14.5 C
Athens
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Η ευφράδεια της σαρδέλας» του Μπιλ Φρανσουά

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Η ευφράδεια της σαρδέλας» του Μπιλ Φρανσουά


Της Βάσιας Χατζηγεωργίου,

Γιατί ανάμεσα σε 240.000 καταγεγραμμένα θαλάσσια είδη και άλλα πόσα που μένουν ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά, επιλέγεται η σαρδέλα; Ένα τόσο μικρό αλλά συνάμα ευρέως γνωστό ψάρι; Σίγουρα, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση, η οποία αναμένεται να απαντηθεί κατά την ανάγνωση του βιβλίου, όπου αδιαμφισβήτητα δίνεται μία συναρπαστική απάντηση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως στο μικρής έκτασης αυτό σύγγραμμα Η ευφράδεια της σαρδέλας: Απίστευτες ιστορίες του υποβρύχιου κόσμου του Μπιλ Φρανσουά, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη,  ο συγγραφέας επιχειρεί, εκτός από το να επαινέσει την αδιανόητη ομορφιά του θαλάσσιου κόσμου, που είναι προφανώς αδιαμφισβήτητη, να προωθήσει στο κοινό την όποια γνώση έχει επί του θέματος. Όπως δηλώνει «εκτός από την ομορφιά του, ο θαλάσσιος κόσμος μας προσφέρει κι άλλες αλήθειες». Παράλληλα, σε κάθε μικρό κεφάλαιο αφορμάται από τα γεγονότα και βρίσκει την ευκαιρία να αφηγηθεί μικρές ιστορίες και να ενημερώσει τους αναγνώστες για σημαντικές πληροφορίες που αφορούν αμέτρητα είδη ψαριών. Από τον σολομό και τον γαύρο έως τον ρηγάλεκο, ένα οφιοειδές ψάρι (φίδι της θάλασσας), κάθε πλάσμα του βυθού έχει μια μικρή και εντυπωσιακή ιστορία. Ενδεικτικά, αναφέρει πως ο ρηγάλεκος κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί ένα ψάρι, το οποίο έχει την ικανότητα να προβλέπει τους σεισμούς, λόγω της κατοικίας του πλάι στα ωκεανικά ρήγματα.

Πέρα από τα παραπάνω, μία επιπλέον ερώτηση, η οποία στοχεύει στην κατανόηση του βιβλίου, έχει να κάνει με το αν είναι βουβός ο κόσμος των ψαριών ή με αυτόν τον τρόπο τον αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος. Η απάντηση δίνεται ως εξής: Σίγουρα ο τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των θαλάσσιων πλασμάτων και αυτών που ζουν στη στεριά είναι διαφορετικός, ωστόσο η επικοινωνία υφίσταται ακόμα κι αν δεν μπορεί να γίνει κατανοητή. Τα ψάρια κάνουν διάφορους θορύβους που συντελούν στην επικοινωνία τους. Είναι ανεπτυγμένη μάλιστα και η οσφρητική τους ικανότητα, καθώς ένα πλήθος αρωμάτων που δημιουργούν βοηθά στην καλύτερη και γρηγορότερη επικοινωνία μεταξύ τους.

«Το ήξερες πως στο παρελθόν υπήρχε έντονα η άποψη πως ο ωκεανός ήταν ένας παράλληλος κόσμος, που λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο, σαν είδωλο της στεριάς;»

Πηγή εικόνας: patakis.gr/ Δικαιώματα χρήσης: Vincent Breton

Ποιος είναι, όμως, ο συγγραφέας του συγκεκριμένου βιβλίου; Ο Μπιλ Φρανσουά, λοιπόν, ένας άνθρωπος με τεράστια αγάπη για τον υποβρύχιο κόσμο και έντονη ανησυχία για την προστασία του, εξέδωσε ένα καθηλωτικό για τους λάτρεις της θάλασσας —και όχι μόνο— βιβλίο που κατηγοριοποιείται στα επιστημονικά έργα. Έχει μάλιστα ολοκληρώσει τις σπουδές του στις θετικές επιστήμες, συγκεκριμένα στον τομέα της φυσικής, γεγονός που διαπιστώνει κανείς εύκολα με την πρώτη ανάγνωση του βιβλίου, όπου πολλά φυσικά φαινόμενα της υδροδυναμικής, για παράδειγμα, αναλύονται. Αυτό, μάλιστα, συμβαίνει καθώς αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ο Μπιλ Φρανσουά, αφού αποφοίτησε από την Ecole Normale Superieure, αφιερώθηκε στην έρευνα, στον τομέα της υδροδυναμικής. Συμμετείχε ακόμη σε αγώνες ρητορικής όπου και βραβεύτηκε, όπως ο τηλεοπτικός διαγωνισμός Le Grand Oral.

Το βιβλίο Η ευφράδεια της σαρδέλας είναι απολύτως βέβαιο πως προσφέρει στον αναγνώστη όχι μόνο αμέτρητη γνώση όσον αφορά τον κόσμο της θάλασσας, αλλά και μια ωραία, προσεκτική και πλούσια λεξιλογικά αφήγηση από τον ίδιο τον συγγραφέα. Ο τρόπος που γράφει είναι γλαφυρός και εντυπωσιακός, γεμάτος με ζωντάνια και εικόνες. Αναντίρρητα, αξίζει να αφιερώσεις λίγες ώρες και να βυθιστείς κι εσύ στον υποβρύχιο κόσμο. Θα έρθεις σε επαφή με απίστευτες ιστορίες που δεν θα θέλεις να τελειώσουν. Γι’ αυτό τον λόγο, ο απόλαυσε το θαλάσσιο αυτό ταξίδι και πάλι πίσω στη στεριά.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βάσια Χατζηγεωργίου
Βάσια Χατζηγεωργίου
Σπουδάζει στο τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ και βρίσκεται στο 4ο έτος. Γνωρίζει Αγγλικά και μαθαίνει Γερμανικά. Στον ελεύθερο χρόνο της προσπαθεί να γυμνάζεται και να διαβάζει βιβλία, ενώ με κάποιους φίλους μου προσπαθεί να παρακολουθεί ταινίες και παραστάσεις όσο πιο συχνά γίνεται. Συμμετέχει, επίσης, σε μια εθελοντική φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ και συγκεκριμένα ασχολείται με το κομμάτι της προώθησης και την εικόνα του οργανισμού.