 Νομικές της χώρας, τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής που ασχολούνται με τη συγγραφή των υποθέσεων και είναι καθηγητές εγνωσμένου κύρους με σπουδαία ακαδημαϊκή διαδρομή, καθώς και η πραγματοποίηση της προφορικής διαδικασίας σε δύο ιστορικά δικαστήρια της χώρας, το Εφετείο Αθηνών και το Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι μερικοί από τους λόγους που καθιστούν τον ΕΔΕΔ μια κορυφαία ακαδημαϊκή δραστηριότητα. Ίσως, όμως, ο βασικός λόγος της σημασίας του ΕΔΕΔ είναι ότι είναι μοναδικός στο είδος του. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κάποιος αντίστοιχος διαγωνισμός.
4) Στο ελληνικό πανεπιστήμιο συχνά παρατηρείται μία πιο θεωρητική προσέγγιση της νομικής επιστήμης. Με ποιον τρόπο μπορεί να συμβάλει η συμμετοχή στον Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στην πρακτική εφαρμογή του δικαίου και στη βιωματική εξοικείωση του φοιτητή με το νομικό επάγγελμα ;
Η σκέψη πίσω από την δημιουργία και συνέχιση του ΕΔΕΔ ήταν ακριβώς αυτή η θεωρητική προσέγγιση της Νομικής επιστήμης από τις Νομικές Σχολές. Ο ΕΔΕΔ δημιουργήθηκε, για να μπορέσει να καλύψει το χάσμα μεταξύ θεωρίας και πράξης. Για τον λόγο αυτό, οι συμμετέχοντες καλούνται να προβούν στη συγγραφή δικογράφου, να προλάβουν τις προθεσμίες που τίθενται και να καταθέσουν εγκαίρως τα δικόγραφα. Ακόμα, υπάρχει και η προφορική διαδικασία του Διαγωνισμού. Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν την επιχειρηματολογία τους ενώπιον πραγματικών δικαστών, μπαίνουν σε μια διαδικασία διατύπωσης νομικού επιχειρήματος υπό πιεστικές συνθήκες και καλλιεργούν ιδιαίτερα τον δημόσιο λόγο τους. Ο φοιτητής για λίγο καιρό μπορεί να αισθανθεί όπως ένας δικηγόρος της πράξης που ‘’τρέχει’’ να προλάβει προθεσμίες και να καταθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
5) Ποια στοιχεία ή δεξιότητες κρίνονται καθοριστικά για να οδηγήσουν μια ομάδα στον Τελικό Γύρο του Διαγωνισμού και ενδεχομένως στη νίκη;
Αποφασιστικότητα, γνώσεις και πολύ μεγάλη πίστη. Οι ομάδες που ξεχωρίζουν στον Διαγωνισμό είναι αυτές που έχουν αφιερώσει τον περισσότερο χρόνο, που έχουν περάσει ατέλειωτες ώρες στις βιβλιοθήκες σχολών, που έχουν κάνει τη μεγαλύτερη έρευνα. Σίγουρα είναι απαραίτητο να διαθέτει κάποιος το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο πριν την εκκίνηση της διαδικασίας. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό κάποιος να δουλέψει με αφοσίωση στο πλαίσιο του Διαγωνισμού.
6) Ποιες είναι κάποιες άλλες δράσεις της ELSA Greece;
Η ELSA Greece πραγματοποιεί μια σειρά από δράσεις. Τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ημερίδα με θέμα ‘’Οικονομικό Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο’’, ενώ τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε το κάλεσμα για την οργανωτική επιτροπή του θερινού νομικού σχολείου της ELSA Greece με θεματική το Ναυτικό Δίκαιο. Ακόμα, φέτος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της ELSA έχοντας ανοίξει θέσεις εργασίες για νέους νομικούς από το εξωτερικό σε 3 πόλεις της Ελλάδας, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Κομοτηνή. Τέλος, η ELSA Greece θα συμμετέχει και στην ομάδα νομικής έρευνας της ELSA International με θέμα το Περιβαλλοντικό Δίκαιο και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.