14.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
Αρχική#Cocooning_TimeHow To Spend Your Quarantine Creatively?

How To Spend Your Quarantine Creatively?


Της Μαρίας Κορδαλή,

Τις τελευταίες 15 ημέρες βιώνουμε όλοι μία σχεδόν πρωτόγνωρη κατάσταση. Πρωτόγνωρη, όχι όμως και πρωτάκουστη καθώς η ανθρωπότητα έχει βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση αρκετές φορές λόγω της εξάπλωσης πανδημιών. Η αφύσικα γρήγορη διασπορά του COVID-19 ή κοινώς του κορωνοϊού έχει «κλειδώσει» όλο τον πλανήτη στα σπίτια του και έχει «κρύψει» και τα κλειδιά, αφού οι προβλέψεις για το πότε θα μπορέσουμε να περπατήσουμε ελεύθεροι έξω αγκαλιάζοντας τα κοντινά μας πρόσωπα δεν είναι ιδιαιτέρως ευοίωνες. Παρ’ όλα αυτά η κατάσταση στην χώρα μας φαντάζει σχετικά αισιόδοξη (συγκριτικά με την υπόλοιπη υφήλιο) δεδομένης της έγκαιρης λήψης μέτρων ασφαλείας από τα κυβερνητικά όργανα.

Άλλο όμως μας απασχολεί αυτές τις ημέρες. Πώς θα περάσω όλον αυτόν τον χρόνο κλεισμένος/ή μέσα στο σπίτι; Τι θα βρω να κάνω; Τι μπορεί να με απασχολήσει για τόσον καιρό; Η απάντηση είναι μία και απλή: πολλά μπορείτε να κάνετε. Δεν είναι ανάγκη να περάσετε τις μέρες που ακολουθούν κολλημένοι στο Netflix ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλωστε στον μέσο άνθρωπο-εργαζόμενο δεν δίνεται αυτή η πολυτέλεια. Το σπίτι γίνεται για αυτόν χώρος εργασίας, το σαλόνι οργανώνεται σαν γραφείο και πλέον οφείλει να τελεί τα καθήκοντά του από εκεί. Το ίδιο ισχύει και για τον μέσο φοιτητή ή μαθητή δεδομένου ότι οι παραδόσεις και οι πανεπιστημιακές διαλέξεις δίνουν την θέση τους σε διαδραστική γνώση μέσω διάφορων ιντερνετικών πλατφορμών. Με λίγα λόγια λοιπόν οι υποχρεώσεις παραμένουν υποχρεώσεις. Ο χρόνος όμως εξακολουθεί να είναι άπλετος; Πώς μπορώ λοιπόν να τον ξοδέψω δημιουργικά χωρίς να τον έχω σπαταλήσει «άσκοπα»;

Ο τρόπος που προτείνω και ακολουθώ εγώ είναι ένας, απλός, δημιουργικός και έχει πολλές προεκτάσεις: ζωγραφίζοντας. Η ζωγραφική, η υψίστη των καλών τεχνών –όπως πολλοί θα ισχυριστούν– είναι ένας εξαίρετος τρόπος χαλάρωσης και δημιουργίας. Είναι η τέχνη της παραγωγής ή της αναπαράστασης μιας φανταστικής ή και πραγματικής εικόνας μέσω προσωπικής εργασίας με την βοήθεια φυσικών ή ηλεκτρονικών μέσων. Αυτός είναι και ο ορισμός που της αποδίδεται. Για πολλούς όμως ανθρώπους η ζωγραφική είναι ένα μέσο αποφυγής της οδυνηρής πραγματικότητας. Ζωγραφίζοντας ο χρόνος κυλά απρόσμενα ευχάριστα. Το άτομο επικεντρώνεται στο σχέδιο ή το έργο που ετοιμάζει, προσπαθώντας να το κάνει όσο περισσότερο άρτιο μπορεί. Ξεχνά έτσι ότι είναι αναγκασμένο να παραμείνει για άλλες 15 μέρες μέσα στο σπίτι, ότι δεν μπορεί να χαρεί τα αγαπημένα του πρόσωπα, ότι δεν μπορεί να επισκεφτεί ένα μουσείο ένα θέατρο ή να δει μια ταινία στο σινεμά. Για όση ώρα ζωγραφίζει η προσοχή του είναι στραμμένη αποκλειστικά εκεί. Αποσυμπιέζεται, χαλαρώνει, και απομακρύνεται από το άγχος και το στρες της απαιτητικής καθημερινότητας του. Η ζωγραφική είναι «πλανεύτρα» και τον κρατά απασχολημένο για άπειρες ώρες. Είναι ίσως η καλύτερη διέξοδος που θα μπορούσε να έχει επινοήσει.

Αναφέρθηκε προηγουμένως ότι η ζωγραφική έχει πολλές προεκτάσεις. «Δηλαδή;» θα πει κάποιος. «Τι σημαίνει αυτό ακριβώς;» Σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο να ζωγραφίζεις σε ένα χαρτί ή ένα μπλοκ με τον κλασικό παραδοσιακό τρόπο. Μπορείς να επιχειρήσεις και άλλα πράγματα. Να ζωγραφίσεις π.χ. κάποιο αντικείμενο ή έπιπλο προσδίδοντας έτσι μια διαφορετική, πιο παιχνιδιάρικη και πολύχρωμη νότα στον προσωπικό σου χώρο. Μπορείς να παίξεις με τα υλικά και τα χρώματα δημιουργώντας πίνακες με τέμπερες και νερομπογιές, πορτρέτα από κάρβουνο και μαύρο μολύβι, τοπία και ουρανούς με κηρομπογιές και μαρκαδόρους. Μπορείς να «αντιγράψεις» έργα μεγάλων ζωγράφων και έπειτα να τα τοποθετήσεις σε κάδρα προσδίδοντας υψηλή αισθητική και φινέτσα στον χώρο σου. Μπορείς τέλος να συνδυάσεις τις τέχνες: ζωγραφική με γλυπτική, χειροτεχνία, κολάζ. Οι πιθανότητες είναι αμέτρητες. Το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία και όρεξη.

Για εκείνους επιπλέον που το χέρι τους δεν «πιάνει» και τόσο καλά, υπάρχουν και τα λεγόμενα colorbooks. Σχεδιασμένα βιβλία ζωγραφικής που έχουν έτοιμα τα σκίτσα και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να τα χρωματίσεις. Ανάλογα με το προσωπικό γούστο και τις επιλογές του καθενός τα βιβλιαράκια αυτά «μεταμορφώνονται» από άχρωμα και άοσμα σε πολύχρωμα, μπόχο, φλοράλ, ασπρόμαυρα, έθνικ. Εξαρτάται από τα χρώματα και τα patterns που θα διαλέξει ο καθένας. Τα είδη αυτών των βιβλίων ποικίλλουν: από λουλούδια και τοπία μέχρι υπερήρωες και πρωταγωνιστές βιβλίων και ταινιών για τους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας. Είναι μάλιστα το ίδιο αποτελεσματικά με την ζωγραφική: σε βοηθούν να χαλαρώσεις, να ηρεμήσεις και να αποδράσεις έστω και για κάποιες ώρες από την ρουτίνα και το στρες.

Ό,τι και αν επιλέξετε να κάνετε για να περάσουν όσο πιο «ευχάριστα» αυτές οι «νοσηρές» μέρες, να θυμάστε ένα πράγμα: ενεργοποιηθείτε! Μην μένετε αδρανείς και κολλημένοι στο Netflix ή σε μία οθόνη κινητού. Διαβάστε για να περάσετε εκείνα τα μαθήματα που χρωστάτε (ήγγικεν η ώρα), εφαρμόστε την τηλεργασία, γυμναστείτε μέσα στο σπίτι σας, ζωγραφίστε, τραγουδήστε, χορέψτε, γράψτε, ξεδώστε! Και να θυμάστε ότι κάποια μέρα όλο αυτό θα αποτελεί μια μακρινή ανάμνηση, κάτι για να διηγείστε στις επόμενες γενιές.

Μέχρι τότε να είστε όλοι υγιείς και να προσέχετε τις οικογένειες σας.


Μαρία Κορδαλή

Κατάγεται από την Αθήνα. Εκεί ζει, δραστηριοποιείται και ονειρεύεται. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλοδοξεί να ειδικευτεί στους τομείς του ποινικού και το συνταγματικού δικαίου. Πολυάσχολη ως άτομο μιλά δύο ξένες γλώσσες και επιθυμεί να μάθει και τρίτη. Το γράψιμο για αυτήν είναι τρόπος ελευθερίας και έκφρασης, όχι μόνο των σκέψεων αλλά και της ψυχής.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.