11.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΠοια είναι η γραμμή πλεύσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον Covid-19;

Ποια είναι η γραμμή πλεύσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον Covid-19;


Της Σοφίας Ζαφειροπούλου,

Με τις εξελίξεις στο ζήτημα του κορωνοϊού να τρέχουν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούνται να επανεξετάσουν την στρατηγική τους και να αναπροσαρμόσουν της κινήσεις τους ενάντια στην κυβέρνηση και σε έναν ιό, που απειλεί την υγεία και την οικονομία.   

O ΣΥΡΙΖΑ ασκεί αντιπολίτευση στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα μέτρα, που έλαβε η κυβέρνηση με στόχο να αντισταθμιστούν οι απώλειες, που προκλήθηκαν από το κλείσιμο τον καταστημάτων, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση «φροντίζει» τις επιχειρήσεις και σε βάρος των εργαζόμενων. Συνεχίζοντας στο ίδιο πλαίσιο υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει τις τράπεζες να παγώσουν τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και να εστιάσει στην οικονομική ενίσχυση και διασφάλιση των εργαζομένων. Στο πεδίο της δημόσιας υγείας οξύνει την αντιπαράθεση ανάμεσα σε αυτόν και την κυβέρνηση υποστηρίζοντας την πρόσληψη μόνιμου υγειονομικού προσωπικού και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι στηρίζει την δημόσια υγεία μόνο επειδή είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 και όχι επειδή πιστεύει σε αυτήν. Όσον αφορά το ζήτημα της προστασίας των πολιτών και τα περιοριστικά μέτρα, που λήφθηκαν για να αποτραπεί η διασπορά του τηρεί στάση ευθύνης και στηρίζει το μένουμε σπίτι.

Το Κίνημα Αλλαγής διατηρεί την ίδια στάση από το ξέσπασμα της επιδημία μέχρι σήμερα. Τηρεί στάση ευθύνης στο ζήτημα της υγείας και ασκεί στοχευμένη κριτική στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, μετά από πρόταση της αρχηγού του Φώφης Γεννηματά αναβαθμίστηκε το κέντρο διαχείρισης της κρίσης και κατά συνέπεια ο Γενικός Γραμματέας, Νίκος Χαρδαλιάς προήχθη σε Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Επίσης στηρίζει το πάγωμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και την ενίσχυση όχι μόνο των επιχειρήσεων από τις τράπεζες αλλά και των φυσικών προσώπων.    

Το ΚΚΕ από την αρχή της κρίσης του Covid-19 ακολουθεί την ίδια γραμμή πλεύσης χωρίς να χάνει την ταξική οπτική του εξαιτίας των εξελίξεων. Σέβεται και δεν υπονομεύει τα μέτρα της κυβέρνησης παρότι είναι επιφυλακτικό προς αυτά. Τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας με την πρόσληψη προσωπικού και την λήψη μέτρων στήριξης του ήδη υπάρχοντος.

Η Ελληνική Λύση εξαφανίστηκε από το πολιτικό προσκήνιο μετά το σάλο που προκάλεσαν στο πανελλήνιο οι δηλώσεις του πολιτικού αρχηγού του κόμματος, Κυριάκου Βελόπουλου, για δήθεν αλοιφές που δρουν κατασταλτικά ενάντια στον ιό του Covid-19. Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, κατά την περίοδο, που η προσφυγική κρίση στον Έβρο κατέκλυζε την επικαιρότητα και μονοπωλούσε του ενδιαφέροντος κέρδιζε έδαφος.

Το Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής (ΜεΡΑ 25) κρατάει χαμηλό προφίλ και τηρεί στάση ευθύνης στην υγεία, μετά την απόφαση γενικού γραμματέα του κόμματος, Γιάνη Βαρουφάκη, να γνωστοποιήσει τα πρακτικά του Eurogroup τη στιγμή που η κρίση του κορωνοϊού είναι το πρώτο θέμα όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμιο. 

Στην πράξη όμως κρίνεται κατά πόσο ήταν επιτυχημένος ο επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Βάση δημοσκόπησης, που διενεργήθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο από την Marc για τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA και το χρονικό διάστημα 11-13 Απριλίου 2020 έδειξε τα εξής: 

Στο ερώτημα, εάν την ερχόμενη Κυριακή διεξάγονταν εθνικές εκλογές, τι θα ψηφίζατε; 

Την θέση του πρώτου κόμματος καταλαμβάνει η ΝΔ με το 43.6% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι θα την ψήφιζαν. Δεύτερος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 23.3 μονάδες διαφορά από το πρώτο κόμμα και συνολικό ποσοστό 20.3%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 5.4%, το  ΚΚΕ με 4.8%, η Ελληνική Λύση με 3.1%. Εκτός Βουλής φαίνεται να μένει το ΜεΡα25 με 2, η Χρυσή Αυγή με 1.5% και άλλο κόμμα (ΕΠΑΜ, Ανταρσία, Πλεύση Ελευθερίας κ.ά.). Συνολικά το 1.6% καταλαμβάνουν το λευκό και οι αναποφάσιστοι μαζί με ποσοστά φθάνουν το 13.5%.    

Στο ερώτημα ποιόν θεωρείτε πιο κατάλληλο για πρωθυπουργό: 

Πρώτος έρχεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκεντρώνοντας το ποσοστό του 63.1% των ερωτηθέντων έναντι 53% που κατείχε σε προηγούμενη δημοσκόπηση. Δεύτερος έρχεται ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με ποσοστό 19.1% έναντι 22% που κατείχε στην προηγούμενη δημοσκόπηση. Η διαφορά ανάμεσα τους είναι 44 μονάδες μεγαλώνοντας κατά 11 μονάδες από την προηγούμενη που ήταν 31.

Η δημοσκόπηση αποτυπώνει την αυξανόμενη ανησυχία των πολιτών για την πανδημία αλλά και την στάση τους προς συσπείρωση. Είναι φανερό πως η κρίση του κορωνοϊού ενίσχυσε την εμπιστοσύνη τον πολιτών προς την κυβέρνηση και τον τωρινό πρωθυπουργό στηρίζοντας το οικουμενικό προφίλ του «πρωθυπουργού όλων των Ελλήνων», ενώ η δημοτικότητα για τον καθηγητή Τσιόδρα και τον υφυπουργό Χαρδαλιά φθάνει στο 94.6% και 88.3% αντίστοιχα!


Σοφία Ζαφειροπούλου

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1999. Βρίσκεται στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και λατρεύει τα ταξίδια

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Ζαφειροπούλου
Σοφία Ζαφειροπούλου
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1999. Βρίσκεται στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και λατρεύει τα ταξίδια.