Του Παναγιώτη – Ευστάθιου Παπαδόπουλου,
Επιστρέφοντας σιγά σιγά στην κανονικότητα μαζί με την άρση των απαγορεύσεων βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες να γίνεται μεγάλη κουβέντα σχετικά με το αν ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε έναν ανασχηματισμό ή θα περιμένει προκειμένου να έχει πρώτα στα χέρια του επίσημα αποτελέσματα για την μετά καραντίνα εποχή. Πολλοί μάλιστα το δεύτερο σενάριο το ταυτίζουν με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αν ακολουθήσουμε τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής μπορούμε να καταλάβουμε ότι ίσως ο ανασχηματισμός να είχε ήδη πραγματοποιηθεί αν δεν είχαμε την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας. Άλλωστε μέσα στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού υπήρχε από την αρχή η συνεχής παρακολούθηση όλων των υπουργείων με σκοπό την καταγραφή του έργου σε καθένα από αυτά. Το γεγονός ότι η πρώτη αξιολόγηση είχε ολοκληρωθεί πριν την περίοδο της καραντίνας στη χώρα μας αυτό δεν σημαίνει ότι όλο αυτό το διάστημα δεν συνέχισε ο κ.Μητσοτάκης να παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα του κάθε υπουργείου της κυβέρνησής του. Μάλιστα κατά την περίοδο αυτή μπόρεσε να δει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο των συνεργατών του και να το αξιολογήσει αναλόγως.
Δεδομένου λοιπόν ότι τον Ιούλιο η κυβέρνηση θα έχει κλείσει τον πρώτο χρόνο στη διακυβέρνηση της χώρας θα έλεγε κανείς ότι είναι ένα καλό χρονικό σημείο για τις όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Αν προχωρήσει λοιπόν ο ανασχηματισμός τότε θα φανεί και αν υπάρχει ή όχι ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και προσφυγής στις κάλπες. Αυτό θα γίνει άλλωστε και εντελώς ξεκάθαρο από τα οικονομικά στοιχεία που θα προκύψουν κυρίως τους μήνες της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας.
Θέλοντας να αναλύσω τις παραπάνω σκέψεις μου θα έλεγα πως αν η Ελλάδα δεν κερδίσει το στοίχημα του τουρισμού τότε σίγουρα η πολιτική, η οποία θα πρέπει να ακολουθηθεί δεν ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις προεκλογικές εξαγγελίες του κυβερνώντος κόμματος. Τότε το πιο σωστό θα ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό με νέο πρόγραμμα και να ζητήσει νέα εντολή διακυβέρνησης της χώρας. Αν όντως υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο στις σκέψεις του Κυριακού Μητσοτάκη και των συνεργατών του τότε οι αλλαγές που θα ακολουθηθούν (αν ακολουθηθούν) θα έχουν στο επίκεντρο τους καθαρά πολιτικά πρόσωπα και λιγότερο τεχνοκράτες καθώς οι πρώτοι είναι αυτοί που ξέρουν να δίνουν τις μεγάλες εκλογικές μάχες. Βέβαια το ερώτημα που γεννάται είναι σε τι βαθμό αυτά τα πρόσωπα θα προέρχονται και από άλλους χώρους κυρίως αυτόν της κεντροαριστεράς;
Σαν κατάληξη του παρόντος άρθρου μία προσωπική μου τοποθέτηση είναι ότι θα υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις τόσο σε νέα πρόσωπα όσο και σε μετακινήσεις ήδη υπαρχόντων. Αυτό άλλωστε είναι και ένα από τα χαρακτηριστικά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργού της χώρας. Πρόσφατο παράδειγμα του τρόπου που σκέφτεται και αποφασίζει αποτελεί και η εκλογή της κ.Σακελλαροπούλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.
Απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το ίδιο τμήμα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις-Πάφου στην Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία με ειδίκευση στη Διεθνή Επιχειρηματικότητα. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα του για μελέτη συγκαταλέγονται θέματα αμερικανικής πολιτικής, περιφερειακής ανάπτυξης καθώς και ζητήματα πολιτικής οικονομίας και κοινωνίας. Έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις και έχει παρακολουθήσει πολλά επιστημονικά συνέδρια. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στον τουριστικό κλάδο.