17.6 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήMid-Term Elections: Ενδιάμεσες Αμερικανικές εκλογές 2018

Mid-Term Elections: Ενδιάμεσες Αμερικανικές εκλογές 2018


Του Δημήτρη Τόλια,

Το πολιτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τα συστήματα των ευρωπαϊκών χωρών. Αρχικά, όπως και σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, στις ΗΠΑ, υπάρχουν δύο νομοθετικά σώματα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία. Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει 435 έδρες οι οποίες κατανέμονται ανάλογα με τον πληθυσμό των πολιτειών. Οι πολιτείες χωρίζονται σε περιφέρειες που με το πλειοψηφικό σύστημα βγάζουν μία έδρα (μονοεδρικές περιφέρειες). Η θητεία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει διάρκεια 2 χρόνια. Στη Γερουσία οι πολιτείες εκπροσωπούνται με 2 γερουσιαστές η κάθε μία με θητεία 6 χρόνων ο καθένας. Ωστόσο, η ανανέωση της Γερουσίας δεν γίνεται καθολικά αλλά τμηματικά. Ουσιαστικά, οι Γερουσιαστές χωρίζονται σε 3 τάξεις με αποτέλεσκυβερνητμα κάθε 2 χρόνια να ανανεώνεται το 1/3 της Γερουσίας.

Συνεπώς, στις 6 Νοεμβρίου διεξάγονται οι Mid-Term elections που σημαίνει πρώτων ότι ανανεώνεται το 1/3 της γερουσίας (33 γερουσιαστές οι οποίοι είχαν εκλεγεί το 2012) και η θητεία των γερουσιαστών που θα εκλεγούν θα διαρκέσει μέχρι το 2024. Δεύτερον, θα γίνει ανανέωση της Βουλής των Αντιπροσώπων και η εκλογή νέων κυβερνητών σε 39 πολιτείες. Μάλιστα, σε κάποιες πολιτείες θα γίνει ειδική εκλογή καθώς, στην Μινεσότα πρέπει να αναπληρωθεί η παραίτηση του Al Franken ο οποίος κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση ενώ στο Μισισιπή ο επί 40 χρόνια γερουσιαστής Thad Cochran παραιτήθηκε τον Απρίλιο επικαλούμενος προβλήματα υγείας. Η διάρκεια θητείας των αντικαταστατών τους θα είναι όσα χρόνια θητείας απέμεναν στους παραιτηθέντες.

Οι Δημοκρατικοί που στις τελευταίες εκλογές είχαν χάσει και την Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν ανεβάσει τους τόνους δίνοντας δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις εκλογές απέναντι στις πολιτικές του Ντόναλτ Τράμπ. Από τις 33 θέσεις της Γερουσίας που ανανεώνονται, οι 26 ανήκουν στους Δημοκρατικούς. Όμως προέρχονται από πολιτείες που κυρίως ψήφισαν Τράμπ στις εκλογές του 2016. Οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής δείχνουν προβάδισμα στους Δημοκρατικούς για την Βουλή των Αντιπροσώπων ενώ για την Γερουσία θεωρείται απίθανο να μην διατηρήσουν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικάνοι. Οι πιο αμφίρροπες μάχες για την Γερουσία εντοπίζονται στην Ιντιάνα, την Αριζόνα και το Μιζούρι οπού και ο νικητής είναι δύσκολο να προβλεφθεί ενώ από τα πρόσωπα που έχουν ξεχωρίσει είναι ο Υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τη Γερουσία στο Τέξας, Τεντ Κρούζ ο οποίος ήταν μάλιστα και συνυποψήφιος με τον Τράμπ για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2016. Ο Κρούζ παρότι είχε χρησιμοποιήσει σκληρούς χαρακτηρισμούς απέναντι στον Τράμπ, πλέον έχουν στενές σχέσεις. Αντίπαλος του Κρούζ είναι ο πολύ δημοφιλής δημοκρατικός Μπέτο Ο’ Ρούρκ ηλικίας 46 ετών. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση του Κρούζ. Ο Μπέρνι Σάντερς κατεβαίνει ως ανεξάρτητος για τη θέση της Γερουσίας στο Βερμόντ και πολύ δύσκολα θα χάσει την επανεκλογή του σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Πολύ ενδιαφέρουσα αναμέτρηση είναι αυτή της Κρίστεν Σινέμα (Δημοκρατική) εναντίον της Μάρθα ΜακΣάλυ (Ρεπουμπλικάνα) στην Αριζόνα. Η Σίνεμα είναι η πρώτη bisexoual υποψήφια που παίρνει κομματικό χρίσμα για τη Γερουσία και έχει προοδευτικές απόψεις, ενώ η  ΜακΣάλυ είναι μια πολύ δυναμική υποψήφιος η οποία υπηρέτησε στην πολεμική αεροπορία. Η μάχη είναι αμφίρροπη και θα κριθεί από τις ψήφους των αναποφάσιστων.

Επιπρόσθετα, ενδιαφέρουσες είναι και οι μάχες για τους Κυβερνήτες. Από αυτές που έχουν ξεχωρίσει είναι των Andrew Gillum (Δημοκρατικός) και του Ron De Santis (Ρεπουμπλικάνος). Ο Γκίλαμ, δήμαρχος του Ταλαχάσι από το 2014, είναι ο πρώτος αφροαμερικανός υποψήφιος κυβερνήτης στη Φλόριντα. Είναι πολύ προοδευτικός, με θέσεις υπέρ της δημόσιας παιδείας και υγείας ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο Ντε Σάντις έχει πιο συντηρητικές απόψεις και ειδικότερα σχετικά με την οπλοκατοχή ενώ έχει στενές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τράμπ. Η μάχη δείχνει αμφίρροπη, με τον Γκίλαμ να διατηρεί ένα μικρό δημοσκοπικό προβάδισμα. Στην Georgia, η Stacey Abrams (Δημοκρατική) είναι η πρώτη αφροαμερικανή υποψήφια για κυβερνήτης στις ΗΠΑ. Αντίπαλός της είναι ο Ρεπουμπλικάνος Brian Kemp και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης μια αμφίρροπη μάχη. Στην Αλάσκα ο Mark Begich (Δημοκρατικός) τον τελευταίο μήνα φαίνεται να είναι το φαβορί για την επικράτηση απέναντι στον ρεπουμπλικάνο Mike Dunleavy. Στη Μασαχουσέτη ευρεία δείχνει να είναι η επικράτηση του ρεπουμπλικάνου Charlie Baker έναντι του δημοκρατικού υποψηφίου Jay Gonzalez. Ακόμη πολύ αμφίρροπες μάχες μαίνονται στην Αϊόβα, στη Νεβάδα, στο Οχάιο και στο Γουισκόνσιν. Οι σίγουρες πολιτείες, με βάση τις δημοσκοπήσεις, στις οποίες θα επικρατήσει Ρεπουμπλικάνος Κυβερνήτης είναι το Wyoming, το Texas, το Tennessee, η S.Carolina, το New Hampshire, η Massachusetts, το Maryland, η Alabama, το Arkansas και η Arizona. Από την άλλη, Δημοκρατικοί κυβερνήτες φαίνεται να κλειδώνουν σε California, Colorado, Hawaii, New York, Pennsylvania και Rhode Island.

Οι mid-terms (ενδιάμεσες εκλογές), όπως προαναφέραμε πρόκειται να αναδείξουν τις νέες τάσεις των Αμερικανών που έχουν διαμορφωθεί ύστερα από σχεδόν 2 χρόνια διακυβέρνησης του Τράμπ. Η ψήφος τους θα δείξει σε μεγάλο βαθμό αν οι πολιτικές του νέου προέδρου έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία, ενώ θα δούμε πως διαμορφώνονται οι αντιθέσεις πάνω σε σημαντικά ζητήματα της πολιτικής των ΗΠΑ παραδείγματος χάρη Obama care ή ζητήματα οπλοκατοχής. Όπως και να έχει, αύριο θα έχουμε σπουδαίες και ενδιαφέρουσες εκλογικές αναμετρήσεις τόσο στα νομοθετικά σώματα όσο και στις Πολιτείες.


Δημήτρης Τόλιας

Γεννήθηκε το 1998 και μεγάλωσε στον Ωρωπό Αττικής. Είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ έχει φοιτήσει και για ένα έτος στο ίδιο τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι λάτρης της πολιτικής ιστορικής ανάλυσης και έρευνας. Ασχολείται με την ανίχνευση της διαδικασίας διάδοσης και τις επιδράσεις των πολιτικών ιδεών στην κοινωνία τόσο στο παρελθόν όσο και φυσικά στο σήμερα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Τόλιας
Δημήτρης Τόλιας
Γεννήθηκε το 1998 και μεγάλωσε στον Ωρωπό Αττικής. Είναι αριστούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με την πολιτική ανάλυση και την πολιτική επικοινωνία έχοντας εργασιακή και ερευνητική εμπειρία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Ερευνητικά του ενδιαφέροντα αποτελούν τα πολιτικά κόμματα, τα πολιτικά και εκλογικά συστήματα και η πολιτική κοινωνιολογία.