19.8 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΕντουάρ Φιλίπ: από την πρωθυπουργία στη Χάβρη και από τη Χάβρη… στο...

Εντουάρ Φιλίπ: από την πρωθυπουργία στη Χάβρη και από τη Χάβρη… στο Ελιζέ;


Της Κωνσταντίνας Γεωργίου,

Σε αναβρασμό βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η πολιτική σκηνή της Γαλλίας, με την παραίτηση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ την Παρασκευή 3 Ιουλίου αλλά και με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Η Γαλλία, με πολίτευμα την ημι-προεδρική δημοκρατία, δίνει στον Πρόεδρο την αρχηγία του κράτους και της εκτελεστικής εξουσίας, καθώς και την αρμοδιότητα να επιλέγει πρωθυπουργό και να σχηματίζει κυβέρνηση. Εν προκειμένω, ο κεντρώος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε σκόπιμα το 2017 να θέσει ως πρωθυπουργό τον Εντουάρ Φιλίπ, έναν ιδεολογικό του αντίπαλο προερχόμενο από τη δεξιά, προκειμένου να επιμηκύνει το πολιτικό του ακροατήριο και προς τον χώρο αυτόν.

Ήδη, όμως, τα τρία πρώτα χρόνια της προεδρίας του Μακρόν έχουν χαρακτηριστεί από αναταραχές και αμφισβητήσεις. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων που από το 2018 φωνάζει «Μακρόν, παραιτήσου». Τη θέση του Μακρόν και του κόμματός του, République en Marche (LREM), έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο, το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 28ης Ιουνίου. Ο Γάλλος Πρόεδρος είδε το κόμμα του να βουλιάζει στις περισσότερες μεγάλες πόλεις, όπου υπήρξε ισχυρή άνοδος των Οικολόγων-Πράσινων. Ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα αντανακλά αφενός τη στροφή των ψηφοφόρων προς την αναζήτηση της «πράσινης ανάπτυξης» και αφετέρου τη δυσαρέσκειά τους προς το προεδρεύον κόμμα.

Εντούτοις, ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η επικράτηση του Εντουάρ Φιλίπ στη Χάβρη, με ποσοστό 58.8%, που αναδεικνύει σε ένα βαθμό τη δημοτικότητά του. Μέσα στα τρία πρώτα έτη πολιτικής ηγεσίας του διδύμου Μακρόν-Φιλίπ, ο πρώτος φαίνεται να υφίσταται «Βατερλό», ενώ ο δεύτερος χαίρει λαϊκής υποστήριξης. Τα σχόλια του κόμματος LREM περιορίστηκαν στην μεγάλη αποχή από την κάλπη, που ανήλθε περίπου στο 60% στο δεύτερο γύρο. Με την ανακοίνωση όμως του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών, ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε λόγο για σύσταση μιας «νέας ομάδας» προς τη χάραξη «ενός νέου (πολιτικού) δρόμου», προμηνύοντας αλλαγές στην κυβέρνηση του κράτους, ώστε διαχειριζόμενος την κοινωνική και οικονομική ανοικοδόμηση της χώρας του μετά την κρίση της πανδημίας, να καταφέρει παράλληλα, να ανακτήσει και το χαμένο έδαφος.

Προτού, όμως, ο ίδιος προβεί σε αλλαγές, το Μέγαρο Ελιζέ ανακοίνωσε, την Παρασκευή 3 Ιουλίου, την παραίτηση του Εντουάρ Φιλίπ και της κυβέρνησής του, την οποία παραίτηση αποδέχθηκε η γαλλική Προεδρία. Μάλιστα, η προϊούσα κυβέρνηση διαχειρίστηκε τρέχοντα ζητήματα μέχρι τον διορισμό της νέας. Ώρες μετά την εν λόγω παραίτηση, ο Εμανουέλ Μακρόν αποκάλυψε το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, που δεν είναι άλλος από τον Ζαν Καστέξ, προερχόμενο επίσης από το χώρο της δεξιάς. Πρόκειται για στρατηγική επιλογή από πλευράς του προέδρου, καθώς ο νέος πρωθυπουργός υπήρξε συντονιστής στην οργάνωση εξόδου της Γαλλίας από το lockdown της πανδημίας, αλλά, επίσης, φάνηκε ιδιαίτερα αγαπητός σύμφωνα με τις δημοτικές εκλογές στις οποίες εξελέγη δήμαρχος της Πραντ με ποσοστό 76%. 

Τα βλέμματα όμως δεν έχουν φύγει ακόμα από τον Εντουάρ Φιλίπ και τις επόμενες κινήσεις του. Με τις δημοσκοπήσεις να τον χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα δημοφιλή στη χώρα της Μασσαλιώτιδας (σε ποσοστό 49% έναντι του 33% του προέδρου Μακρόν), η απορία έγκειται στο εάν είναι ικανός και πρόθυμος να διεκδικήσει πια την προεδρία στις εκλογές του 2022. Δεδομένης της καταγωγής του Φιλίπ από τον χώρο της δεξιάς, αλλά και δεδομένης της έλλειψης ισχυρής εκπροσώπησης του χώρου αυτού στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γαλλίας, οι υποψίες σχηματισμού κόμματος με αρχηγό τον απερχόμενο πρωθυπουργό αυξάνονται. Ο Φιλίπ θα μπορούσε να εκφράσει την –έως τώρα αδύναμη- δεξιά πτέρυγα και να κερδίσει υποστηρικτές στη βάση του ότι παραδέχθηκε λάθη της πρωθυπουργίας του, ωστόσο εστίασε την προσοχή του στο εσωτερικό της χώρας του, αντίθετα με τον πρόεδρο Μακρόν που έδινε μεγαλύτερη προσοχή σε ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Από την άλλη πλευρά, η άποψη που αποδυναμώνει την εμφάνιση αυτού του ενδεχόμενου, στηρίζεται στο γεγονός ότι ο Φιλίπ, αν και δεξιός πολιτικός, δεν δίστασε να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού επί προεδρίας κεντρώου-κεντροαριστερού κόμματος (παρόλο που δεν εντάχθηκε ποτέ στο LREM), γεγονός που ίσως δείχνει, όχι τόσο προσαρμοστικότητα όσο αστάθεια και επιδίωξη εξουσίας. Τι θα κάνει από εδώ και στο εξής ο Εντουάρ Φιλίπ; Αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις του. 


Κωνσταντίνα Γεωργίου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998 και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, με ιδιαίτερη προτίμηση στη διεθνή οικονομική πολιτική. Έχει παρακολουθήσει σχετικά σεμινάρια-ομιλίες, γνωρίζει αγγλικά και μαθαίνει γαλλικά. Στον ελεύθερο χρόνο της έχει ασχοληθεί με την κιθάρα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Γεωργίου
Κωνσταντίνα Γεωργίου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998 και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, με ιδιαίτερη προτίμηση στη διεθνή οικονομική πολιτική. Έχει παρακολουθήσει σχετικά σεμινάρια-ομιλίες, γνωρίζει αγγλικά και μαθαίνει γαλλικά. Στον ελεύθερο χρόνο της έχει ασχοληθεί με την κιθάρα.