17.5 C
Athens
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤι συμβαίνει με όλα αυτά τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια;

Τι συμβαίνει με όλα αυτά τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια;


Της Άννας Μαρία Τσαρτσίδου,

Καθώς, λοιπόν, διανύουμε την Χριστουγεννιάτικη περίοδο, επικρατεί η «τρέλα» των εορτών. Πιο συγκεκριμένα, η παράκρουση του χριστουγεννιάτικου στολισμού. Όπως είθισται αυτή την εποχή του χρόνου, όλα τα σπίτια, τα μαγαζιά και τα πολυκαταστήματα κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να ξεπεράσουν τον περσινό τους στολισμό, να καταφέρουν κάτι ακόμα πιο εκθαμβωτικό, πιο μαγικό, πιο χριστουγεννιάτικο. Αυτό συνεπάγεται  την αγορά καινούργιων πραγμάτων, όπως καινούργια στολίδια, δέντρα, αλλά και φυσικά νέα λαμπάκια! Γιατί όσα λαμπάκια και να έχεις ποτέ δεν θα είναι αρκετά. Κάθε χρόνο το μάτι αποζητάει όλο και περισσότερη λάμψη.

Αν και τα λαμπάκια είναι σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων και φυσικά είναι άμεσα συνδεδεμένα με την αίγλη και τη χαρά των γιορτών, είναι στ’ αλήθεια τόσο απαραίτητα; Τουλάχιστον είναι τόσο απαραίτητη η υπερβολική τους χρήση που –συχνά– αγγίζει τα όρια της κατάχρησης; Είναι αναγκαστικό να φορτώνουμε σε ένα πολύπριζο τρία διαφορετικά είδη λαμπιονιών; Γιατί το μάτι δεν μπορεί να χορτάσει με ένα κλασικό, απλό σετ λαμπάκια; Είναι ανάγκη να φωταγωγούνται ολόκληρες πλατείες, από την κορυφή ως τα νύχια, να αστράφτουν από χιλιόμετρα και περπατώντας τες να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε μια «ιμιτασιόν» Times Square; Όχι, σίγουρα αυτό δεν είναι δεν είναι απαραίτητο, όσο αισθητικά όμορφο και αν είναι.

Πηγή εικόνας: pexels.com / Δικαιώματα χρήσης: Dzenina Lukac

Γιατί, αν τα βάλουμε όλα κάτω, πέρα από το περιβαλλοντικό, που από μόνο του είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, καθώς κάθε χρόνο τέτοιες μέρες γίνονται τεράστιες σπατάλες ρεύματος και ενέργειας για την υπέρλαμπρη φωταγώγηση, επιβαρύνοντας το περιβάλλον, είναι και το οικονομικό. Μπροστά στην ζεστασιά και την αισθητική ευχαρίστηση που αντλούμε από την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, δεν υπολογίζουμε τους φουσκωμένους λογαριασμούς που θα μας έρθουν τους επόμενους μήνες. Μήπως τελικά θα έπρεπε να τους υπολογίζουμε; Τα Χριστούγεννα είναι από μόνα τους μια δαπανηρή περίοδος (δώρα, στολίδια, τραπέζια κλπ.) για αυτό ας προσπαθήσουμε να μην κάνουμε περιττές υπερβολές.

Ακόμα είναι και ζήτημα ζωτικής σημασίας. Όλα αυτά τα λαμπάκια, ειδικά αυτά που δεν είναι καλής ποιότητας, αγορασμένα από μαγαζιά που δεν εγγυούνται την ασφάλεια σε περίπτωση κάποια βλάβης είναι πολύ επίφοβα και αμφιλεγόμενα, καθώς από ένα μικρό βραχυκύκλωμα μπορεί να οδηγήσουν σε κάτι πολύ σοβαρό, όπως ηλεκτροπληξία. Το ρεύμα είναι κάτι που δεν χρειάζεται να παίζουμε και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοούμε τα προειδοποιητικά σημάδια (σπασμένος λυχνίας, βλάβες, υπερθέρμανση, κάποια περίεργη μυρωδιά), καθώς μπορεί να αποβούν μοιραία.

Καλό θα ήταν για τη σωματική, αλλά και την οικονομική ευημερία όλων μας, να λάβουμε κάποια μέτρα αυτά τα Χριστούγεννα, μέτρα που θα μπορούσαν να βάλουμε ως στόχο και για κάθε άλλα Χριστούγεννα από εδώ και πέρα. Μέτρα που βοηθάνε και το περιβάλλον και την τσέπη μας, αλλά φυσικά και την προσωπική μας υγεία. Δεν χρειάζεται να κάνουμε σπατάλες, προκειμένου να καλύψουμε την ανάγκη μας για περισσότερη λάμψη, καθώς το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν βρίσκεται εκεί.

Πηγή εικόνας: pexels.com / Δικαιώματα χρήσης: Jonathan Meyer

Προτάσεις για μια πιο συνετή χρήση των λαμπιονιών:

  • Να περιορίσουμε τις αγορές μας σε 1 ή 2 το πολύ σετ λαμπιονιών.
  • Να προτιμάμε την αγορά σε λαμπάκια τεχνολογίας led.
  • Να προσέχουμε το σημείο που τοποθετούνται τα λαμπάκια (να μην υπάρχουν νερά, σε σημείο που δεν το φτάνουν τα παιδιά, μακριά από τζάκια ή και άλλες πηγές θερμότητας κλπ.).
  • Να μην υπερφορτώνουμε τα πολύμπριζα.
  • Για τα λαμπάκια που τοποθετούνται σε εξωτερικό χώρο, να ελέγχουμε τον βαθμό στεγανότητας.
  • Να διατηρούμε ανοιχτά τα λαμπάκια, μόνο όταν κάποιος βρίσκεται στο σπίτι και ποτέ όταν λείπουμε! Επίσης, καλό θα ήταν να τα κλείνουμε και κατά την διάρκεια της κατάκλισης.
  • Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή αμφιβολία, να απευθυνόμαστε σε αδειούχο επαγγελματία ηλεκτρολόγο και να μην πειραματιζόμαστε με διάφορες επικίνδυνες «πατέντες».

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Πόσο ρεύμα καίνε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, star.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα - Μαρία Τσαρτσίδου, Υπεύθυνη Διόρθωσης
Άννα - Μαρία Τσαρτσίδου, Υπεύθυνη Διόρθωσης
Γεννημένη το 2000 στη Θεσσαλονίκη. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών σπουδών. Έχει έντονες λογοτεχνικές αναζητήσεις, με κλίση προς την πεζογραφία. Ενδιαφέρεται για τα πολιτιστικά δρώμενα και τρέφει μεγάλη αγάπη για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη συγγραφή.