Της Κατερίνας Μπίλλια,
Το σώμα μας είναι ένας οργανισμός, αποτελούμενος από πολλά συστήματα. Όταν ένα σύστημα υπερλειτουργεί χωρίς κανένα ίχνος ξεκούρασης, ο κίνδυνος για κατάρρευση ελλοχεύει να εμφανιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι συμβαίνει και στον οργανισμό μας όταν υπερλειτουργεί. Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση αποκαλείται υπερκόπωση.
Αίτια
Υπερκόπωση ονομάζεται η δυσκολία να σηκωθούμε το πρωί από το κρεβάτι και να αδράξουμε τη μέρα μας. Η κατάσταση αυτή μπορεί να ευθύνεται σε ποικίλους παράγοντες όπως:
- Ο τρόπος ζωής: Συνήθειες όπως κακή διατροφή, υπερβολική χρήση αλκοόλ, παράνομη χρήση ναρκωτικών, στρες, καθιστικός τρόπος ζωής επηρεάζουν αρνητικά τον οργανισμό μας.
- Θέματα υγείας: Σε αυτά περιλαμβάνονται καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, ψυχικά προβλήματα (κατάθλιψη, άγχος), αυτοάνοσα νοσήματα (διαβήτης τύπου 1, ρευματοειδής αρθρίτιδα, λύκος, σκλήρυνση κατά πλάκας), καθώς και άλλα χρόνια νοσήματα όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 2, η νεφροπάθεια, η ινομυαλγία, και η μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα. Αντίστοιχα, η λήψη φαρμάκων ή θεραπεία όπως η χημειοθεραπεία, τα αντισταμινικά, η μεταμόσχευση των μυελών των οστών, αλλά και συγκεκριμένα φάρμακα, όπως οι βενζοδιαζεπίνες, το ηρεμιστικό-υπνωτικό, τα αντιψυχωσικά, τα αγχολυτικά, τα οπιοειδή, τα αντισπασμωδικά και οι Βήτα-αναστολείς φέρουν αρνητικά αποτελέσματα.
- Το πρόγραμμα του ύπνου: Ορισμένες διαταραχές στον ύπνο όπως η αϋπνία, η συνεχόμενη διαταραχή ύπνου το βράδυ, άπνοια ύπνου και η ναρκοληψία έχουν αρνητική επίδραση στη συνολική μας ευεξία.
Συμπτώματα
Σημαντικά συμπτώματα της υπερκόπωσης είναι η χρόνια κούραση, η ζάλη, η μειωμένη όρεξη, οι πόνοι στους μύες, η μυϊκή αδυναμία, η θόλωση της όρασης, η μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, οι παραισθήσεις και το χαμηλό κίνητρο.
![](https://www.offlinepost.gr/wp-content/uploads/2025/02/a1-6.jpg)
Διάγνωση
Για τη διάγνωση της υπερκόπωσης ο γιατρός συνήθως προτείνει στον ασθενή να πραγματοποιήσει ορισμένες αιματολογικές εξετάσεις προκειμένου να δει τις τιμές ορισμένων ορμονών και κυττάρων του αίματος, αλλά και άλλων δεικτών ώστε να συσχετιστεί η υπερκόπωση ως σύμπτωμα ορισμένων ασθενειών, όπως ο υπερθυρεοειδισμός και η αναιμία. Επίσης, ο γιατρός θα πάρει ιστορικό από τον ασθενή προκειμένου να κατανοήσει τον τρόπο ζωής και το πρόγραμμα ύπνου του. Το ιστορικό, συνήθως, περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με μια πρόσφατη γέννα, χειρουργεία, το βάρος, κάποιο συναισθηματικό γεγονός όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή ενός ερωτικού συντρόφου, αλλά και με κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Μια σημαντική εξέταση που δεν μπορεί να παραληφθεί είναι το τεστ κοπώσεως. Στο τεστ αυτό ο ασθενής βρίσκεται σε έναν κυλιόμενο τάπητα έχοντας τα ηλεκτρόδια πάνω του. Κατά τη διάρκεια και στο τέλος του τεστ παρακολουθείται το ηλεκτροκαρδιογράφημα του ασθενούς και μέσω αυτής της εξέτασης η καρδιαγγειακή υγεία του.
Αντιμετώπιση
Αν η αίτια της υπερκόπωσης δεν σχετίζεται με κάποια ασθένεια αλλά ως αποτέλεσμα του τρόπου ζωής, τότε ο ιατρός θα συμβουλέψει τον ασθενή να αλλάξει ορισμένες συνήθειες προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο αυτό. Σε αρχικό επίπεδο, ο ασθενής θα ήταν καλό να αποφύγει τη συχνή κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση των ναρκωτικών και να προσπαθήσει να ακολουθήσει μια ισορροπημένη διατροφή ώστε να οδηγηθεί στη θεραπείας της. Επίσης, η ενασχόληση με τον αθλητισμό και τη γυμναστική είναι δυνατόν να ελαττώσει τα επίπεδα στρες που είναι σημαντικό υπαίτιο για την πρόκληση της υπερκόπωσης. Την ίδια στιγμή απαραίτητο είναι η προσαρμογή και η δημιουργία ενός καλού προγράμματος ύπνου το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει από 8 με 9 ώρες συνεχόμενου ύπνου. Για να επιτευχθεί αυτό, οφείλει ο ασθενής να μειώσει την κατανάλωση καφέ, να καταναλώνει ηλεκτρολύτες και να προσπαθήσει να ξυπνάει και να κοιμάται συγκεκριμένες ώρες καθημερινά. Επιπλέον, σε περίπτωση που ο ασθενής παίρνει κάποια φαρμακευτική αγωγή που του προκαλεί υπερκόπωση, απαραίτητη είναι η συζήτηση με τον ιατρό του ώστε να τη διακόψουν για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα ή για να γίνει αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής η οποία δεν προκαλεί αντίστοιχα συμπτώματα στον οργανισμό.
Η υπερκόπωση είναι μια κατάσταση στην οποία οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί να βρεθεί. Ωστόσο, μέσω ενός σωστού τρόπου ζωής, σε συνδυασμό με καλό πρόγραμμα ύπνου και αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων υγείας που την προκαλούν, είναι δυνατόν να μπορεί ο καθένας μας να ξεκινάει όμορφα και με διάθεση την ημέρα του.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ