12.8 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΣτη μετα-κορωνοϊού εποχή

Στη μετα-κορωνοϊού εποχή


Του Γιάννη Μυταυτσή,

Η Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας του νέου ιού πήρε γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Η ελληνική κυβέρνηση και το επιστημονικό προσωπικό, υπεύθυνο για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, μέχρι στιγμής στέκονται αντάξιοι των προσδοκιών και των απαιτήσεων. Παρόλα αυτά, αυτή η πανδημία δεν είναι μόνο υγειονομική αλλά πλήττει καθημερινά πτυχές της κοινωνίας, όπως την οικονομία, την παιδεία, τον τουρισμό κ.α. 

Η κυβέρνηση σ’ αυτήν την ανθρωπιστική κρίση πήρε άμεσα μέτρα ελάφρυνσης για όλα τα κοινωνικά στρώματα, έχοντας υπόψιν ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κυκλικής οικονομίας και ιδίως του ιδιωτικού φορέα έπαψε να λειτουργεί περίπου δύο μήνες τώρα. Σ’ αυτό το σημείο δεν πρέπει να ξεχνάμε σε καμία περίπτωση τις φοιτητικές παρατάξεις της ΠΑΣΠ που καθ’ όλη τη διάρκεια λήψης των αποφάσεων για την Παιδεία πρωτοστάτησε με επιστολές–προτάσεις στο Υπουργείο Παιδείας, αποδεικνύοντας την πραγματική ύπαρξη της στον φοιτητικό συνδικαλισμό. Σαφώς, αυτά τα μέτρα δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργούνται καθημερινά από αυτή τη κρίση. Έχοντας εν γνώση μας ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα τριτογενούς παραγωγής, οι χώροι που έχουν άμεση επαφή με τον πολίτη αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξουθενωτική κατάσταση. Η ύφεση είναι αναπόφευκτη και ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεχούς επαναφοράς να λειτουργεί πυρετωδώς, καθώς η Ελλάδα μετά από μια δεκάχρονη οικονομική κρίση που έπληξε την κοινωνία εισέρχεται σε ακόμη μια πιο δύσκολη κρίση, η οποία δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και υγειονομική. 

Έτσι, στο δίλημμα υγεία ή οικονομία, θα πρέπει να επιλεχθεί το πρώτο, γιατί ο άνθρωπος πρέπει πάντα να υπερέχει όλων των άλλων. Η επιστροφή στην κανονικότητα φαίνεται στον ορίζοντα, όμως για να είναι ο ορίζοντας ορατός ως πολιτεία οφείλουμε να κατανοήσουν στην νέα προσπάθεια προσαρμογής στη κανονικότητα τη μάχη που δίνεται διαρκώς για τον περιορισμό του ιού. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι εξετάζει την σταδιακή άρση των μέτρων από αρχές του επόμενου μήνα έως τα τέλη Ιουνίου. Συνεπώς, χώροι εστίασης, μαγαζιά, σχολεία και πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν ξανά, για να είναι όμως και ασφαλή πρέπει όχι μόνο να τηρήσουμε τις οδηγίες των επιστημόνων αλλά και εμείς ως οντότητες να καταλάβουμε την σημασία της προσωπικής και δημοσίας υγείας και να μην είμαστε η αιτία μετάδοσης του ιού σε ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα. 

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, στην επικείμενη επαναφορά πρέπει να επιβάλει “αντίμετρα” για να αποφευχθεί μια εκ νέου διασπορά, διαφυλάττοντας τον καθένα. Συνεπώς, η μείωση του αριθμού συμμετεχόντων στις σχολικές τάξεις και στα αμφιθέατρα σε αντιδιαστολή με την εφαρμογή κλιμακίων μαθημάτων πρέπει να θεωρείται επιβεβλημένη. Όπως, οι χώροι εστίασης και τα μαγαζιά, τα οποία είναι χώρος συγκέντρωσης πολλών ατόμων, πρέπει να επιβάλουν σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς κανόνες και μέτρα για την διασφάλιση των πελατών και των εργαζομένων. Επίσης, η ύπαρξη ειδών υγιεινής σε κάθε χώρο (σχολεία, δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες κτλ.) κρίνεται αναγκαία. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχαστούμε τη στιγμή που φαίνεται να κερδίζουμε τον ιό, διότι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. Σχετικές πρωτοβουλίες πρέπει να παρθούν και με τον τουρισμό, διότι η Ελλάδα κατέχει και χτίζει συνεχώς την μεγάλη της βιομηχανία η οποία επιβίωσε στην οικονομική κρίση, δηλαδή τον τουρισμό, ο οποίος θα έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. 

Τέλος, οφείλουμε και ως χώρα και ως Ενωμένη Ευρώπη να προετοιμαστούμε για όποιου είδους διασπορά του ιού τις εποχές έξαρσης άλλων ιών και να προστατέψουμε την υγεία όλων μας ξεκινώντας από τον εαυτό μας και τους γύρω μας.


Ιωάννης Μυταυτσής

Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Βυζαντινής Φιλολογίας - Παλαιογραφίας, στο ίδιο τμήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου ήταν υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Αγίου Νικολάου.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Μυταυτσής
Ιωάννης Μυταυτσής
Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Βυζαντινής Φιλολογίας - Παλαιογραφίας, στο ίδιο τμήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου ήταν υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Αγίου Νικολάου.