16.9 C
Athens
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗλεκτρονικός εκσυγχρονισμός και τηλεργασία: Ποιο το μέλλον του υπαλλήλου γραφείου;

Ηλεκτρονικός εκσυγχρονισμός και τηλεργασία: Ποιο το μέλλον του υπαλλήλου γραφείου;


Του Σταύρου Λουκά,

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού βρισκόμαστε στη μέση του μεγαλύτερου πειράματος τηλεργασίας ή εργασίας από το σπίτι, που πιθανότατα θα αποτελέσει την αρχή μιας αλλαγής κατεύθυνσης από τις επιχειρήσεις στην κατεύθυνση της απομακρυσμένης εργασίας. Στελέχη και εργαζόμενοι έχουν δει από πρώτο χέρι ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες μπορούν να συνεχιστούν κανονικά μέσω εφαρμογών στο διαδίκτυο.

Μια πρόσφατη έρευνα της Colliers (πάνω από 3000 ερωτηθέντες από 25 διαφορετικές χώρες) διαπίστωσε ότι το 82% των ερωτηθέντων ελπίζουν να εργάζονται εξ αποστάσεως τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μετά τη λήξη της κρίσης του κορωνοϊού. Το 53% των ερωτηθέντων της έρευνας πιστεύει ότι η παραγωγικότητά του δεν άλλαξε, ενώ σε ποσοστό 24% μάλιστα, οι ερωτηθέντες πιστεύουν πως η παραγωγικότητά τους αυξήθηκε. Το υπόλοιπο 23% δήλωσε πως η παραγωγικότητά του μειώθηκε. Η παραγωγικότητα αυξήθηκε περισσότερο στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τις επαγγελματικές υπηρεσίες και τη βιομηχανία τεχνολογίας, ενώ η παραγωγικότητα μειώθηκε περισσότερο στον τομέα της νομικής, της εκπαίδευσης και της έρευνας.Το «γραφείο» όπως το ξέραμε έχει τελειώσει. Η κρίση του κορωνοϊού έχει αποδείξει ότι οι εταιρείες μπορούν να παραμείνουν παραγωγικές και ότι η απομακρυσμένη εργασία θα γίνει πιο συνηθισμένη από ποτέ, πράγμα που σημαίνει ότι λιγότερα άτομα θα πηγαίνουν στο γραφείο. Καθώς ο χώρος εργασίας έχει αμέτρητες φορές στο παρελθόν εξελιχθεί, έτσι και τώρα θα ξεκινήσει μια καινούρια αναβάθμιση στον χώρο εργασίας. Η εξέλιξη θα ξεκινήσει με τις βραχυπρόθεσμες λύσεις που θα κάνουν τα γραφεία ασφαλή πριν από ένα εμβόλιο κορωνοϊού. Αυτές οι αλλαγές πιθανώς να είναι πιο πρόχειρες, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τα γάντια, η σωστή απολύμανση, η τήρηση αποστάσεων και πολλά άλλα. Η μακροπρόθεσμη εξέλιξη του γραφείου θα αποφασιστεί τα επόμενα χρόνια, καθώς οι εταιρείες επανεξετάζουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια, ώστε να είναι ευέλικτα και ανθεκτικά για να διατηρήσουν την παραγωγικότητα σε μια κρίση όπως αυτή.

Ενώ η απώλεια ζωής και η οικονομική κρίση συνεχίζουν, οι επιχειρήσεις τις βλέπουν ως ευκαιρία να κάνουν θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο και στον χώρο λειτουργίας τους. Οι επιλογές που κάνουν οι εταιρείες τώρα θα κρίνουν πώς θα είναι το γραφείο σε μερικά χρόνια. Η απομακρυσμένη εργασία πάντως είναι εδώ για να μείνει. Θα υπάρχει βέβαια μια ισορροπία, επειδή εύλογα κάποιες εργασίες στην πραγματικότητα είναι πιο αποδοτικές και καλύτερα να γίνονται αυτοπροσώπως. Ωστόσο, τελικά, οι εταιρείες θα αρχίσουν να αλλάζουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, για να φιλοξενήσουν απομακρυσμένες εργασίες και να μπορούν να μειώσουν τους μεμονωμένους χώρους εργασίας, όπως και να αυξήσουν τις επενδύσεις σε άλλους τομείς.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Λουκάς
Σταύρος Λουκάς
Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών Επιστημών και έχει 2 μεταπτυχιακά (Msc in Finance και MBA). Είναι εξειδικευμένος σε θέματα εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Εργάστηκε από το 2015 σε ιδιωτική εταιρεία παροχής λογιστικών υπηρεσιών ως υπεύθυνος μισθοδοσίας έως τα μέσα Ιουλίου 2020. Από τον Ιούλιο του 2020 εργάζεται σε εταιρεία παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών ως ειδικός μισθοδοσίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ενδιαφέρεται για την εγχώρια και τη διεθνή οικονομία. Ήταν υποψήφιος το 2019 στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.