17 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Στρατής Μυριβήλης

In Memoriam: Στρατής Μυριβήλης


Του Οδυσσέα Γραμματικάκη,

Ο Στρατής Μυριβήλης ήταν Έλληνας πεζογράφος και δημοσιογράφος. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες και πεζογράφους, που «σημάδευσε» τη γενιά του ’30.

Ήδη από τα παιδικά του χρόνια, έδειξε μια αγάπη προς τη λογοτεχνία και δημοσιεύονταν κείμενά του σε περιοδικά της Σμύρνης και της Μυτιλήνης. Το 1913, λαμβάνει μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους, τραυματίζεται στη Μάχη του Κιλκίς και γυρνάει στην Αθήνα. Το ίδιο έτος γυρνάει στην πατρίδα του, όπου ξεκινάει να γράφει το πρώτο του βιβλίο, ενώ παράλληλα δουλεύει ως δημοσιογράφος. Το πρώτο του βιβλίο, «Κόκκινες Ιστορίες», δημοσιεύεται το 1915.

Το 1917, πηγαίνει ξανά στο μέτωπο, αυτήν τη φορά στα πλαίσια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολέμησε στη Μακεδονία και εκεί άρχισε να γράφει το μυθιστόρημα που θα τον τοποθετήσει στο βάθρο των Ελλήνων λογοτεχνών, «Η ζωή εν τάφω». Το 1920, παντρεύεται την Ελένη Δημητρίου και αποκτούν τρία παιδιά. Δύο χρόνια μετά, θα συμμετέχει στη Μικρασιατική Εκστρατεία και μετά τη μικρασιατική καταστροφή θα επιστρέψει στη Μυτιλήνη μέσω της Θράκης.

Το 1924, δημοσιεύεται «Η ζωή εν τάφω» και θα σημειώσει τεράστια επιτυχία με τη δεύτερη ολοκληρωμένη έκδοση το 1930.

Το 1933, εκδίδεται το δεύτερο σπουδαίο έργο του, «Η Δασκάλα με τα χρυσά μάτια», και η συγγραφή μυθιστορημάτων δεν σταματάει, καθώς από το 1935 μέχρι το 1959 κυκλοφορεί μια σειρά διηγημάτων, τα οποία βρίσκονται σε τέσσερα βιβλία: «Το πράσινο», «Το γαλάζιο», «Το κόκκινο» και το «Το βυσσινί». Το 1938, ο Μυριβήλης διορίζεται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής και από το 1946 μέχρι το 1950 ήταν διευθυντής προγράμματος στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας.

Κατά την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά, ο Μυριβήλης ενστερνίστηκε τις ιδέες του δικτάτορα και υπερασπίστηκε ανοιχτά το καθεστώς του. Με τη λήξη του εμφυλίου, θεωρήθηκε κομμουνιστής.

Τα χρόνια που ήρθαν βρήκαν τον Μυριβήλη να δουλεύει σε διάφορες εφημερίδες, όπως η «Καθημερινή», το «Ελεύθερο Βήμα», η «Απογευματινή», η «Ακρόπολις», καθώς εξέδωσε και δικό του περιοδικό με την ονομασία «Καλλιτεχνική Ελλάδα», αλλά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Το 1958, εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Στρατής Μυριβήλης είχε προταθεί τρεις φορές για Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τα έργα του θεωρούνται αντιπολεμικά, ανθρωπιστικά και διακρίνονται για τη νίκη της ζωής έναντι του θανάτου. Το 1949, βραβεύθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας. Απεβίωσε μια μέρα σαν σήμερα σε ηλικία 78 ετών, στις 19 Ιουλίου 1969, από βρογχοπνευμονία, αλλά ταλαιπωρημένος και από τον καρκίνο.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οδυσσέας Γραμματικάκης
Οδυσσέας Γραμματικάκης
Διαμένει στην Αθήνα και βρίσκεται στο 4ο έτος των σπουδών του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών (Κόρινθος) του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει παρακολουθήσει αρκετά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς έχει βοηθήσει και στην δημιουργία κάποιων από αυτών. Ασχολείται με την αρθρογραφία από τον χειμώνα του 2017. Αυτήν την περίοδο τον εντοπίζουμε στην Πράγα, όπου κάνει πρακτική στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Τσεχίας. Τα ενδιαφέροντα του είναι η διεθνής πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συγκριτική πολιτική, οι Ευρωπαϊκές και οι Λατινοαμερικάνικες σπουδές.