20.3 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤο χάσμα γενεών και η ανατροπή των στερεοτύπων

Το χάσμα γενεών και η ανατροπή των στερεοτύπων


Της Μαρίας Κοζανίτη,

Το χάσμα των γενεών είναι οι διαφορές μεταξύ των παλαιών γενεών και των νέων, όσον αφορά τις αντιλήψεις τους, την κοσμοθεωρία τους και τον τρόπο ζωής τους. Το χάσμα προκύπτει ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων μεταξύ τους, κυρίως λόγω της επικράτησης των στερεοτύπων των παλαιών γενεών και την άρνηση αποδοχής τους από τους νέους. Να σημειωθεί ότι το χάσμα εντοπίζεται για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’60 και ότι κάθε γενιά μεταξύ της έχει διαφορά 30 χρόνια.

Αναμφισβήτητα, είναι γεγονός πως μεγάλο ποσοστό των νέων αντιτίθεται στις ιδέες των μεγαλύτερων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο νέος κινείται προς τα εμπρός, ενώ ο ηλικιωμένος προσπαθεί να συντηρήσει όσα κατόρθωσε να αποκτήσει. Αιτία φυσικά αυτής της σύγκρουσης είναι τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα που έχουν εισβάλει στη ζωή μας, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα οι γνώσεις και οι αντιλήψεις να αναθεωρούνται, να αλλάζουν και άλλες να καταρρίπτονται. Οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν διαμορφώσει νέους τρόπους επικοινωνίας, οι οποίοι θεωρούνται αδιανόητοι για την παλιά γενιά. Όταν μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου μπορείς να επικοινωνήσεις με κάποιον που βρίσκεται στο άλλο άκρο του πλανήτη, δεν είναι δυνατό ο άνθρωπος που ανήκει στη γενιά Χ να αντιληφθεί ότι ο νέος έχει απίστευτη άνεση -σε βαθμό που αγγίζει την άγνοια κινδύνου- να επικοινωνεί και να συναναστρέφεται τον οποιονδήποτε άγνωστο.

Σήμερα τα ερεθίσματα που οι νέοι δέχονται οδηγούν στη γρήγορη ωρίμανσή τους και συντελούν εύκολα στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Η επίδραση των ξένων πολιτισμών και η παγκοσμιοποίηση είναι χαρακτηριστικά εντελώς άγνωστα για τις παλαιές γενιές, αλλά συγχρόνως εντελώς φυσιολογικά για τις νέες. Αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τις παραδοσιακές αξίες και αντιλήψεις των παλαιών γενεών. Η εισροή πολιτισμικού περιεχομένου από ξένες χώρες αρκετά πιο προοδευτικές και αναπτυγμένες σε συνδυασμό με την προβολή των απενοχοποιημένων και φιλελεύθερων προτύπων τους έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και την κατάρρευση των στερεοτύπων φύλου για τις νέες γενιές.

Για παράδειγμα, τα «πρότυπα» για τις γυναίκες έχουν αλλάξει και η γυναίκα είναι εξίσου ισχυρή και ανεξάρτητη με τον άντρα. Υπάρχουν ακόμη, άτομα που προσδιορίζουν την ταυτότητά τους ως κάτι ουδέτερο. Δυστυχώς όμως, οι παλαιές γενιές αδυνατούν να προσαρμοστούν και να ακολουθήσουν τα νέα δεδομένα, και πολλές φορές η επιρροή τους είναι τόσο έντονη και ισχυρή, ακόμα και στα παιδιά τους, γεγονός που καθιστά μια από τις βασικές πληγές της σύγχρονης κοινωνίας και αιτία πολλών προβλημάτων. Αυτό που φυσικά απαιτείται είναι αυτό που αποτελεί και την πηγή των πάντων, η παιδεία και ο σεβασμός. Η ανοχή στη διαφορετικότητα χωρίς παρέμβαση στον τρόπο ζωής του άλλου. Τόσο απλό αλλά και τόσο δύσκολο.


Μαρία Κοζανίτη

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Είναι 21 ετών, φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μιλάει ακατάπαυστα, θέλει να είναι ενήμερη για τα πάντα και στον ελεύθερο της χρόνο κάνει εθελοντικά διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή και διαβάζει βιβλία ψυχολογίας. Λατρεύει τα ταξίδια και ευελπιστεί μέσα από τη δημοσιογραφία να αλλάξει τον κόσμο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σωτηρία Γιαννακοπούλου
Σωτηρία Γιαννακοπούλου
Γεννήθηκε το 1997 στη Δράμα. Από μικρή ηλικία είχε έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική, το οποίο έμελλε να καθορίσει και την επιλογή των σπουδών της. Σήμερα είναι απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει δουλέψει ως ασκούμενη στο Υπουργείο Εξωτερικών και σε εταιρεία δημοσκοπήσεων, ενώ έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις πολιτικών θεσμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ενδιαφέροντα της αποτελούν οι διεθνείς σχέσεις και η πολιτική ανάλυση με την οποία φιλοδοξεί να ασχοληθεί και  σε μεταπτυχιακό επίπεδο.