13.7 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςCapitol Hill Autonomous Zone: Μπορεί να υπάρξει μια περιοχή χωρίς τη δράση...

Capitol Hill Autonomous Zone: Μπορεί να υπάρξει μια περιοχή χωρίς τη δράση της αστυνομίας;


Της Μαριεύας Ταμιωλάκη,

Μετά τη δολοφονία του George Floyd εξαιτίας αστυνομικής βίας στη Minneapolis, τα γεγονότα στο εσωτερικό των Πολιτειών της Αμερικής εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς. Με τις διαδηλώσεις στις Η.Π.Α. να μαίνονται, έχει αναδυθεί μια σοβαρή κοινωνική κρίση η οποία αναδεικνύει την προάσπιση των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών και τον τερματισμό της ανοχής της αστυνομικής βίας. Υπό το γενικό πλαίσιο των διαδηλώσεων, το Seattle έχει ανέλθει στο επίκεντρο της εθνικής προσοχής διότι οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει ένα μέρος της περιοχής Capitol Hill, δημιουργώντας την “Capitol Hill Autonomous Zone” ή αλλιώς “CHAZ”. H CΗΑΖ που αργότερα μετονομάστηκε σε “Capitol Hill Organized Protest” ή “CHOP” ιδρύθηκε μετά από μία σειρά επικίνδυνων συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, οι οποίες κορυφώθηκαν με την εγκατάλειψη του αστυνομικού τμήματος της περιοχής από την αστυνομία μετά από απόφαση της δημάρχου του Seattle, Jenny Durcan.

Με την εγκατάλειψη του αστυνομικού τμήματος που βρίσκεται στην περιοχή Capitol Hill του Seattle, οι διαδηλωτές διεύρυναν την κατάληψή τους στην περιοχή σε έκταση 6 τετραγώνων (blocks) και αντικατέστησαν με γκράφιτι την επιγραφή στην πρόσοψη του κτιρίου από «Αστυνομικό Τμήμα της Ανατολικής Περιφέρειας του Seattle» σε «Τμήμα Ανθρώπων του Seattle». Συνάμα στήθηκαν σκηνές στις οποίες διαμένουν αρκετοί διαδηλωτές και δημιουργήθηκε μια πολύχρωμη τοιχογραφία στον δρόμο, στην οποία αναγράφεται το ευρέως γνωστό σύνθημα “Black Lives Matter”. Η συνεχιζόμενη αυτή πολιτική κατασκήνωση, όπως έχουν υποστηρίξει αρκετοί διαδηλωτές, αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης στη δήμαρχο Jenny Duncan και στο δημοτικό συμβούλιο του Seattle, για να ανταποκριθεί σε μία σειρά αιτημάτων τους. Συγκεκριμένα, σε μία ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουνίου προέβησαν σε απαρίθμηση αρκετών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων πρωτοβουλίες για ελεύθερα κολλεγιακά προγράμματα και επενδύσεις σε κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

The entrance to the Seattle Police Department’s East Precinct, empty since June 8. (Photo: Jason Redmond/AFP)

Η κατοχή τμήματος του Capitol Hill η οποία είναι δημιούργημα του κινήματος Black Lives Matter, αποτελεί αφενός ένα κοινωνικό κίνημα με στόχο τον επαναπροσδιορισμό των καθηκόντων της αστυνομικής δράσης και αφετέρου την παρουσίαση μίας μικρής γειτονιάς χωρίς την ύπαρξη αστυνομίας. Σημειωτέον το Seattle κατέχει ένα ιστορικό υπόβαθρο το οποίο επισφραγίζει την παραδοσιακή ύπαρξη κοινωνικών κινημάτων και διαδηλώσεων. Η εξαήμερη απεργία το 1919 που πυροδότησε τη διάχυση πολλών εργατών στους δρόμους, αποβλέποντας σε καλύτερες εργατικές συνθήκες, συνιστά ορόσημο για την απόκτηση της φήμης του Seattle ως κοιτίδα έξαρσης της ριζοσπαστικότητας. Άλλωστε, σημείο αναφοράς αποτελούν και τα αντιπολεμικά κινήματα τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, με επικεφαλής το Απελευθερωτικό Μέτωπο του Seattle και τις διαμαρτυρίες χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι μπλόκαραν τον αυτοκινητόδρομο της πόλης μετά από τον πυροβολισμό φοιτητών του Kent State University. Όταν το 1999 το Seattle φιλοξένησε το συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η βορειοδυτική πόλη ήρθε και πάλι στο εθνικό προσκήνιο, όταν πάνω από 50.000 διαδηλωτές, οι οποίοι εκδήλωσαν τη σφοδρή αντίθεσή τους ως προς τον Οργανισμό ως μία οντότητα που αντιτίθεται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από εργατικά δικαιώματα μέχρι και τα περιβαλλοντικά ζητήματα, απωθήθηκαν από την αστυνομία η οποία συνέλαβε περίπου 500 άτομα. Συνεπώς, η τωρινή δημιουργία του ελεγχόμενου από την κοινότητα CHOP έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά την αντισυστημική φήμη της πόλης.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται μια μικρή γειτονιά του Seattle με έναυσμα το κίνημα Black Lives Matter, έχει οδηγήσει σε διχασμό το αμερικανικό πολιτικό τοπίο πυροδοτώντας τη δυσφορία του Donald Trump, ο οποίος ανέφερε ότι η κατάληψη έχει υποκινηθεί από «εγχώριους τρομοκράτες» και «ριζοσπαστικούς αριστερούς Δημοκρατικούς». Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση στην οποία προέβη μέσω του αγαπημένου του κοινωνικού δικτύου Twitter, με την οποία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της δημάρχου Durcan και του Κυβερνήτη της Washington υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να ντρέπονται για τον εαυτό τους». Αφορμή για την προαναφερθείσα δήλωση του Προέδρου των Η.Π.Α. αποτέλεσε ο ισχυρισμός του ότι η ελάχιστη προβολή που παίρνει το θέμα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία αναπαράγουν fake news, έγκειται σε μία πολιτική σκοπιμότητα που δεν είναι άλλη από τη συγκάλυψη ενός γεγονότος που θα μπορούσε να υπονομεύσει την πολιτική τους εικόνα.

Εκτός από τον ρόλο της ως μοχλός πολιτικής πίεσης των αρμόδιων αρχών για την εξασφάλιση μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή της προάσπισης των Αφροαμερικανών από την αστυνομική βία, στους κόλπους της CHAZ λαμβάνει χώρα ένας κατάλογος εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων ο οποίος έχει απήχηση σε πολλούς κατοίκους της περιοχής. Παρά την ύπαρξη εθελοντών φρουρών οι οποίοι στελεχώνουν τα οδοφράγματα και προσπαθούν να αποκλιμακώσουν τις συγκρούσεις που προκύπτουν, τα σύνορα της ζώνης διαμαρτυρίας είναι ρευστά. Συνεπώς, ακόμα και οι πιο περίεργοι περαστικοί μπορούν να επισκεφθούν ελεύθερα την CHAZ, πράγμα το οποίο την έχει αναγάγει στο πιο ελκυστικό αξιοθέατο της περιοχής. Η κοινότητα είναι ιδιαίτερα προσφιλής σε μαύρους πολίτες που έχουν αναγκαστεί να φύγουν από το Seattle, ωστόσο απολαμβάνει υποστήριξης της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, συσπειρώνοντας με αυτόν τον τρόπο άτομα από διάφορες κοινωνικές μειονότητες.

An aerial view of a Black Lives Matter mural on East Pine Street near Cal Anderson Park in the ‘Chop’ area of Seattle on 14 June 2020. Photograph: David Ryder/Getty Images

Ορισμένοι διαδηλωτές αντιλαμβάνονται την CHAZ/CHOP ως κάτι περισσότερο από μια διαμαρτυρία κατά των αστυνομικών πρακτικών και διατείνονται ότι αποτελεί μία προσπάθεια αποκατάστασης μιας γειτονιάς η οποία έχει καταστεί αγνώριστη εξαιτίας της τεχνολογικής έκρηξης. Δε λείπουν, ωστόσο, κι αυτοί που αντιτίθενται σε αυτήν την κατάσταση, με τους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες καταστημάτων της περιοχής να υποφέρουν από την αδιάκοπη φεστιβαλική ατμόσφαιρα. Ανησυχία επικρατεί, επίσης, για την τήρηση της δημόσιας ασφάλειας καθώς με την κατάργηση της πρόσβασης στο αστυνομικό τμήμα ο χρόνος απόκρισης της αστυνομίας στην περιοχή έχει τριπλασιαστεί από 5 σε 15 λεπτά. Εμφανώς δυσαρεστημένες είναι και ορισμένες δεξιές ομάδες, οι οποίες με το πρόσχημα της απροκάλυπτης οπλοφορίας κάποιων διαδηλωτών του CHAZ -η οποία επιτρέπεται στην πολιτεία της Washington- έχουν διεισδύσει στην περιοχή υπό το πρίσμα της προστασίας της κοινωνίας των πολιτών από τη δράση μιας αντικυβερνητικής συνωμοσίας. Ποιο είναι, ωστόσο, το μέλλον του εγκαταλελειμμένου αστυνομικού κτιρίου το οποίο αποτελεί και τον θεμέλιο λίθο της ζώνης διαμαρτυρίας; Οι γνώμες διίστανται με τη Δημοτική Σύμβουλο Kshama Sawant, η οποία εκπροσωπεί την περιοχή, να προτείνει τη θέσπιση νομοθεσίας για τη μετατροπή του κτιρίου σε κοινοτικό κέντρο αποκατάστασης της δικαιοσύνης, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν την επιστροφή του κτιρίου στη φυλή Duwamish από την οποία προέρχονται οι πρώτοι κάτοικοι του Seattle.

Πράγματι, τα αιτήματα των διαδηλωτών του Capitol Hill παραμένουν ζωντανά· εντούτοις έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ξεκινήσει μια έρευνα για τον προϋπολογισμό της αστυνομικής υπηρεσίας και έχει απαγορεύσει τα chokeholds και τα όπλα ελέγχου του πλήθους. Επίσης, ένας ομοσπονδιακός δικαστής εξέδωσε εντολή περιορισμού της χρήσης δακρυγόνου από την αστυνομία. Όλα τα παραπάνω αντικατοπτρίζουν ότι το όραμα της κοινότητας CHAZ/CHOP μπορεί να μην επαφίεται μόνο στο πλαίσιο του ουτοπισμού. Όπως έχει δηλώσει ο Jeff Hou –ο οποίος διευθύνει το Urban Commons Lab [1] στο Πανεπιστήμιο της Washington, «Υπάρχει μια ελπίδα στο Capitol Hill που είναι πολύ διαφορετική από το Occupy Wall Street και το Seattle δεν είναι η Νέα Υόρκη. Αν υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να συμβούν πράγματα, τότε αυτό είναι το μέρος και αυτή είναι η ώρα».


[1] Το εργαστήριο Urban Commons στο Κολλέγιο των Built Environments στο Πανεπιστήμιο της Washington επικεντρώνεται στην έρευνα και τη δημόσια υπηρεσία που συμβάλλουν στην πολιτική συμμετοχή και τον εκδημοκρατισμό της σύγχρονης δημιουργίας πόλεων http://commons.be.uw.edu/about/


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Μαριεύα Ταμιωλάκη

Βρίσκεται στο 3ο έτος φοίτησης στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατέχει πτυχία αγγλικής και γερμανικής γλώσσας, ενώ της αρέσει να συμμετέχει σε συνέδρια προσομοιώσεων διεθνών οργανισμών, να παρακολουθεί σεμινάρια διεθνών σχέσεων και την ενδιαφέρει πολύ η παρακολούθηση των εξελίξεων που άπτονται της διεθνούς πολιτικής.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριεύα Ταμιωλάκη
Μαριεύα Ταμιωλάκη
Βρίσκεται στο 3ο έτος φοίτησης στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατέχει πτυχία αγγλικής και γερμανικής γλώσσας, ενώ της αρέσει να συμμετέχει σε συνέδρια προσομοιώσεων διεθνών οργανισμών, να παρακολουθεί σεμινάρια διεθνών σχέσεων και την ενδιαφέρει πολύ η παρακολούθηση των εξελίξεων που άπτονται της διεθνούς πολιτικής.