20.3 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Θωμάς Παλαιολόγος

In Memoriam: Θωμάς Παλαιολόγος


Του Άγγελου Μεταλλίδη,

Ο Θωμάς Παλαιολόγος ήταν Βυζαντινός ηγεμόνας, Δεσπότης του Μυστρά και Πρίγκιπας της Αχαΐας. Γεννήθηκε, σύμφωνα με την επικρατούσα εκδοχή, το 1409 στην Κωνσταντινούπολη.  Πατέρας του ήταν ο Μανουήλ Β’ Παλαιολόγος και μητέρα του η Ελένη Δραγάση. Είχε επίσης πέντε αδέρφια, τον Ιωάννη, τον Δημήτριο, τον Θεόδωρο, τον Κωνσταντίνο και τον Ανδρόνικο. Κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησης του Δεσποτάτου του Μωρέως με τους αδελφούς του, κατάφερε να εξασφαλίσει μέσω του γάμου του με την Αικατερίνη, κόρη του Κεντυρίωνα Β’ Ζαχαρία ότι το Πριγκιπάτο της Αχαΐας θα περνούσε στα χέρια του. Με τον τρόπο αυτό, ο Θωμάς Παλαιολόγος κυριάρχησε στην Αχαΐα. Το 1430 αναγορεύεται σε Δεσπότη της δυτικής Πελοποννήσου, περιφέρεια που περιλάμβανε όλο το σημερινό νομό Αχαΐας και την Ηλεία. Ο Θωμάς Παλαιολόγος και η Αικατερίνη απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Ανδρέα, τον Μανουήλ, την Ελένη και τη Ζωή.

Στις 27 Νοεμβρίου 1446, ο Θωμάς μαζί με τον αδερφό του Δημήτριο κλήθηκαν να προστατεύσουν τις κτήσεις τους, όταν επιτέθηκε ο Μουράτ Β’ με πολυάριθμο τουρκικό στρατό. Παρά την ηρωική τους αντίσταση στις μάχες σώμα με σώμα, δεν είχαν τα ίδια στρατιωτικά μέσα με τους Οθωμανούς, με αποτέλεσμα το τείχος που είχαν χτίσει κοντά στον ισθμό της Κορίνθου να γκρεμιστεί. Τελικά ηττήθηκαν στις 10 Δεκεμβρίου και παραλίγο να χάσουν τη ζωή τους. Το 1453 έρχεται η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους και το 1458 ο Μωάμεθ Β’ υποστηρίζοντας ότι ο Θωμάς και ο Δημήτριος καθυστέρησαν την πληρωμή των φόρων, εισέβαλε στην Πελοπόννησο και πολιόρκησε την Κόρινθο. Λίγο αργότερα, ο Σουλτάνος, λόγω της εχθρικής στάσης του Θωμά απέναντί του, αποφάσισε την οριστική προσάρτηση της Πελοποννήσου στην Αυτοκρατορία του. Ξεκινώντας λοιπόν με πολύ στρατό, έφθασε στην Κόρινθο τον Μάιο του 1460, πέρασε έξω από το Άργος και κατευθύνθηκε στον Μυστρά, τον οποίο και κατέλαβε στις 29 Μαΐου, ύστερα από την προδοτική στάση του Δημητρίου, ο οποίος δεν πρόβαλε καμία αντίσταση.

Μην έχοντας άλλη επιλογή, ο Θωμάς Παλαιολόγος επιβιβάστηκε σε πλοίο από την Πύλο και αφού άφησε την οικογένειά του στην Κέρκυρα, ταξίδεψε στη Ρώμη, όπου και ασπάσθηκε τον Καθολικισμό. Πίστευε ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να εξασφαλίσει πόρους ζωής και να ξεσηκώσει τους δυνατούς της Ιταλίας εναντίον των Τούρκων. Ο Θωμάς Παλαιολόγος είχε πάρει μαζί του και την Τιμία Κάρα του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέου, που φυλασσόταν ως τότε στην Πάτρα. Την κηδεμονία των παιδιών του ανέλαβε ο Καρδινάλιος Βησσαρίων, που φρόντισε να ανατραφούν σύμφωνα με το Καθολικό δόγμα. Ο Θωμάς Παλαιολόγος πέθανε στη Ρώμη στις 12 Μαΐου 1465.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με το αντικείμενο των σπουδών του, αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε συνέδρια και εκδηλώσεις σχετικά με την Πολιτική, τη Διεθνή διπλωματία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.