21.1 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Νισεφόρ Νιεπς

In Memoriam: Νισεφόρ Νιεπς


Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,

O Ζοζέφ Νισεφόρ Νιεπς ήταν Γάλλος εφευρέτης και ο πρώτος φωτογράφος. Γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1765 στην περιοχή Σαλόν-σιρ-Σον και καταγόταν από μια εύπορη οικογένεια. Έφυγε από το πατρικό του, για να υπηρετήσει στον Γαλλικό στρατό την περίοδο του Ναπολέοντα, ενώ, μέχρι τα 30 του χρόνια, ασχολούνταν και με τη διδασκαλία.

Εγκατέλειψε αυτήν τη ζωή και επέστρεψε στην πόλη όπου γεννήθηκε και μαζί με τον αδελφό του Κλοντ αφοσιώθηκαν στην έρευνα. Η πρώτη σημαντική ανακάλυψη ήρθε το 1807, όταν τα δυο αδέλφια κατασκεύασαν έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης. Του έδωσαν το όνομα Pyréolophore (πυραιολοφόρο από τις ελληνικές λέξεις «πυρ», «αίολος» και «φέρω»), που θα χρησιμοποιούνταν για τα σκάφη και ήθελε ως καύσιμο σκόνη λυκοποδίου.

Το 1813 ο Νιεπς στράφηκε στη λιθογραφία, που βρισκόταν σε άνθηση αυτή την εποχή. Επειδή, όμως, ο ίδιος δεν είχε μεγάλη εξοικείωση με το σχέδιο, θα τον βοηθούσε σε αυτό ο γιος του, μέχρι να στρατευθεί. Τα επόμενα χρόνια θα δοκιμάσει διάφορες τεχνικές, για να μπορέσει να αποτυπώσει μια εικόνα σε χαρτί με μηχανικό τρόπο, προσπαθούσε δηλαδή να τραβήξει μια φωτογραφία. Το 1816 έκανε ένα σημαντικό βήμα. Αποτύπωσε σε ένα χαρτί με χλωριούχο ασήμι τη θέα από το παράθυρό του, κάτι που ονόμασε ηλιογραφία, ωστόσο η εικόνα αυτή εξαφανίστηκε μετά από λίγο. Ακολούθησαν από το 1817 έως το 1825 διάφοροι πειραματισμοί και με άλλα χημικά στοιχεία, δίχως όμως αποτέλεσμα.

Το 1826 οι κόποι του είχαν κάποιο αντίκρισμα. Με τη βοήθεια μιας κάμερας και ενός φύλλου από κασσίτερο, κατάφερε τελικά να αποτυπώσει τη θέα από το παράθυρό του. Αυτός είναι ο πρόδρομος της φωτογραφίας.

Σε ένα ταξίδι του στην Αγγλία τον επόμενο χρόνο θα έχει επαφές με την Royal Society, που όμως δεν θα καρποφορήσουν, καθώς ο Νιεπς θα κρατήσει τη μέθοδο μυστική. Το 1829 αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Γάλλο ζωγράφο Λουί Νταγκέρ, για να εξελίξει την έρευνά του.

Ο Νιεπς θα πεθάνει από εγκεφαλικό επεισόδιο στις 5 Ιουλίου 1833, σε ηλικία 68 ετών και δεν θα μπορέσει να δει τους κόπους του να δικαιώνονται. Ο Νταγκέρ θα προχωρήσει την έρευνα και το 1839 η φωτογραφία θα κάνει την εμφάνισή της.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.