14.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
Αρχική#Cocooning_TimeΑφέσου στην τέχνη της φωτογραφίας και δημιούργησε

Αφέσου στην τέχνη της φωτογραφίας και δημιούργησε


Του Αργύρη Ηλιάδη,

Κακόν κακού ου άπτεται, κοινώς το κακό με κακό δεν αντιμετωπίζεται. Μια αρχαιοελληνική παροιμία βγαλμένη μέσα από την έκβαση πολύνεκρων πολέμων και με το επίπεδο ζωής να μην είναι βιώσιμο. Σήμερα, μια καραντίνα λίγων ημερών λόγω μιας φονικής πανδημίας, αποθάρρυνε μικρούς και μεγάλους από το να αξιοποιήσουν τη καθημερινότητα τους καθιστώντας τους μη παραγωγικούς. Η πολύωρη απορρόφηση πάνω από ψηφιακές οθόνες και η παρακολούθηση κινηματογραφικών σειρών και ταινιών, φαντάζει για κάποιους μοναδικός τρόπος επιβίωσης.

Η φωτογραφία είναι μια μορφή τέχνης η οποία με το πέρασμα των καιρών αυξάνει την δυναμική της και εντυπωσιάζει ολοένα και περισσότερο το κοινό. Μερικοί δημιουργούν εικόνες για να πληροφορήσουν, άλλοι για να εντυπωσιάσουν και άλλοι για να δείξουν το ταλέντο τους. Ο καθένας δημιουργεί με γνώμονα τις ανάγκες του και σύμμαχο την φαντασία του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι μπορούμε να δημιουργήσουμε ακόμα και αν δεν έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό, για να απαθανατίσουμε το θέμα, αλλά ούτε και τον απαιτούμενο χώρο. Μια βουτιά στην φαντασία μας με μπόλικη δόση θάρρους και όρεξη για δημιουργία αρκεί για να μετατρέψουμε τις γκρίζες μέρες του περιορισμού σε μια όμορφη δημιουργική περίοδο.

Πώς, λοιπόν, θα μπορέσουμε να παράγουμε τέχνη ανέξοδα και με μόνα υλικά αυτά του σπιτιού μας; Απαντήσεις στο εύλογο ερώτημα υπάρχουν πολλές και παρακάτω θα σου παραθέσω έξυπνες λύσεις με προοπτική εφαρμογής μέσα από την δική μου φωτογραφική ματιά.

Α) Χρησιμοποίησε μακαρόνια κάθε είδους, σχήματος και χρώματος. Συνδύασέ τα, άλλαξε το σχήμα τους, χρωμάτισέ τα και τοποθέτησέ τα όπως εσύ νομίζεις ότι θα δείχνουν ομορφότερα μέσα από τον φωτογραφικό φακό. Η επιφάνεια πάνω στην οποία θα πραγματοποιήσεις την λήψη, θα ήταν καλό να διαφέρει από το κεντρικό θέμα, τα μακαρόνια. Επέλεξε έντονα χρώματα για να τραβήξουν την προσοχή και αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους για να κρατήσουν το ενδιαφέρον και την σκέψη του θεατή. Μην διστάσεις να δώσεις ζωή στα αντικείμενα, ιδίως όταν πρόκειται να περάσεις ένα μήνυμα.

Πηγή εικόνας: Indresano Studios

Β) Φωτογράφισε ένα πρόσωπο της οικογενείας σου. Δεν κάνουμε λόγο για ένα απλό, καθημερινό και χιλιοειδωμένο πορτραίτο. Ζωγράφισε πάνω στο πρόσωπο, δημιούργησε έντονες σκιές, τόνισε σημεία τα οποία κατά τη γνώμη σου είναι ιδιαίτερα και πειραματίσου με αντικείμενα της καθημερινότητας. Η γωνία προσέγγισης και φωτογράφισης ενός προσώπου μπορεί να είναι καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα. Προσπάθησε να δημιουργήσεις ένα ενδιαφέρον background. Τσαλάκωσε ένα αλουμινόχαρτο και στερέωσε το πίσω από το πρόσωπο – αμέσως θα αποκτήσει ενδιαφέρον το αποτέλεσμα. Δώσε οδηγίες στο άτομο που φωτογραφίζεται, εξήγησε του την τελική λήψη που επιθυμείς και κάνε το να νιώσει όμορφα.

Πηγή εικόνας: Pinterest

Γ) Αξιοποίησε το φωτιστικό του δωματίου σου. Τοποθέτησε το σε διάφορα σημεία και φώτισε το θέμα από διάφορες οπτικές. Μπορείς να κάνεις τα χρώματα πιο δραματικά ή αντίστοιχα πιο ζωντανά, αν αυξομειώσεις την ένταση του. Μια έξυπνη εναλλακτική είναι να τοποθετήσεις αυτοσχέδια φίλτρα μπροστά στην λάμπα. Αρκεί ένα κομμάτι χαρτόνι, ένα ψαλίδι και ένας μαρκαδόρος για να φτάσεις τον φωτισμό σου σε άλλο επίπεδο. Επίσης, με την βοήθεια χρωματισμένων διαφανειών έχεις την δυνατότητα να αλλάξεις το χρώμα του φωτισμού. Γενικότερα, χωρίς φως φωτογραφία δεν υπάρχει, οπότε πρέπει να κατανοήσουμε την αξία του φωτός στην παρούσα τέχνη και να την εκμεταλλευτούμε στο έπακρο.

Πηγή εικόνας: Thrive Global

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως δεν χρειάζεται να δαπανήσουμε χιλιάδες ευρώ σε επαγγελματικό φωτογραφικό εξοπλισμό. Ο φακός των σύγχρονων κινητών μπορεί να προσφέρει ένα καλό αποτέλεσμα. Θα ήταν αρκετά χρήσιμο, στον άπλετο διαθέσιμο χρόνο μας, να ψάξουμε για τεχνικές επεξεργασίας ώστε να ανεβάσουμε αισθητικά το αποτέλεσμα και συμπληρώσουμε ή να αφαιρέσουμε στοιχεία τα οποία δεν θέλουμε να αποτυπωθούν. Γενικότερα, η τέχνη της φωτογραφίας απευθύνεται σε όλους, αρκεί να ψάξουμε και να δοκιμάσουμε τεχνικές. Ας διαθέσουμε, λοιπόν, μερικά τετραγωνικά του σπιτιού μας για να δημιουργήσουμε όπως ποτέ άλλοτε την φωτογραφία που θα μας ξεχωρίσει!


Αργύρης Ηλιάδης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί της Θάσου, είναι 19 ετών και είναι φοιτητής του τμήματος Δημοσιογραφίας. Όντας πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, από νεαρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με την φωτογραφία ενώ, από τα 16 παίρνει μέρος σε προσομοιώσεις των Επιτροπών του ΟΗΕ αλλά και σε δημοτικά - περιφερειακά συμβούλια. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα επιμορφωτικών σεμιναρίων με θέμα το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ καθώς και για την  διαχείριση κρίσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με το αντικείμενο των σπουδών του, αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε συνέδρια και εκδηλώσεις σχετικά με την Πολιτική, τη Διεθνή διπλωματία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.