14.6 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟκτώ σύντομες απαντήσεις για τον κορωνοϊό από την ιατρό Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα

Οκτώ σύντομες απαντήσεις για τον κορωνοϊό από την ιατρό Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα


Συνέντευξη στον Νικόλαο Ερμή,

Η ιατρός Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα είναι Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Κοινωνικής Πολιτικής στον δήμο Ρεθύμνου. Φέρει έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε έγκριτα ξένα περιοδικά και εισηγήσεων σε διεθνή συνέδρια, ενώ επίσης είναι επί σειρά ετών μέλος στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, με παράλληλη ενεργό συμμετοχή σε θέσεις ευθύνης της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ Ρεθύμνου.

Έχοντας σημαντικές εμπειρίες από τη σταδιοδρομία της στον χώρο της υγείας, μεταφέρει με ευθύτητα και σιγουριά απαντήσεις σε ανησυχίες όλων μας μέσα από τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα της επιστημονικής κοινότητας. Στην παρακάτω συνέντευξη μάς απαντάει σε οκτώ σύντομα, αλλά καίρια για την ανθρώπινη υγεία, ερωτήματα σχετικά με τον νέο κορωνοϊό, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια πανδημία με χιλιάδες κρούσματα και αυξανόμενη θνησιμότητα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

  • Ποιο είναι το κύριο σύστημα του οργανισμού που προσβάλλει ο κορωνοϊός; Ποια τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Ο κορωνοϊός προσβάλλει κατά κανόνα το κατώτερο αναπνευστικό, τους πνεύμονες δηλαδή, με αποτέλεσμα συμπτώματα όπως πυρετός που συνοδεύεται από βήχα, κίτρινα φλέματα, δύσπνοια, ταχύπνοια να είναι καμπανάκι ώστε να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια.

  • Σε ποια περίπτωση παρατηρείται η κύρια μεταδοτικότητα της νόσου; Συμπτωματική ή ασυμπτωματική;

Δυστυχώς ισχύουν και τα δύο και οι ασυμπτωματικοί φορείς διασπείρουν τη νόσο, εξ ου κι η τόσο μεγάλη και γρήγορη διάδοσή της. Δυνητικά πλέον και στην Ελλάδα ο καθένας μας είναι εν δυνάμει ύποπτο κρούσμα, είτε έχει συμπτώματα είτε όχι.

  • Πού οφείλεται ο χαρακτηρισμός των παιδιών ως «βόμβες κορωνοϊού»; Πού αποσκοπεί ουσιαστικά η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων;

Τα παιδιά μπορούν πολύ συχνά να είναι φορείς χωρίς να νοσήσουν, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν τον ιό στο περιβάλλον τους με σιωπηλό -τρόπον τινά- τρόπο. Λέγεται ότι μέχρι και 20 μέρες παραμένουν φορείς. Άρα όντως, το κλείσιμο των σχολείων ήταν ένα σοφό μέτρο.

  • Έχουν επιβεβαιωθεί κάποια κρούσματα στην Ελλάδα που δεν παρουσιάζουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενη χώρα, ούτε επαφή με άτομο που νοσεί, τα λεγόμενα «ορφανά κρούσματα». Είναι κάτι το ανησυχητικό για τη μεταδοτικότητα της νόσου;

Τα «ορφανά κρούσματα» είναι το αναμενόμενο επόμενο στάδιο της εξάπλωσης. Ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστούν και η ιατρική κοινότητα δεν εξεπλάγη. Τώρα, η επιμόλυνση του πληθυσμού θα γίνει πολύ γρήγορα, ειδικά αν δεν είμαστε σχολαστικοί και συνεπείς με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.

  • Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί η κατάσταση μέσα στις δύο εβδομάδες που ακολουθούν; Πιστεύετε πως οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας είναι οι κατάλληλες ώστε να υποστρέψει ο αριθμός των κρουσμάτων;

Θεωρώ ότι ήταν κομβικό το γεγονός ότι ελήφθη η απόφαση να κλείσουν οι καφετέριες, τα εστιατόρια και γενικότερα τα εμπορικά καταστήματα. Μπράβο στην ελληνική πολιτεία που φάνηκε τολμηρή και αποφασιστική. Η απόφαση αυτή θα κάνει σαφέστατα τη διαφορά στην επιβράδυνση του φαινομένου.

  • Το σύστημα υγείας της Κρήτης είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτήν την «κρίση»; Πόσα κρούσματα έχουμε στην Κρήτη μέχρι στιγμής;

Τώρα που μιλάμε τα κρούσματα είναι πέντε, αρκετά ελπιδοφόρο νούμερο. Αν καταφέρουμε να αργήσει η διασπορά της νόσου, θα τα βγάλει πέρα το Ε.Σ.Υ, αν όχι θα θρηνήσουμε θύματα και εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό. Έχουμε τεράστια κενά σε προσωπικό και πολύ λίγα κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Το σύστημα υγείας σαφώς και δεν είναι έτοιμο, ούτε και θα εμφανιστούν μαγικά ενδιαφερόμενοι γιατροί να διοριστούν για δυο χρόνια χωρίς επιπλέον κίνητρα. Φάνηκε, άλλωστε, αυτό από τις ελάχιστες αιτήσεις που γίνανε. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να κάνει πιο δελεαστική πρόταση προς την ιατρική κοινότητα για να βρει ανταπόκριση.

  • Ποια είναι τα νέα δεδομένα που φέρνει η κήρυξη της πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την πορεία της νόσου;

Τα νέα δεδομένα που διαφαίνονται είναι ο αυτοπεριορισμός της νόσου στις περιοχές της αρχικής εστίας, όπως στην πόλη Ουχάν της Κίνας. Είναι ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα.

  • Πότε θεωρείτε ότι θα μπορέσει να τεθεί σε ευρεία χρήση το εμβόλιο για τον ιό;

Σαφώς και πάνω από ένα εξάμηνο θα χρειαστεί για να τεθεί σε κυκλοφορία το εμβόλιο. Εν τω μεταξύ, ας ελπίσουμε ότι όπως οι λοιποί κορωνοϊοί θα αδρανοποιηθεί στις υψηλές θερμοκρασίες και θα περιοριστεί η εξάπλωση τους καλοκαιρινούς μήνες. Για παράδειγμα το γεγονός ότι στις Αφρικανικές χώρες δεν αναφέρεται εξάπλωση, συνηγορεί επιδημιολογικά υπέρ αυτής της θεωρίας.

Ευχαριστούμε θερμά την κα. Ελευθεριάδου – Γκίκα για την παραχώρηση της συνέντευξης!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ