10.5 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΚόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα, «τι θα...

Κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα, «τι θα γινόταν αν…»


Της Χριστίνας Μαυρέα,

Με αφορμή το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα, «τι θα γινόταν αν» ήταν κυβέρνηση το κόμμα του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ξέσπασε πολιτική κόντρα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω του άρθρου του επιχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα πως θα διαχειριζόταν την πανδημία του κορωνοϊού σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αρχικά, σχολίασε ότι εδώ και δύο μήνες ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Μαξίμου «έχει βαλθεί να μας πείσει ότι αν σήμερα αντικρίζουμε το φως της ημέρας το οφείλουμε στον πολυχρονεμένο μας πρωθυπουργό. Και ότι αν δεν ήταν η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα θα είχε καταστραφεί».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ειδικότερα ότι σε περίπτωση που η κρίση του κορωνοϊού έβρισκε τον ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση, παράλληλα με την προφανή «όπως σε όλο τον κόσμο καραντίνα, τα νοσοκομεία ήδη θα είχαν 4.000 περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές, θα υπήρχαν χιλιάδες περισσότερα τεστ από τα δημόσια ερευνητικά ιδρύματα και στα μέσα ατομικής προστασίας θα έμπαινε από τις πρώτες ημέρες διατίμηση. Δεν θα κόβονταν οι υπερωρίες των γιατρών που έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή και δεν θα κινδύνευε η κοινοβουλευτική λειτουργία, αλλά και η ίδια η δημοκρατία, να μπουν σε καραντίνα».


Όσον αφορά την οικονομία σημειώνει, ακόμη, ότι «θα είχε αξιοποιηθεί εγκαίρως με μέτρα οριζόντια και προληπτικά το μαξιλάρι ρευστότητας των 37 δισ. ευρώ που είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το «Μένουμε Όρθιοι» θα υλοποιούνταν από την αρχή παράλληλα με τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, ώστε να ανακοπεί η μεγάλη βουτιά της ελληνικής οικονομίας και να έρθει ταχύτερα η ανάκαμψη. Δεν θα επιτρέπαμε να αλλάξουν οι σχέσεις εργασίας. Ο κόσμος της εργασίας και των επιχειρήσεων θα τροφοδοτούνταν ήδη από ένα γενναίο χρηματοδοτικό πακέτο 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14 δισ. θα αφορούσαν άμεσες δημοσιονομικές παρεμβάσεις και τα υπόλοιπα 12 δισ. που θα δίνονταν ως “ενέσεις” ρευστότητας, μέσω εγγυήσεων δανείων. Θα είχαμε προχωρήσει σε 8 δισ. χρηματοδότηση για τη στήριξη της εργασίας και όχι της αναστολής των συμβάσεων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με την πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη τους από το κράτος. Ενώ ταυτόχρονα θα στηρίζαμε τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με ποσό ανά μήνα ίσο με το 1/12 του περυσινού ετήσιου εισοδήματός τους». Τέλος, σημειώνει ότι οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των πληττόμενων επιχειρήσεων θα βρίσκονταν ήδη σε αναστολή για τουλάχιστον ένα εξάμηνο και θα είχαν ανασταλεί οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση. Θα είχαν δοθεί, συνεχίζει, 3 δισ. μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ενώ θα παρέχονταν εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου ύψους 12 δισ. ευρώ, αντίστοιχα με το πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά τη προστασία της πρώτης κατοικίας, αναφέρει ότι θα είχε επεκταθεί και θα είχαν απαγορευτεί οι πλειστηριασμοί τουλάχιστον έως και το τέλος του έτους. Για τους ανθρώπους του πολιτισμού τονίζει ότι «δεν θα ήταν αόρατοι», θα είχε παραταθεί το επίδομα ανεργίας και ειδικής αποζημίωσης για τους ανθρώπους του τουρισμού, θα αυξάνονταν κατά 50% τα αναπηρικά επιδόματα και το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, θα είχε δοθεί ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ως μέρισμα ύψους 1,5 δισ. για την κάλυψη των εργαζομένων σε επισφαλείς θέσεις εργασίας, ή των εργαζομένων με μπλοκάκια, με εργόσημο, αλλά και μη επιδοτούμενων ανέργων. 

Σημειώνει, ακόμη, ότι η Ελλάδα θα είχε πρωτοστατήσει στην προσπάθεια της για έκδοση ευρωομολόγου. «Οι πολίτες θα ήξεραν πόσα κονδύλια έχουν απομείνει στο μαξιλάρι που αφήσαμε το καλοκαίρι του 2019 και πού ακριβώς αυτά κατευθύνονται». Ειρωνευόμενος τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρει ότι «ο υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έδινε καθημερινά μια διαφορετική εκδοχή στις προβλέψεις του για την ύφεση, ούτε θα εφάρμοζε μόλις 6 δισ. δημοσιονομική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της κρίσης (…) λέγοντας ψέματα ότι δίνει 14 δισ. και ο υπουργός Ανάπτυξης δεν θα έβγαινε στα κανάλια να ισχυρίζεται ότι με 200 ευρώ ένα νοικοκυριό επιβιώνει για ένα μήνα, ούτε θα ισχυριζόταν ειρωνικά ότι οι φτωχοί πολίτες δε χρειάζονται ενίσχυση στην καραντίνα γιατί θα γίνουν 300 κιλά (…)». Συνεχίζει λέγοντας ότι «κανείς δεν θα αποκαλούσε τις επιχειρήσεις που έχουν τώρα περισσότερο ανάγκη, ζόμπι και τους ανθρώπους τους μπαταχτσήδες. Δεν θα είχαμε υπουργούς να στήνουν “δουλίτσες” εκατομμυρίων τις μέρες της κρίσης. Δεν θα εγκρίναμε τα ντροπιαστικά για τους επαγγελματίες, προγράμματα ψευτοκατάρτισης, τύπου “σκόιλ ελικικού”».

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, θα είχε μια αντιπολίτευση «όπως αυτή που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, υποδαυλίζοντας τις εξάρσεις του εθνολαϊκισμού στις Πρέσπες και υιοθετώντας τη στρατηγική της τυμβωρυχίας στο Μάτι». Μια αντιπολίτευση «που θα χρησιμοποιούσε όλο το οπλοστάσιο των fake news» και «θα ζητούσε υστερικά εκλογές εν μέσω πανδημίας(…)». Κατηγορεί, ακόμη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι επιχειρεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη εν μέσω της πανδημίας. «Όλα για να μη χάσει την εξουσία», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η Νέα Δημοκρατία, από την πλευρά της, αρκέστηκε να απαντήσει στο άρθρο του Αλέξη Τσίπρα, με μία φωτογραφία του Παύλου Πολάκη. Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η απάντηση στο σημερινό άρθρο του κ. Τσίπρα στην Εφημερίδα των Συντακτών σχετικά με το τι θα γινόταν αν την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού διαχειριζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η εξής (παρουσιάζοντας παρακάτω τη φωτογραφία του Παύλου Πολάκη να καπνίζει στο Υπουργείο Υγείας)».


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστίνα Μαυρέα
Χριστίνα Μαυρέα
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στο Ηράκλειο, Κρήτης. Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Κρήτης). Μεγάλες της αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.