Της Χαράς Γρίβα,
Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος (1939-1945) επηρέασε βαθύτατα την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας. Και τα δύο έθνη, διατηρώντας διακριτές πολεμικές πορείες, βρήκαν τις σχέσεις τους επηρεασμένες από τις ευρύτερες γεωπολιτικές μετατοπίσεις της εποχής. Αυτό το άρθρο διερευνά τις αποχρώσεις των ελληνοτουρκικών σχέσεων κατά τη διάρκεια αυτής της ταραχώδους περιόδου, εστιάζοντας σε βασικές πτυχές όπως ο “Varlık Vergisi” (Φόρος Πλούτου) της Τουρκίας και οι εμπειρίες των ελληνικών κοινοτήτων, καθώς και τα τάγματα εργασίας κατά τη διάρκεια του πολέμου, κυρίως προς την κεντρική Ανατολία.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διαμορφώθηκαν από μια κληρονομιά συγκρούσεων και συνύπαρξης. Η κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922) και η Συνθήκη της Λωζάνης (1923) καθόρισαν τα σύγχρονα σύνορά τους και δρομολόγησαν ανταλλαγές πληθυσμών, που άφησαν σημάδια και στις δύο κοινωνίες. Στα τέλη της δεκαετίας του 1930, η Τουρκία ακολούθησε πολιτική ουδετερότητας, ισορροπώντας μεταξύ των δυνάμεων του Άξονα και των συμμαχικών δυνάμεων, ενώ η Ελλάδα αρχικά επιδίωξε ουδετερότητα, πριν απαντήσει στο τελεσίγραφο της Ιταλίας το 1940 και αργότερα καταληφθεί από τις δυνάμεις του Άξονα
Η στρατηγική της Τουρκίας κατά τη διάρκεια του πολέμου χαρακτηριζόταν από προσεκτική διπλωματία. Ο Πρόεδρος İsmet İnönü επεδίωξε να αποφύγει την εμπλοκή στη σύγκρουση, διασφαλίζοντας παράλληλα την τουρκική κυριαρχία. Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα υπέστη μια βάναυση κατοχή από τον Άξονα, η οποία ξεκίνησε με την ιταλική εισβολή τον Οκτώβριο του 1940 και ακολουθήθηκε από τον γερμανικό και βουλγαρικό έλεγχο. Η κατοχή οδήγησε σε σοβαρές κακουχίες, συμπεριλαμβανομένης της πείνας, της οικονομικής κατάρρευσης και των εκτεταμένων κινημάτων αντίστασης.
Παρά τις διαφορετικές αυτές πολεμικές εμπειρίες, οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας κατά τη διάρκεια του πολέμου χαρακτηρίζονταν από αμοιβαία καχυποψία και περιορισμένη αλληλεπίδραση. Η στάση ουδετερότητας της Τουρκίας, αν και επωφελής για την επιβίωσή της, μερικές φορές επιβάρυνε τις σχέσεις με την Ελλάδα, η οποία ήταν μπλεγμένη στη φρίκη της κατοχής.
Το “Varlık Vergisi”
Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του πολέμου ήταν η εφαρμογή του “Varlık Vergisi”, ή «Φόρου Πλούτου», το 1942. Επίσημα σχεδιασμένος για να περιορίσει την κερδοσκοπία εν καιρώ πολέμου και να σταθεροποιήσει την οικονομία, ο φόρος είχε δυσανάλογα ως στόχο τις μη μουσουλμανικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Εβραίων. Ο νόμος αποτελούσε μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της Τουρκίας να «εκτουρκίσει» την οικονομία της, μετατοπίζοντας τον πλούτο και την επιρροή από τις μειονότητες στη μουσουλμανική πλειοψηφία. Ψηφίστηκε το 1942 από τον Mehmet Şükrü Saracoğlu, αλλά κράτησε μόνο για δυο χρόνια λόγω σφοδρών αντιδράσεων από την δύση.
Το Varlık Vergisi είχε καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία. Πολλοί υποβλήθηκαν σε υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις που δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά. Όσοι δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν στάλθηκαν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, κυρίως στην ανατολική Τουρκία. Τα στρατόπεδα αυτά, που χαρακτηρίζονταν από σκληρές συνθήκες, συμβόλιζαν την περιθωριοποίηση και τη δίωξη των μειονοτήτων υπό το πρόσχημα της οικονομικής μεταρρύθμισης.
Για την ελληνική κοινότητα, ο φόρος και η επιβολή του επιδείνωσαν το αίσθημα της ευπάθειας και της απομόνωσης. Επίσης, επιβάρυνε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς οι αναφορές για τον αντίκτυπο του φόρου έφτασαν στην Ελλάδα και τη διασπορά της. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν υπό την κατοχή του Άξονα, προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει τους Έλληνες στην Τουρκία σχετικά με τη δυσχερή θέση τους μέσω της διπλωματικής οδού και των εξόριστων κοινοτήτων.
Τάγματα εργασίας στην Τουρκία
Τα τάγματα καταναγκαστικής εργασίας, ή “amele taburlari”, ήταν μια άλλη αμφιλεγόμενη πτυχή της πολιτικής της Τουρκίας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Τα τάγματα αυτά, που είχαν αρχικά σχηματιστεί κατά την οθωμανική εποχή, αναβίωσαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως μέσο επιστράτευσης μη μουσουλμανικών μειονοτήτων που θεωρούνταν αναξιόπιστες για στρατιωτική θητεία. Οι Έλληνες, μαζί με τους Αρμένιους και τους Εβραίους, εκπροσωπούνταν δυσανάλογα σε αυτές τις μονάδες. Δεν ήταν τόσο γνωστά όπως τα τάγματα εργασίας κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο ο αντίκτυπός τους ήταν τεράστιος για την πορεία της ιστορίας.
Τα τάγματα εργασίας ήταν επιφορτισμένα με εξαντλητική εργασία, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής δρόμων, γεφυρών και άλλων έργων υποδομής σε απομακρυσμένες και συχνά αφιλόξενες περιοχές. Οι συνθήκες ήταν σκληρές, με ανεπαρκή τροφή, στέγη και ιατρική περίθαλψη. Πολλοί στρατεύσιμοι υπέφεραν από ασθένειες, εξάντληση και κακομεταχείριση, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες.
Για την ελληνική μειονότητα, η θητεία στα τάγματα εργασίας δεν ήταν μόνο σωματικά καταστροφική, αλλά και βαθιά ταπεινωτική. Ενίσχυσε το καθεστώς τους ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ανέδειξε τις εθνοτικές και θρησκευτικές διακρίσεις που διαπερνούσαν την τουρκική κοινωνία κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η χρήση των ταγμάτων εργασίας επιβάρυνε επίσης τις σχέσεις με την Ελλάδα, καθώς τα βάσανα των Ελλήνων στρατεύσιμων έγιναν σημείο συσπείρωσης για την άσκηση κριτικής στις τουρκικές πολιτικές.
Διπλωματία και εντάσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου
Παρά τις προκλήσεις αυτές, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου δεν καθορίστηκαν αποκλειστικά από την εχθρότητα. Και τα δύο έθνη μοιράζονταν τις ανησυχίες τους για τις πιθανές συνέπειες της κυριαρχίας του Άξονα ή των Συμμάχων στην περιοχή. Η πολιτική ουδετερότητας της Τουρκίας διασταυρωνόταν περιστασιακά με τα ελληνικά συμφέροντα, ιδίως όσον αφορά την αποτροπή της επέκτασης του πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για παράδειγμα, η Τουρκία παρείχε περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια στους Έλληνες πρόσφυγες που διέφευγαν από την κατοχή του Άξονα. Τούρκοι διπλωμάτες σε ουδέτερες χώρες συνεργάζονταν περιστασιακά με Έλληνες ομολόγους τους για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούσαν και τα δύο έθνη, όπως η μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου και η δυσχερής θέση των αμάχων που είχαν εμπλακεί στη σύγκρουση. Αυτές οι προσπάθειες, αν και μέτριες, έδειξαν ότι τα αμοιβαία συμφέροντα μπορούσαν μερικές φορές να υπερκεράσουν τις ιστορικές εχθρότητες.
Το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σηματοδότησε ένα σημείο καμπής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το επακόλουθο του πολέμου είδε και τα δύο έθνη να παλεύουν με τις κληρονομιές τους: Η Ελλάδα με τις καταστροφές της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου και η Τουρκία με τις προκλήσεις της μετάβασης από την ουδετερότητα του πολέμου στη μεταπολεμική ευθυγράμμιση με τη Δύση.
Ο αντίκτυπος των πολιτικών του πολέμου, όπως το Varlık Vergisi και τα τάγματα εργασίας, συνέχισαν να έχουν απήχηση στην τουρκική κοινωνία, διαμορφώνοντας τις συζητήσεις για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και την εθνική ταυτότητα. Για την Ελλάδα, οι εμπειρίες της διασποράς της στην Τουρκία υπογράμμισαν τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της διατήρησης των σχέσεων με έναν γείτονα του οποίου οι πολιτικές, συχνά περιθωριοποιούσαν τους εθνοτικούς της συγγενείς.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου διαμορφώθηκαν από μια σύνθετη αλληλεπίδραση ιστορικών εχθροτήτων, αναγκών του πολέμου και ευρύτερων γεωπολιτικών δυναμικών. Οι εμπειρίες της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, ιδίως στο πλαίσιο του Varlık Vergisi και των ταγμάτων εργασίας, ανέδειξαν τις επίμονες προκλήσεις της συνύπαρξης σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από βαθιά ριζωμένες διαιρέσεις.
Ενώ ο πόλεμος επιβάρυνε τις σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών, υπογράμμισε επίσης τις δυνατότητες συνεργασίας για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. Τα διδάγματα αυτής της περιόδου συνεχίζουν να διαμορφώνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χρησιμεύοντας ως υπενθύμιση της ανάγκης για διάλογο και κατανόηση σε μια περιοχή, όπου η ιστορία συχνά προβάλλει σε μεγάλο βαθμό.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Αλέξης Αλεξανδρής (1983), Η ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις: 1918-1974, Αθήνα: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών
- Bruce Clark (2006), Twice a Stranger: The Mass Expulsions that Forged Modern Greece and Turkey, Λονδίνο: Granta Books
- Kemal H. Karpat (1959), Turkey’s Politics: The Transition to a Multi-Party System, Princeton: Princeton University Press
- Mark Mazower (1993), Inside Hitler’s Greece: The Experience of Occupation, 1941-1944, New Haven: Yale University Press
- Salahi R. Sonyel (1993), Minorities and the Destruction of the Ottoman Empire, Άγκυρα: Turkish Historical Society
- Τα «άγνωστα» αμελέ ταμπουρού του 1942-3 ήταν το εθνικιστικό σχέδιο της Τουρκίας για τις μειονότητες, pontosnews.gr, διαθέσιμο εδώ