Της Μαρίας Κοζανίτη,
Σύμφωνα με τον Πλάτωνα η παιδεία είχε πολύσημη διάσταση. Έθετε ως στόχο τόσο την εξάσκηση και την υγεία του σώματος όσο και την πνευματική και ψυχική καλλιέργεια, αλλά κυρίως την ηθική βελτίωση. Είναι το μέσο που οδηγεί τον άνθρωπο από το σκοτάδι στο φως, στη γνώση της αλήθειας, στη πίστη σε υψηλούς σκοπούς και στη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Ο Αριστοτέλης μιλά για την ηθική διάσταση της παιδείας, η οποία μετατρέπει τον άνθρωπο σε ένα ενάρετο ον. Η διαμόρφωση ποιοτικού χαρακτήρα είναι το κεντρικό ενδιαφέρον της παιδείας, η παράλληλη και ισότιμη εξάσκηση της ηθικής και διανοητικής αρετής, η οποία θα οδηγήσει την κοινωνία συλλογικά στην ευδαιμονία.
Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι η παιδεία ενός ανθρώπου διακρίνεται από την συμπεριφορά του και όχι από την μόρφωση. Πόσο έντονη είναι σήμερα η έλλειψη παιδείας και πόσο έντονα προσκολλόμαστε στην απόκτηση περισσότερων τίτλων και πτυχίων; Σαφώς και η μόρφωση είναι από τα μεγαλύτερα αποκυήματα που μπορεί να κατακτήσει ο άνθρωπος. Το μεγαλύτερο όμως που μπορεί να αποκτήσει είναι ο συνδυασμός των δύο, της μόρφωσης με την παιδεία.
Μεγαλύτερο παράδειγμα από αυτού που ζούμε σήμερα λόγω της πανδημίας δεν μπορεί να υπάρξει. Βλέπεις ανθρώπους να υπερασπίζονται ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με τη θεία κοινωνία, βλέπεις και ανθρώπους που θεωρούν ότι η υγεία είναι σημαντικότερη από τη μοιρολατρία. Βλέπεις ανθρώπους που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας, βλέπεις και ανθρώπους που πιστεύουν στην επιστήμη. Έβλεπες τον Πολάκη υπουργό με το τσιγάρο στο χέρι σε κλειστό χώρο και βλέπεις και τον Τσιόδρα. Βλέπεις να σε κυβερνάει το «καλύτερο βιογραφικό της χώρας» μαζί με αυτούς που μια ζωή υποβάθμιζαν τη δημόσια υγεία, βλέπεις όμως τώρα ότι γιατροί και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία είναι κάπως απαραίτητοι. Βλέπεις δημοσιογράφους σαν τον Ευαγγελάτο να ενημερώνουν για κουρέματα, βλέπεις δημοσιογράφους έξω να ενημερώνουν για εμβόλια.
Σε όλες τις πρώτες περιπτώσεις, τις περισσότερες φορές, αυτοί οι άνθρωποι είναι μορφωμένοι. Σε αυτή τη χώρα όμως δυστυχώς έχουμε μάθει να επαινούμε τους ψευτόμαγκες με τα τσιγάρα στο χέρι, τους «αυτοδημιούργητους» και τους δημοσιογραφίσκους. Αυτούς που πάντα είναι γεμάτοι με αλαζονεία και ειρωνεία, που θα σου πουν «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» και που νιώθουν ανώτεροι όλων των άλλων λόγω της μόρφωσής τους. Κανένα πτυχίο όμως δεν δίνει την ευγένεια, τη μέτρο, την πνευματική καλλιέργεια και την ηθική βελτίωση του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Ας μην χρειαστεί ξανά να μας θυμίσει μια πανδημία ότι πάνω από όλα πρέπει να είμαστε άνθρωποι. ‘Άνθρωπός: άνω+θρώσκω: αυτός που πηδάει ψηλά.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Είναι 21 ετών, φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μιλάει ακατάπαυστα, θέλει να είναι ενήμερη για τα πάντα και στον ελεύθερο της χρόνο κάνει εθελοντικά διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή και διαβάζει βιβλία ψυχολογίας. Λατρεύει τα ταξίδια και ευελπιστεί μέσα από τη δημοσιογραφία να αλλάξει τον κόσμο.