17.5 C
Athens
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΑστυνομική βία στη Γεωργία: Η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει θέση

Αστυνομική βία στη Γεωργία: Η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει θέση


Της Στέλλας Πετρακάκη,

Είναι γεγονός πως στο ανατολικό μέτωπο της Ευρώπης, οι αναταραχές δεν αποκλιμακώνονται εύκολα τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια του ρώσο—ουκρανικού πολέμου έχει προκύψει και ένα σοβαρό ζήτημα στην περιοχή της Γεωργίας. Η ένταση στη χώρα έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς προσοχής λόγω των καταγγελιών για αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών.

Οι διαμαρτυρίες προκλήθηκαν από την προτεινόμενη νομοθεσία για τη ρύθμιση των «ξένων επιρροών», η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους πολίτες —λογικό από τη μια πλευρά—, καθώς συγχέονται οι διαδηλωτές με τους ονομαζόμενους «μπαχαλάκηδες», δίχως ο διαχωρισμός να έχει σημασία για την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση της Γεωργίας, ωστόσο, απαντά ότι ο νόμος στοχεύει στην ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας και της κυριαρχίας, κάτι που δεν ικανοποίησε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των πολιτών.

Χωρίς να χαθεί περαιτέρω χρόνος, οι διαδηλώσεις στη Γεωργία πήραν μια εντελώς διαφορετική τροπή, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί βία για να καταστείλει τους διαδηλωτές και φυσικά, η διεθνής κατακραυγή δεν άργησε να τους χτυπήσει την πόρτα ύστερα από τέτοιο εκτροχιασμό των διαδηλώσεων και της καταστολής τους με ακραία μέσα. Γερμανία, Γαλλία και Πολωνία, τρεις χώρες με στενούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Γεωργία εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους και καταδίκασαν την αστυνομική βία κατά των πολιτών.

Είναι διεθνώς αναγνωρίσιμο ότι η Γερμανία τάσσεται ως σημαντικός εταίρος της Γεωργίας στο πλαίσιο της ΕΕ και της πολιτικής για την Ανατολική Ευρώπη, οπότε με τη σειρά της εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τις εικόνες αστυνομικής βίας, που διαδραματίστηκαν στους δρόμους της Τιφλίδας. Η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, έκανε λόγο για «υποχρέωση της κυβέρνησης της Γεωργίας να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση και τις διαμαρτυρίες». Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι οι βίαιες αντιδράσεις από την πλευρά της αστυνομίας θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις σχέσεις της Γεωργίας με την ΕΕ και να πλήξουν την εικόνα της χώρας στον διεθνή πολιτικό χάρτη.

Η Γαλλία, επίσης, δεν άργησε να πάρει θέση, με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ζαν—Ιβ Λεντριάν, να τονίζει την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων των διαδηλωτών. «Η χρήση ακραίας βίας κατά των πολιτών, που ασκούν το δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης, είναι απολύτως απαράδεκτη» δήλωσε, επισημαίνοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες. Η Γαλλία, όπως και η Γερμανία, έχει τονίσει πολλάκις την ανάγκη για διασφάλιση του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δημοκρατικής διαδικασίας στη Γεωργία.

Πηγή Εικόνας: Euronews / Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: Pavel Bednyakov

Στη συνέχεια, η Πολωνία —η οποία έχει αναπτύξει, επίσης, στενές σχέσεις με τη Γεωργία στον τομέα της πολιτικής συνεργασίας— καταδίκασε σκληρά και σφοδρά την χρήση αστυνομικής βίας, καλώντας την κυβέρνηση της Γεωργίας να επιδείξει την ανάλογη αυτοσυγκράτηση και το σεβασμό προς τα δικαιώματα των πολιτών. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ζμπίγκνιου Ράου, τόνισε ότι η Πολωνία παρακολουθεί στενά την κατάσταση και επανέλαβε την ανάγκη για την τήρηση των ευρωπαϊκών προτύπων και την αποφυγή καταστολής των ειρηνικών διαδηλώσεων.

Η διεθνής κατακραυγή έχει φέρει τη γεωργιανή κυβέρνηση σε αρκετά δύσκολη θέση όσον αφορά τη διαχείριση. Η πίεση από τους Δυτικούς εταίρους της και οι αντιδράσεις από την κοινωνία έχουν προκαλέσει μια αρκετά μεγάλη σύγχυση, δικαιολογημένα βέβαια, καθώς καλείται η χώρα να τροποποιήσει την ίδια την νοοτροπία της. Παρά τις διεθνείς καταγγελίες και την πίεση για την αναστολή του επίμαχου νομοσχεδίου, η Πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλόμε Ζουραμπισβίλι, εξέφρασε την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο και αιτήθηκε την αναθεώρηση του. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού, Ιρακλί Γκαρίμπασβιλι, παρέμεινε ανυποχώρητη, δηλώνοντας ότι το νομοσχέδιο είναι κρίσιμο για τη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας. Στην αντίθετη όψη, η αντιπολίτευση και οι ακτιβιστές, οι οποίοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, κατηγορούν την κυβέρνηση για αυταρχισμό και καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Παράλληλα, η χρήση βίας από την αστυνομία έχει αφήσει τραυματίες και έχει εντείνει την κοινωνική αναταραχή.

Όπως μπορεί εύκολα να εξαχθεί το συμπέρασμα, σύμφωνα τις ανωτέρω πληροφορίες, η κατάσταση στη Γεωργία είναι τεταμένη, με τις διεθνείς αντιδράσεις να αναδεικνύουν τις ευαισθησίες της χώρας σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες και το κράτος δικαίου. Η καταγγελία της αστυνομικής βίας από χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία, υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ειρηνικής διαδήλωσης. Η εξέλιξη αυτής της κρίσης θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες συνέπειες για τις σχέσεις της Γεωργίας με την Ευρώπη και για την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Γεωργία: Γερμανία, Γαλλία και Πολωνία καταγγέλλουν την αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών, euronews, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Στέλλα Πετρακάκη
Στέλλα Πετρακάκη
Γεννημένη το 1995 στη Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από το Γεράνι Ρεθύμνης, σπούδασε στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά θέματα πολιτικής, καθώς και τα πολιτιστικά θέματα. Μιλάει Αγγλικά, Ρουμανικά και Ρωσικά. Κατέχει τη θέση υπεύθυνης νεολαίας στην νεοσύστατη ΑΜΚΕ SEE In Action (South Eastern Europe In Action). Το χόμπι της είναι το πιάνο, ειδικά η μελέτη κλασικής μουσικής.