Της Ανδριάνας-Μιχαέλας Βιολέτη,
Στις νέες δημοσκοπήσεις δεν υπάρχουν εκπλήξεις… Με την ΝΔ να καταγράφει προβάδισμα, χωρίς όμως να ανακάμπτει, παρότι ήδη έκαψε το χαρτί του ανασχηματισμού και έδωσε περιορισμένες αυξήσεις στους μισθούς, από την άλλη η αντιπολίτευση εμφανίζεται κατακερματισμένη με το πρόβλημα του προοδευτικού αδιεξόδου να συνεχίζει να εκτείνεται. Με λίγα λόγια, ο πλουραλισμός απόψεων εκλείπει και συνάμα εκλείπουν και οι γόνιμες πολιτικές διαφωνίες για την τροποποίηση των γενικών κανόνων και συνθηκών που ζούμε, με απώτερο στόχο την προσωπική μας ειδικότερα και τη συλλογική κοινωνική ευημερία γενικότερα. Θεωρείται λοιπόν όντως η σημερινή πολιτική σκηνή, πολιτική;
Ας χρησιμοποιήσω ως αληθές παράδειγμα το πολιτικό σκηνικό που υπήρξε προσφάτως, με την επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ενοποίηση με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις και την απάντηση της Νέας Αριστεράς στην πρόσκληση αυτή. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Π.Σ, λοιπόν, είχε απευθύνει πρόσκληση για άμεσο διάλογο με τον υπόλοιπο προοδευτικό χώρο, εξαιρουμένων των Κινήματος Δημοκρατίας, του Στέφανου Κασσελάκη και της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, προσβλέποντας στη διεύρυνση της δυνατότητας κοινού εκλογικού σχήματος και την κάθοδο προς τις κάλπες. Μεταξύ των βουλευτών της Νέας Αριστεράς, αν και κυριάρχησε η άποψη για συγχώνευση με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Π.Σ, δεν ευδοκίμησε από την Κεντρική του Επιτροπή, ενώ μεταξύ των στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς επικράτησε η άποψη της διακριτής πορείας.
Πάντως και μέσα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Π.Σ, δεν ομονοούν για τη διαδικασία της συνεργασίας. Ο Παύλος Πολάκης, ο σκιώδης πρόεδρος, θεωρεί ότι όποιος θέλει μπορεί να επιστρέψει κατά μόνας, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος επαναλαμβάνει συνεχώς την πρόταση συνεργασίας με την προοπτική κοινού ψηφοδελτίου. Το «ΟΧΙ» του Ευκλέιδη Τσακαλώτου, πρώην μεγάλου εγκέφαλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έβαλε φρένο στην επαναπροσέγγιση με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΠΣ, γιατί όπως ανέφερε η τοξικότητα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν έχει μειωθεί. Συγχρόνως, με ψήφους 80 υπέρ, 57 κατά και με 6 αποχές πέρασε η τροπολογία του Τσακαλώτου που μηδενίζει κάθε πιθανότητα αποκλειστικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ ενέκρινε την προσπάθεια συγκρότησης Λαϊκού Μετώπου, αλλά όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς όπως είπε και ο ίδιος σύμφωνα με την ηλεκτρονική πηγή documento.gr «το λαϊκό μέτωπο με στόχο να συγκροτηθεί μια ανταγωνιστική δύναμη προς την Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να νοείται ως η συνεργασία της Νέας Αριστεράς αποκλειστικά με τον Σύριζα».
Ωστόσο, παρατηρείται εσωκομματική κρίση και μέσα στην Νέα Αριστερά, εφόσον ο Γραμματέας του κόμματος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δεν συναινεί με το εγχείρημα συγκρότησης ενός λαϊκού και προοδευτικού μετώπου, διότι όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξη στο dnews.gr «Μία βιαστική και σπασμωδική συνεργασία δεν εξυπηρετεί ούτε την ανασυγκρότηση της Αριστεράς ούτε δημιουργεί τις προϋποθέσεις δημιουργίας ανταγωνιστικής δύναμης στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη». Ταυτόχρονα, διαφωνεί με την εισήγηση του προέδρου του κόμματος της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος παρουσίασε έναν «οδικό χάρτη», που περιλαμβάνει κάλεσμα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ, στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Π.Σ, στο ΜεΡΑ-25, στο ΚΟΣΜΟΣ, στο ΠΡΑΤΤΩ και στην Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να σχολιάσω πως οι νόμοι της αριθμητικής δεν ισχύουν πάντα στην πολιτική. Εξάλλου, η κίνηση αυτή στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας θα εκλαμβανόταν ως μία αναγκαστική σύμπραξη, για να γίνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Π.Σ αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να αντισταθεί στην πρωτοκαθεδρία της ΝΔ και ως μία κίνηση απελπισίας της Νέας Αριστεράς, προκειμένου να μην πνιγεί τελείως στον ωκεανό των δημοσκοπήσεων και να σωθεί.

Σε συνέχεια των παραπάνω, εμβαθύνοντας στο προοδευτικό αδιέξοδο, το ΠΑ.ΣΟ.Κ καλείται να ενισχύσει την «πράσινη» επικοινωνία με την κοινωνία. Πραγματοποίησε την Μ. Τρίτη το απόγευμα ευρεία σύσκεψη με κορυφαία στελέχη (Ανδρέας Σπυρόπουλος, Άννα Διαμαντοπούλου, Κώστας Τσουκαλάς, Παναγιώτης Δουδώνης, Δημήτρης Μάντζος), προκειμένου να βρει διέξοδο στο αδιέξοδο με την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αναστροφή της πτωτικής πορείας των δημοσκοπήσεων. Παρόλα αυτά, ο εσωκομματικός διχασμός δεν εκλείπει ούτε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αναλυτικότερα, σχετικά με τη γραμμή του ΠΑ.ΣΟ.Κ αναφορικά με τις συμμαχίες, ο Κώστας Τσουκαλάς υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν γενναία ανοίγματα στον προοδευτικό χώρο, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ πρέπει να συνεχίσει να διανύει αυτόνομη πορεία και συνάμα στην τηλεοπτική εκπομπή «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» είπε πως δεν υπάρχει κανένα κάλεσμα από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Π.Σ για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, καθώς το 45% του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Π.Σ είναι ο Παύλος Πολάκης που διαφωνεί με την πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου.
Επιπλέον, ο Σωκράτης Φάμελλος ανάγει τις καθυστερήσεις που εκπέμπει η Νέα Αριστερά και την άρνηση που διατυπώνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ σε ενιαία στάση και στη φράση «ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά είναι κατώτεροι των περιστάσεων». Ακόμη, τους κατηγορεί πως ουσιαστικά κάνουν το χατίρι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπό την έννοια ότι η Αντιπολίτευση αποδομημένη δεν μπορεί να δώσει σθεναρή απάντηση στη ΝΔ. Παράλληλα, αναφέρει πως οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παράγουν δυναμική, ως ενωτική και συνεπής πολιτική δύναμη και πως η Κουμουνδούρου θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίλυση του προοδευτικού προβλήματος.
Συμπεραίνοντας, η πολιτική σκηνή της χώρας μας περιλαμβάνει μία μονοπωλιακή Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και μία τεμαχισμένη Αντιπολίτευση, η οποία είναι βουτηγμένη στον λάκκο του κομματικού εγωισμού και αδυνατεί να σκεφτεί τα συμφέροντα της ανθρώπινης κοινωνίας και τι θέλουν πραγματικά οι πολίτες. Ο κερδισμένος της υπόθεσης είναι φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του. Όμως, η χαμένη της υπόθεσης είναι η δημοκρατία, γιατί δίχως υγιή πλουραλισμό, η δημοκρατία χωλαίνει. Όπως έλεγε και ο ένδοξος Έλληνας πεζογράφος, Αντώνης Σαμαράκης, έτσι και εγώ θα πω «ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΙΣ» κατά το δικό του «ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ»
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Πώς έφτασε η Νέα Αριστερά στο «όχι» σε συγκόλληση με τον ΣΥΡΙΖΑ, cnn.gr, διαθέσιμο εδώ