13.7 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤο στοίχημα της πολιτικής σε καιρό πανδημίας

Το στοίχημα της πολιτικής σε καιρό πανδημίας


Του Στάθη Αποστόλου,

Η  ελληνική κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι στις κρίσεις υπάρχει αυθόρμητη τάση συσπείρωσης και ενότητας του λαού, έπαιξε αυτό το χαρτί, πριν ακόμα ο κορωνοϊός χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας, αντιδρώντας παράλληλα και στις κινήσεις του Ερντογάν και την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Γνωρίζοντας ότι η κρίση θα κρατήσει τουλάχιστον τρεις μήνες και μη έχοντας δει ακόμα το υψηλότερο σημείο της, ο Πρωθυπουργός επενδύει στον τομέα της διαχείρισης, κρατά ένα προφίλ «πρωθυπουργού όλων των Ελλήνων» και ενισχύει την επικοινωνία του με τους πολίτες είτε μέσω των ΜΜΕ, είτε μέσω των social media. Ταυτόχρονα, παίρνει σκληρά, περιοριστικά μέτρα τα οποία, βάσει ερευνών, κρίνονται αποδεκτά από την πλειονότητα της εγχώριας κοινής γνώμης. Κατά κοινή ομολογία, η Ελλάδα έλαβε τα μέτρα αυτά οργανωμένα και -το σημαντικότερο- εγκαίρως, συγκριτικά με άλλες χώρες, γεγονός που μας κάνει να ελπίζουμε πως δεν θα δούμε τους δείκτες να φθάνουν στα επίπεδα άλλων χωρών, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Τελευταίο στάδιο της κλιμακωτής αυστηροποίησης των προληπτικών μέτρων της κυβέρνησης είναι –για την ώρα- η καθολική και αναγκαστική -και όχι πλέον οικειοθελής- επιβολή του περιορισμού μετακινήσεων ολόκληρης της χώρας, που τέθηκε σε ισχύ την Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, στις 6:00 το πρωί. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δώσει ο κυβερνητικός μηχανισμός και στη «μάχη» της επικοινωνίας όπου ένα πολυπληθές επιτελείο «βομβαρδίζει» με ειδήσεις, πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό για τις κινήσεις που γίνονται και τις αποφάσεις που λαμβάνονται, με στόχο να υπάρχει περισσότερη αμεσότητα στην ενημέρωση και την επικοινωνία και να περιοριστεί το φαινόμενο της παραπληροφόρησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, προσπαθεί να βρει τον τρόπο να υπερβεί το ρόλο του κομπάρσου. Όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας καταλήγει στο μότο «στάση ευθύνης στην υγεία, αντιπολίτευση στην οικονομία» και θα πορευθεί με αυτό για ένα διάστημα. Στις συσκέψεις με τους συνεργάτες και τους τομεάρχες του κόμματος, αντιμετώπισε αρχικά αντιδράσεις επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε θέση κατά των περιοριστικών μέτρων που θα λάμβανε η κυβέρνηση. Ύστερα, μάλιστα, από εισηγήσεις κλήθηκε να ανεβάσει τους τόνους γιατί αν συνεχίσει έτσι τότε ενδεχομένως να υπάρξει κίνδυνος ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης να θεωρήσει πως υπάρχει ταύτιση με την κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, η αρχική απόφαση και στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε. Ωστόσο το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στον τομέα της διαχείρισης της κρίσης, όπου ο κ. Τσίπρας ακολουθεί τη γραμμή της υπεύθυνης αντιπολίτευσης, την οποία θα εμπλούτιζε όποτε δινόταν η ευκαιρία, όπως έγινε, για παράδειγμα, στην περίπτωση της ενίσχυσης του ΕΣΥ και το θέμα του κλεισίματος των Εκκλησιών. Η γραμμή αυτή άλλαξε, όταν μπήκαν στην εξίσωση τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Συνεχίζει να διατηρεί μια στάση ευθύνης σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας των πολιτών και στηρίζει (ή δεν αντιδρά) απέναντι σε όποιο περιοριστικό μέτρο λαμβάνει η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα φροντίζει να βρίσκει έδαφος και να τονώνει την ιδεολογική του αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία στον τομέα της οικονομίας.

Ξεχωριστά πεδία ενδιαφέροντος αποτελούν οι συνεχείς αναφορές στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας, την οποία προσπαθεί να διατηρήσει ως προνομιακό τομέα. Βασικό στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να πείσει την κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά και ο κ. Μητσοτάκης, στηρίζουν τη δημόσια υγεία επειδή την έχουν ανάγκη για να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορωνοϊού και όχι επειδή πιστεύουν στον δημόσιο χαρακτήρα της. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει στη στρατηγική «στήριξη στην υγεία, κριτική στην οικονομία» με το σκεπτικό ότι όσα μέτρα και να πάρει η κυβέρνηση για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, πάντα θα υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός πολιτών που θα περιμένει περισσότερα ή θα θεωρεί ότι οι κινήσεις της δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των περιστάσεων.

Περνώντας στις θέσεις των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, το Κίνημα Αλλαγής επέλεξε να διατηρήσει από την αρχή στάση ευθύνης, παράλληλα με την άσκηση περιορισμένης κριτικής. Η Φώφη Γεννηματά «πέρασε» θέσεις στην κυβέρνηση όπως η αναβάθμιση του κέντρου διαχείρισης της κρίσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την σειρά του να προάγει σε υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τον Νίκο Χαρδαλιά, με απευθείας αναφορά στον πρωθυπουργό. Το κόμμα, με σημείωμά του, πρότεινε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να τεθεί σε εφαρμογή και να στηρίξει τους άξονες της οικονομικής ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων και των συγκριτικά επαγγελματικών κλάδων και γεωγραφικών περιοχών της χώρας, που επλήγησαν περισσότερο, στήριξη που θα προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό και την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. Καταλήγοντας, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τόνισε πως τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα είναι ανεπαρκή και χρίζουν άμεσης ενίσχυσης.

Το ΚΚΕ κινείται από την αρχή της κρίσης στην ίδια γραμμή. Στέκεται επιφυλακτικά έναντι των περιοριστικών μέτρων, χωρίς όμως να τα αμφισβητεί και αναδεικνύει σταθερά τις θέσεις του υπέρ της στήριξης των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, διατηρώντας την ταξική προσέγγιση στις εξελίξεις.

Όπως φαίνεται, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση, έχουν «χαθεί» από τον χάρτη της επικαιρότητας. Η κοινή γνώμη δεν επικρότησε την επιλογή του κ. Βαρουφάκη να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά του Eurogroup ακριβώς στη φάση που η κρίση του κορωνοϊού κατέκλυζε την επικαιρότητα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η Ελληνική Λύση ενώ έβαζε πόντους στο γενικό «ταμείο» όσο η κρίση στον Έβρο ήταν πρώτο θέμα, στις ημέρες του κορωνοϊού έχουν χαθεί τα ίχνη της.

Ως επιστέγασμα της ανάλυσης αυτής στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, κρίνεται επιβεβλημένη η ατομική, κοινωνική και πολιτική υπευθυνότητα, η οποία μόνο μέσω της συναινετικότητας μπορεί να ευοδωθεί. Κλείνω με φράση του Αλέξη Παπαχελά σε πρόσφατο άρθρο του στην «Καθημερινή», όπου υπογραμμίζει πως «Εμείς αυτό που πιστεύουμε θα το λέμε. Όταν ο κ. Μητσοτάκης κάνει καλά τη δουλειά του στη διαχείριση του Έβρου ή του ιού, έως τώρα, θα το γράψουμε. Όταν ο κ. Τσίπρας στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, το ίδιο. Μας νοιάζει η επόμενη ημέρα της χώρας και το γεγονός ότι θα χρειαστεί να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι όλοι, για να κρατήσουμε όρθια. Καλή δύναμη σε όλους!».


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Στάθης Αποστόλου
Στάθης Αποστόλου
Γεννημένος το 1998 και μεγαλωμένος στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο Κερατσίνι, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο τρίτο έτος στο Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών στο Ρέθυμνο και στο δεύτερο έτος στη Νομική Σχολή του CITY UNITY COLLEGE.