11.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

6η Δεκεμβρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1879: Γεννιέται στο Γκόρι της Γεωργίας ο Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, ευρύτερα γνωστός αργότερα ως «Στάλιν», σοβιετικός επαναστάτης και πολιτικός. Υπήρξε μέλος της ηγετικής ομάδας των μπολσεβίκων κατά τη Ρωσική Επανάσταση, ενώ αργότερα (1922), έγινε γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του κομμουνιστικού κόμματος. Μετά τον θάνατο του Λένιν (1924), συγκρούστηκε με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος και προχώρησε σε μαζικές εκκαθαρίσεις στελεχών των μπολσεβίκων. Κυβέρνησε εγκαταλείποντας τη Νέα Οικονομική Πολιτική του Λένιν, οδηγώντας την ΕΣΣΔ σε βίαιη εκβιομηχάνιση και γεωργική κολλεκτιβοποίηση, με θύματα μεγάλο αριθμό εύπορων και μη, πολιτών, των οποίων οι περιουσίες και η παραγωγή κατασχέθηκαν, με πολλούς από αυτούς να πέφτουν θύματα διώξεων. Επιπλέον, η οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε στη γεωργία, οδήγησε σε μεγάλο λιμό στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα τον θάνατο πάνω από 8 εκατομμυρίων χωρικών. Ωστόσο, η εκβιομηχάνιση της χώρας την κατέστησε μέσα σε λίγα χρόνια τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο σε βιομηχανική παραγωγή (την πρώτη θέση κατείχαν οι ΗΠΑ). Επιπλέον, η σταλινική ΕΣΣΔ κατάφερε να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της πολεμικής προσπάθειας των συνασπισμένων, εναντίον των ναζί, κρατών και να συντρίψει τη Γερμανία του Χίτλερ. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Στάλιν οδήγησε την ΕΣΣΔ στην πυρηνική εποχή (1949) και στην αρχή του έντονου ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ, τον Ψυχρό Πόλεμο. Απεβίωσε από εγκεφαλική αιμορραγία το 1953 και τάφηκε δίπλα στον Λένιν, στο Μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας.


1921: Υπογράφεται στο Λονδίνο η Αγγλοϊρλανδική Συνθήκη ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους εκπροσώπους της Ιρλανδικής Δημοκρατίας. Η συνθήκη έδωσε τέλος στον Ιρλανδικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας και όρισε το Ελεύθερο Ιρλανδικό Κράτος ως αυτοδιοικούμενο Dominion της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, καθεστώς παρόμοιο με αυτό του Καναδά. Επίσης, η συνθήκη προέβλεπε για τη Βόρειο Ιρλανδία τη δυνατότητα εξαίρεσης από το νέο κράτος. Οδήγησε, ωστόσο, στο ξέσπασμα του Ιρλανδικού Εμφυλίου Πολέμου την επόμενη χρονιά.


1940: Πραγματοποιείται η μάχη των Αγίων Σαράντα που έλαβε χώρα στην Νότια Αλβανία μεταξύ των Ελλήνων και των Ιταλών τον Δεκέμβριο του 1940 κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ελληνικός στρατός κερδίζει τη μάχη και λίγο αργότερα καταλαμβάνει και το λιμάνι των Αγίων Σαράντα. Αμέσως μετά την ήττα, ο Ιταλός αρχηγός του επιτελείου, Πιέτρο Μπαντόλιο, παραιτείται από τη θέση του.

 


2008: Ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, πυροβολεί και σκοτώνει τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσσολογγίου στα Εξάρχεια. Ο Γρηγορόπουλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Το περιστατικό οδήγησε στην εκδήλωση ενός μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας, το οποίο εκδηλώθηκε με πορείες, καταλήψεις και εκτεταμένα επεισόδια σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Αθήνα, όπου οι ζημιές από τις καταστροφές, που προκλήθηκαν από το πλήθος, έφτασαν, σύμφωνα με το ΕΒΕΑ, τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ