14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΓιάννης Αντετοκούνμπο: Ο «Greek Freak» και το καθεστώς ξενοφοβίας

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο «Greek Freak» και το καθεστώς ξενοφοβίας


Της Δήμητρας Ροδοβίτου,

Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Δεκεμβρίου 1994, όταν ο Τσαρλς και η Βερόνικα Αντετοκούνμπο έφεραν στον κόσμο ένα ανερχόμενο «Greek Freak», τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Παιδί μεταναστών από το Λάγος της Νιγηρίας, μεγάλωσε στη συνοικία των Σεπολίων. Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης ανάγκασαν τόσο τον Γιάννη όσο και τον Θανάση, τον αδερφό του, να στραφούν προς την υπαίθρια αγορά πωλώντας cd και γυαλιά, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Στις 4 Απριλίου 2013 και ενόψει του NBA Draft, ετήσιου γεγονότος κατά του οποίου οι 30 ομάδες του NBA επιλέγουν νέους παίκτες (είτε επιλέξιμους είτε ήδη αγωνιζόμενους σε ξένα πρωταθλήματα), ο Γιάννης επιλέχθηκε στο νούμερο 15 από τους Milwaukee Bucks. Την επιτυχία αυτή πανηγύρισε κρατώντας την Ελληνική σημαία ψηλά και καταλαμβάνοντας την υψηλότερη θέση σε Draft για Έλληνα παίκτη του NBA έως τότε.

Ένα μήνα μετά την επιλογή του στο NBA Draft, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής κυβέρνησης του παρέδωσαν επισήμως τα έγγραφα της Ελληνικής υπηκοότητας. Να σημειωθεί πως μέχρι τότε, την ηλικία -ήτοι- των 18, ο Γιάννης δεν διέθετε επίσημα έγγραφα και έτσι δεν αποτελούσε πολίτη ούτε της Ελλάδας, αλλά ούτε και της Νιγηρίας.

Σε πρόσφατη του συνέντευξη στις ΗΠΑ, ο Γιάννης μίλησε για τα παιδικά του χρόνια αναφέροντας αυτολεξεί πως: «η Ελλάδα είναι μία χώρα λευκών μπορεί να γίνει δύσκολη η ζωή για κάποιον με το χρώμα του δικού μου δέρματος. Πηγαίνεις σε πολλές γειτονιές και αντιμετωπίζεις αρκετή αρνητικότητα και ρατσισμό. (…) Εγώ γεννήθηκα στην Ελλάδα, δεν έχω πάει ποτέ στη Νιγηρία, πήγα σε ελληνικό σχολείο με τους φίλους μου· Η Ελλάδα είναι όσα γνωρίζω».

Κάπου εδώ, λοιπόν, η ελληνική πραγματικότητα μας κρούει τον κώδωνα της απογοήτευσης, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά, δυστυχώς, τα -εκ βαθέων- καρδιάς λόγια του Γιάννη. Προκλητικά, κακόβουλα και άκρως ρατσιστικά σχόλια άρχισαν να ξεπροβάλλουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με δεκάδες επίδοξους «ελληνάρες» να επιδίδονται σε σχόλια τύπου «Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι ποτέ», «γύρνα πίσω στη χώρα σου αν δε σ’ αρέσει» και λοιπές αβελτηρίες.

Ο οχετός όμως δεν λήγει εδώ. Με αφορμή την ίδια συνέντευξη, ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει το ακράδαντο του επιχείρημα δημοσιεύοντας πως: «Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι· μπορείς να γίνεις φιλέλληνας αλλά μέχρι εκεί».

Εν συνεχεία, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε ρατσιστικό παραλήρημα του Κωνσταντίνου Καλέμη, τότε συντονιστή εκπαίδευσης προσφύγων του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων Μαλακάσας, σε βάρος του Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον οποίο αποκάλεσε μεταξύ άλλων «μαϊμού».

Το ντουέτο του ονείδους μερίδας της πολιτικής ηγεσίας ολοκληρώνει η Ραχήλ Μακρή, η οποία σε ακολουθία των προαναφερθέντων, δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό χυδαίες εκφράσεις όπως: «Πάρε τον π… και φέρε πίσω την ιθαγένεια». Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως, μετά τις αισχρές αυτές δηλώσεις, 13 Δημοτικοί σύμβουλοι του Δ.Σ Παλλήνης, ζητούν την απομάκρυνση της ίδιας από τον σύλλογο, τονίζοντας πως στα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού δε μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι και απλοί παρατηρητές.

Τόσο οι αναίσχυντες δηλώσεις της κυρίας Μακρή, όσο του Καλέμη και του Βελόπουλου, συνιστούν θεσμική εκτροπή, βεβηλώνουν τη δημοκρατικότητα του πολιτεύματος και δηλητηριάζουν την κοινωνία. Χρειαζόμαστε ανθρώπους σαν την οικογένεια Αντετοκούνμπο περισσότερο από τους ακροδεξιούς, οι οποίοι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο διαδίκτυο για να ρίχνουν τη χολή τους.

Ο κόσμος δεν αντέχει να επωμίζεται περαιτέρω ακροδεξιούς, «κρυφοδεξιούς», «κρυφοφασίστες». Διότι ο Γιάννης, και ο κάθε Γιάννης, που σε κάθε επιτυχία δεν ξεχνά να σηκώσει το ελληνικό λάβαρο ψηλά, θυμίζοντάς μας σε κάθε ευκαιρία από πού ξεκίνησε, μας κάνει τόσο περήφανους, όσο κανένα άλλο στέλεχος της πολιτικής ηγεσίας. Διότι η Ελλάδα, χώρα προσφύγων και μεταναστών ανά τους αιώνες, δε χωρά ανιστόρητους, δε χωρά ξενοφοβία στα σκέλια της.

Συνεχίστε λοιπόν να ξερνάτε βωμολοχίες και μίσος. Εμπρός, εσείς κρυμμένοι πίσω από το πληκτρολόγιό σας, όσο ο Γιάννης, ο Θανάσης, ο Αλέξης, και ο κάθε Αλέξης, σας κοιτούν και γελούν από το Μιλγουόκι, την μεγαλύτερη πόλη της Αμερικανικής πολιτείας Ουισκόνσιν.


Δήμητρα Ροδοβίτου

Γεννήθηκε στην Έδεσσα το 2000. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του Tμήματος Iστορίας & Aρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται χρόνια ερασιτεχνικά με την αρθρογραφία ενώ, για το OffLine Post, τα άρθρα της φιλοξενούνται στην κατηγορία των Kοινωνικών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δήμητρα Ροδοβίτου
Δήμητρα Ροδοβίτου
Γεννήθηκε στην Έδεσσα το 2000. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του Tμήματος Iστορίας & Aρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται χρόνια ερασιτεχνικά με την αρθρογραφία ενώ, για το OffLine Post, τα άρθρα της φιλοξενούνται στην κατηγορία των Kοινωνικών.