Της Ελευθερίας Κωνστάντιου,
Τον τελευταίο μήνα περίπου η Ευρώπη βάλλεται από τον COVID-19 αναγκάζοντας τις ποδοσφαιρικές και όχι μόνο, Ομοσπονδίες να αναβάλουν μέχρι νεωτέρας τα εθνικά πρωταθλήματα. Ένα καίριο ζήτημα που απασχολούσε τους υπευθύνους, αλλά κυρίως τους ποδοσφαιριστές, ήταν το εάν και πότε θα διεξαχθεί το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει τον Ιούνιο αυτού του έτους. Η UEFA χθες το μεσημέρι έδωσε την απάντησή της, με το Euro 2020 να αναβάλλεται για το καλοκαίρι του 2021, όπως πρώτη έγραψε σε ανακοίνωσή της η Νορβηγική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.
Ο θεσμός του Euro ήταν έμπνευση του Γάλλου Ανρί Ντελονέ, παλιού ποδοσφαιριστή, διαιτητή και αναπληρωτή προέδρου της FIFA, το μακρινό 1927. Ωστόσο, η πρότασή του θεωρήθηκε άκαιρη. Η ιδέα αυτή ήρθε ξανά στο προσκήνιο 30 χρόνια αργότερα, αλλά συνάντησε και πάλι αντιδράσεις. Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων ήταν πως από την πρώτη διοργάνωση το 1960 έλειπαν οι πιο δυνατές ποδοσφαιρικά εθνικές ομάδες, δηλαδή η Αγγλία, η Δυτική Γερμανία, η Σουηδία, η Ιταλία και η Ολλανδία. Από το 1960, όμως, κάθε τέσσερα χρόνια και για έναν μήνα το Ευρωπαϊκό κοινό απολάμβανε την δεύτερη πιο δημοφιλή ποδοσφαιρική διοργάνωση στον κόσμο μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της FIFA.
Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2020 θα ήταν μια επετειακή διοργάνωση, αφού φέτος η διοργάνωση κλείνει τα 60 της χρόνια. Έτσι, είχε οριστεί οι αγώνες να γίνουν, για πρώτη φορά στην ιστορία, σε 12 διαφορετικές χώρες, με την πρώτη σέντρα για γίνεται στο Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης, ενώ οι ημιτελικοί και ο μεγάλος τελικός στο Στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου. Μια πραγματική γιορτή για το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο!
Σε έναν πλανήτη και μια Ευρώπη που κλονίζεται κάθε μέρα και περισσότερο πολεμώντας έναν αόρατο εχθρό, το μυαλό κανενός δεν μπορεί να είναι σε αγώνες και σκορ. Κανένας αθλητής, φίλαθλος, εργαζόμενος ομάδας και προπονητής δεν μπορεί και δεν πρέπει να θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο. Το παραπάνω έλαβαν υπόψιν τους και οι: UEFA, ΝΒΑ, Euroleague, εγχώριες Ομοσπονδίες, διοργανώσεις και προκριματικά όλων των αθλημάτων. Αυτό θα πρέπει να σκεφτούν και οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, που σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό θα ξεκινήσουν στις 24 Ιουλίου. Η χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο Κατερίνα Στεφανίδη δε δίστασε να αντιταχθεί στον Ιάπωνα πρωθυπουργό, ο οποίος διαβεβαίωσε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν κανονικά, σχολιάζοντας πως «Οι Ολυμπιακοί αγώνες θα γίνουν όπως έχει σχεδιαστεί. Μόνο που θα γίνουν χωρίς κοινό ή αθλητές ή προπονητές».
Η UEFA φαίνεται να πήρε την καλύτερη απόφαση που θα μπορούσε να πάρει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μετατοπίζοντας χρονικά το Euro, τα εθνικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα θα έχουν το περιθώριο να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αφού, όπως φαίνεται, δεν πρόκειται να γίνει κανένας αγώνας, αν τα κρούσματα δεν περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επιπλέον, χωρίς το Euro θα υπάρχει αρκετός χρόνος, ώστε να τελειώσουν και οι Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δηλαδή το Champions League και το Europa League. Μπορεί τα διαφυγόντα κέρδη να είναι πολλά, καθώς υπολογίζεται πως είναι περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η υγεία όλων προέχει. Μέσα σε ένα κόσμο που φλέγεται, ο αθλητισμός έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Άλλωστε, ποιος έχει όρεξη για να δει ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, όταν καθημερινά νοσεί και πεθαίνει τόσος κόσμος γύρω του; Όταν όλα περάσουν, το Euro του 2021, θα είναι πια η γιορτή για τη νίκη της Ευρώπης απέναντι στον εν δυνάμει θανατηφόρο ιό.
Γεννήθηκε στη Λήμνο. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ «Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές», του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μεταπολεμική ποίηση, τη γενιά του '70 και τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή