13.7 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία5 συμβουλές πριν το μηχανογραφικό

5 συμβουλές πριν το μηχανογραφικό


Του Σωτήρη Αγράφα,

Η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φτάνει στο τέλος της μετά από μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά. Μετά το πέρας των εξετάσεων και τη δημοσίευση των βαθμολογιών έρχεται ίσως η πιο σημαντική στιγμή που θα καθορίσει, με την ανακοίνωση των βάσεων, αν οι υποψήφιοι πέτυχαν τελικά τον στόχο τους – αυτή του μηχανογραφικού. Πρόκειται για μια διαδικασία που πρέπει να αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία, λογική, αντικειμενικότητα και αισιοδοξία. Με βάση την προσωπική μου εμπειρία από την συμμετοχή μου στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2019 θέλω να μοιραστώ κάποιες συμβουλές.

  1. Μίλα με τους γονείς σου

Οι γονείς σου είναι αυτοί που σε στήριξαν τόσο οικονομικά όσο και συναισθηματικά σε αυτή τη διαδικασία και θα συνεχίσουν να είναι στο πλάι σου σε όποια απόφαση καταλήξεις, που σε κάνει ευτυχισμένο. Γι’ αυτό εκμεταλλεύσου τη δική τους πείρα ζωής και ίσως την αντικειμενικότητα τους ως ουδέτεροι εξωτερικοί παρατηρητές. Επιπλέον, συζήτησε αν μπορούν να σου παρέχουν τη δυνατότητα να σπουδάσεις εκτός του τόπου κατοικίας σου, σε περίπτωση που κάποια από τις επιλογές σου το απαιτεί, ώστε να μην προβείς σε μία επιλογή μη υλοποιήσιμη.

  1. Κάνε την έρευνά σου

Πριν δηλώσεις τη σχολή που επιθυμείς να συνεχίσεις με τις σπουδές σου, είναι απαραίτητο να γνωρίζεις κάποιες βασικές πληροφορίες. Επισκέψου τις ιστοσελίδες των σχολών και δες το πρόγραμμα σπουδών, τις ώρες, τα μαθήματα, τα χρόνια φοίτησης και γενικά όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς να αποκομίσεις που θα σε βοηθήσουν να έχεις μια πιο σφαιρική αντίληψη του τμήματος. Προσπάθησε επίσης να έρθεις σε επαφή με κάποιους φοιτητές από τα τμήματα που σε ενδιαφέρουν για να σου δώσουν τις πληροφορίες που χρειάζεσαι εκ των έσω έχοντας ζήσει την καθημερινότητα στη σχολή που πρόκειται να βιώσεις και εσύ.

  1. Κάνε την αυτοκριτική σου

Σε αυτό το σημείο έχεις συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να καταλήξεις σε μια απόφαση. Όμως είναι το σημείο που πρέπει να είσαι απολύτως ειλικρινής με τον εαυτό σου, ώστε η απόφαση που θα πάρεις να είναι συνειδητή. Πρέπει να αναλογιστείς αν είσαι διατεθειμένος να διαθέσεις όλο τον χρόνο που απαιτείται για τη σχολή, να παρακολουθείς τα εργαστήρια και να πηγαίνεις καθημερινά αν χρειάζεται για πολλές ώρες και για πολλά χρόνια στη σχολή – αν είναι απαραίτητο. Τέλος, αν πρόκειται να μείνεις μόνος σου και να μετακομίσεις, πρέπει να σκεφτείς διπλά τα προηγούμενα, δείχνοντας σεβασμό στα χρήματα που θα επενδύσουν οι γονείς σου για τις σπουδές σου, ταυτόχρονα, παραμερίζοντας τον ενθουσιασμό της επικείμενης «ανεξαρτησίας», πρέπει να σκεφτείς αν μπορείς πραγματικά να φροντίσεις τον εαυτό σου – αφού δεν θα υπάρχει κάποιος άλλος να το κάνει για εσένα – και να αναλάβεις τις ευθύνες ενός σπιτιού ως ενήλικας πλέον.

  1. Προσέγγισέ το ρεαλιστικά

Οι διακυμάνσεις στις βάσεις μπορεί να είναι τεράστιες καθώς εξαρτώνται αποκλειστικά από την επίδοση των υποψηφίων, τις θέσεις εισαγωγής και τη ζήτηση κάθε σχολής. Όπως φάνηκε και από την προηγούμενη χρονιά, μεγάλες πτώσεις και μεγάλες αυξήσεις είναι πολύ πιθανές. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι, με γνώμονα τη βαθμολογία σου, να δηλώσεις τις σχολές που επιθυμείς με τη σειρά που τις επιθυμείς χωρίς όμως να δώσεις τόση σημασία στις περσινές βάσεις, καθώς αλλάζουν απρόβλεπτα κάθε χρόνο. Μη διστάσεις να δηλώσεις σχολές που μπορεί να απέχουν αρκετά μόρια από αυτά που έχεις γράψει. Ωστόσο είναι σημαντικό να είσαι ρεαλιστής και να περιμένεις με συγκρατημένη αισιοδοξία τα αποτελέσματα. Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία αλλά δεν μπορούν εύκολα να γίνουν τεράστια θαύματα, ειδικά αν στοχεύεις σε υψηλόβαθμα τμήματα και απέχεις πάρα πολύ για να τα πετύχεις. Μπορεί να καταφέρεις να εισαχθείς σε καλύτερο τμήμα από ότι περίμενες, όχι όμως απαραίτητα στο καλύτερο, και πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για αυτό.

  1. Κάνε το μόνος σου

Μόλις έρθει η ώρα να συντάξεις και να καταθέσεις το μηχανογραφικό σου δελτίο, το πιο πιθανό είναι να βρεθούν αρκετοί που θα θελήσουν να σε βοηθήσουν, από το φροντιστήριο, μέχρι τους καθηγητές και τους γονείς σου. Ο πλουραλισμός δεν είναι ποτέ κακό στοιχείο καθώς μπορεί να έχουν εντοπίσει μια κλίση σου που δεν έχεις προσέξει αλλά και να σου προτείνουν κάποια επιλογή που να σου διαφεύγει. Όμως πιστεύω ακράδαντα ότι την τελική υποβολή πρέπει να την κάνεις ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ. Με αυτό τον τρόπο θα αποτυπώσεις στο μέγιστο τις επιλογές που εσύ πραγματικά επιθυμείς αλλά και θα επωμιστείς την ευθύνη των πράξεων και των επιλογών σου.

Το μηχανογραφικό είναι μια διαδικασία που χρειάζεται καθαρό μυαλό, ψυχραιμία, έρευνα και αντικειμενικότητα καθώς πρόκειται να καθορίσει πολλά στην πορεία σου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ό,τι και να γίνει στις πανελλαδικές εξετάσεις και όποιο και να είναι εν τέλη το αποτέλεσμα, πρόκειται για τη δική σου προσπάθεια, τον δικό σου κόπο και τις δικές σου επιλογές. Πρέπει να είσαι περήφανος για αυτά που κατάφερες και που έφτασες ως εδώ και να στηρίξεις τις επιλογές σου μέχρι το τέλος.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σωτήρης Αγράφας
Σωτήρης Αγράφας
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001 όπου και μεγάλωσε. Είναι πρωτοετής φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Λατρεύει τις φωτογραφίες και τα ταξίδια, για τα οποία γράφει στο OffLine Post.