13.4 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΕκλογές στη Σερβία: τι πρέπει να ξέρετε

Εκλογές στη Σερβία: τι πρέπει να ξέρετε


Του Μελέτη Ανανία, 

Η ζωή συνεχίζεται παρά την επιδημία του κορωνοϊού, και οι θεσμοί της δημοκρατίας, όπως παρατηρήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις, συνεχίζουν και αυτοί. Τέτοιες περιπτώσεις, μάλιστα δεν είναι τόσο μακριά από τη χώρα μας. Ο λόγος για τη Σερβία, που αναγκάστηκε να ακυρώσει τις βουλευτικές εκλογές που ήταν αρχικά προγραμματισμένες για τις 26 Απριλίου. Ελλείψει απροόπτου, οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 21 Ιουνίου. Και φαίνεται πως, παρά τις περισσότερο από απλά αντίξοες συνθήκες, αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα είναι μία από τις πιο σημαντικές στη μοντέρνα ιστορία της χώρας.

Πριν αναλύσουμε τα κόμματα τα οποία συμμετέχουν στις φετινές εκλογές, είναι σημαντικό να αναφερθούν ορισμένα γεγονότα τα οποία ίσως παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του νικητή. Στις εκλογές του 2016, ο αρχηγός του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (СНС) Aleksandar Vučić (Александар Вучић) εξελέγη πρωθυπουργός της χώρας. Στις εκλογές του 2017, ο Vučić εξελέγη πρόεδρος, ένα αποτέλεσμα το οποίο αποτέλεσε την αιτία για διαδηλώσεις ενάντια της κίνησης του αυτής. Οι Σέρβοι οι οποίοι συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες αυτές, έκριναν την κίνηση αυτή ως ένα βήμα κοντά στη δικτατορία. Το 2018, οι διαμαρτυρίες για πιο ελεύθερες εκλογές και ουσιαστική συμμετοχή της αντιπολίτευσης δεν σταμάτησαν. Το κίνημα αυτό έλαβε το όνομα «Ένας από τα Πέντε Εκατομμύρια», μία φράση που προήλθε από μία δήλωση του Vučić πως «δεν θα υιοθετήσει καμία πρόταση, ακόμα και αν βγουν πέντε εκατομμύρια στο δρόμο». Ως απάντηση σε αυτές τις διαμαρτυρίες, ο πρόεδρος Vučić έκανε τη δική του εκστρατεία με το όνομα «Το Μέλλον της Σερβίας», προσπαθώντας έτσι να προβάλλει τις δικές του θέσεις. Πολλά από τα κεντρικά πρόσωπα των διαμαρτυριών αυτών κάλεσαν τον κόσμο να απέχει από τις επερχόμενες εκλογές, καθώς καμία από τις θέσεις του κινήματος δεν υιοθετήθηκε.

Παρά το κίνημα κατά της κυβέρνησης, αυτό το οποίο μερικοί παρομοίασαν με τις διαμαρτυρίες ενάντια στον πρόεδρο Milošević το 2000, ο Vučić διατηρεί σταθερά πρώτη θέση σε κάθε δημοσκόπηση. Το κόμμα του, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (Српска напредна странка/Srpska napredna stranka-СНС/SNS) έχει Ευρωπαϊκή προσχώρηση στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα. Είναι ιδεολογικά κεντροδεξιό κόμμα, υπέρ της εισόδου της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός πως, στην τελευταία αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Σερβία, έγινε κριτική για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι εκλογές στη χώρα. Η τελευταία δημοσκόπηση βγάζει το κόμμα στην πρώτη θέση με 57.8%. Το ποσοστό αυτό, είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα των ιδεολογικών θέσεων του κόμματος που βρίσκουν ακόμα απήχηση, καθώς επίσης και της προσωρινής βελτίωσης σε δημοτικότητα που παρατηρείται με την έλευση του κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη. Επόμενο έρχεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας (Социјалистичка партија Србије/Socijalistička partija Srbije) που εμφανίζει ποσοστό 12,5% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Παρά τη σοσιαλιστική του ιδιότητα, το κόμμα, λόγω ορισμένων θέσεών του, έχει περιγραφεί ως εθνικιστικό κόμμα, κάτι το οποίο οι εκπρόσωποι του έχουν αρνηθεί επανειλημμένα. Τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, παρά το γεγονός πως αρνείται να συμμετάσχει στις εκλογές είναι το κόμμα «Συμμαχία για τη Σερβία» (Савез за Србију / Savez za Srbiju), ένας συνασπισμός φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων ο οποίος υποστηρίζει τη δημιουργία μίας τεχνοκρατικής, μεταβατικής κυβέρνησης για ένα χρόνο και πιο δίκαιες εκλογές. Είναι σίγουρο, όμως, πως τα αιτήματα των αντιφρονούντων – οι οποίοι σταμάτησαν τις διαδηλώσεις λόγω κορωνοϊού – δεν είναι πολύ πιθανό να γίνονται δεκτά στο κοντινό μέλλον, καθώς θα μπορούσε να ειπωθεί με αρκετή ασφάλεια πως μπορούμε, προς το παρόν, να υπολογίζουμε για μία επανεκλογή της κυβέρνησης του κόμματος του Vučić. Έτσι, λοιπόν, η κυβέρνηση της Σερβίας, μετά το χειρισμό της κρίσης του κορωνοϊού, γίνεται άλλη μία που «βοηθάται» από τη «συσπείρωση γύρω από τη σημαία» που προκαλεί η κρίση.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μελέτης Ανανίας
Μελέτης Ανανίας
Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.