Του Νίκου Παντελάιου,
Δεν είναι λίγες οι φορές που τα γεγονότα μεγαλοποιούνται και διαστρεβλώνονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ανά τα έτη ουκ ολίγες φορές έχουν αναμεταδοθεί από τους δέκτες μας σκηνικά τα οποία ουδέποτε αντικατόπτριζαν τα πραγματικά γεγονότα. Είτε αυτά είναι σκηνές από κάποιον σεισμό, που στην τηλεόραση βλέπουμε σκηνές καταστροφής ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει συμβεί τίποτε, είτε είναι ψεύτικες πληροφορίες με σκοπό να οδηγήσουν την μάζα σε κάποια απόφαση.
Το 2020 μας έχει υποδεχθεί με αφθονία από παρόμοιες ειδήσεις. Ας ξεκινήσουμε από τον ιό που έχει κατακλύσει την γη και βρισκόμαστε στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Προσοχή εδώ, δεν λέω σε καμία περίπτωση ότι λόγω του συγκεκριμένου ιού δεν έχουμε δει ανθρώπινες απώλειες ή ότι δεν πρέπει να προφυλασσόμαστε. Όταν όμως, δίνεις σε ένα θέμα τόσο μεγάλη έκταση, όσο έχει πάρει αυτή του κορωνοϊού και σπέρνεις τον πανικό, ο κόσμος χάνει την ψυχραιμία του και οδηγείται σε παρορμητικές και μερικές φορές, παράλογες αντιδράσεις. Το είδαμε όταν άδειασαν οι μάσκες από τα φαρμακεία και όταν άδειασαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ εξαιτίας ενός κρούσματος. Όχι ότι είναι ένα θέμα για το οποίο δεν πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος, ή ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να το ελέγξουμε, αλλά την τελευταία φορά που θυμάμαι να δίνουμε τόση έμφαση σε ένα γεγονός, που μπορεί εν τέλει και να μη γίνει, άδειασαν τα ATM μέσα σε λίγες μέρες και έκλεισαν οι τράπεζες. Και πάλι όμως, το θέμα δεν είναι ότι δεν πρέπει να ενημερωθούμε, όσο το να ενημερωθούμε σωστά και με ηρεμία. Δε γίνεται στην ίδια πρόταση να λες ότι η υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται σε συναγερμό και ταυτόχρονα να συνιστάς ψυχραιμία. Όταν πρόκειται για τόσο ευαίσθητα και σημαντικά θέματα καλά θα κάνουν όσοι βγαίνουν στην τηλεόραση και αρθρογραφούν να φιλτράρουν την πληροφορία και να την μοιράζονται πιο προσεκτικά.
Ένα άλλο θέμα της επικαιρότητας που έπαιξε τις τελευταίες μέρες και αναστάτωσε αρκετό κόσμο, είναι αυτό του Έβρου. Δεν χρειάζεται να πω περί τίνος πρόκειται καθώς με την έκταση που έχει δοθεί όλοι ξέρουμε ή νομίζουμε ότι ξέρουμε τι γίνεται στα σύνορα. Για ακόμη μία φορά τα ΜΜΕ έδωσαν ρεσιτάλ παραπληροφόρησης, με τις φήμες περί επιστράτευσης. Στο βωμό του χρήματος και των clicks κάποιοι ανίδεοι αποφάσισαν να σπείρουν τον πανικό αναρτώντας αβάσιμες πληροφορίες επί του θέματος. Η εκμετάλλευση των θεμάτων της επικαιρότητας, σε συνδυασμό με την παραπληροφόρηση, θα έπρεπε να διώκεται ποινικά. Επίσης, όταν ξεκίνησαν οι επιδρομές μεταναστών στα σύνορα του Έβρου, σε μία πρωινή εκπομπή έδειχναν πλάνα ενός τρένου να μεταφέρει χιλιάδες μετανάστες. Το συγκεκριμένο υποτίθεται ότι ήταν εκείνων των ημερών και μετέφερε τους μετανάστες στα σύνορα. Ευτυχώς, ο ανταποκριτής της εκπομπής έκανε αναφορά για ψευδή πλάνα που παίζονταν στην τηλεόραση, συμπεριλαμβανομένου και του συγκεκριμένου.
Η δύναμη της πληροφορίας είναι μεγάλη και ως γνωστόν η μεγάλη δύναμη φέρει και μεγάλες ευθύνες. Δυστυχώς όμως, όσοι διαχειρίζονται τις πληροφορίες δε φαίνεται να λογαριάζουν τίποτα μπροστά στη θεαματικότητα και στα νούμερα. Πριν αφομοιώσετε κάτι που είδατε ή ακούσατε, προσπαθήστε να το επιβεβαιώσετε. Μην αφήνετε τον φόβο στο άκουσμα μιας τρομακτικής είδησης να σας οδηγεί σε παρορμητικές κινήσεις και κυρίως, στην αναμετάδοσή της.
Γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα, έζησε και μεγάλωσε στην Πάρο μέχρι τα 18 του χρόνια. Αποφοίτησε από το τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας της Καστοριάς του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και έκανε πτυχιακή εργασία στο Μποϊκοτάζ Επιχειρήσεων στα Social Media. Πλέον εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα στην πρωτεύουσα. Όνειρό του είναι να εργαστεί στις Δημόσιες Σχέσεις με στόχο να τις διευθύνει, καθώς πιστεύει στις σχέσεις που μπορούν να έχουν οι οργανισμοί με το κοινό τους. Εκτιμάει την ειλικρίνεια και πορεύεται με τα μάτια του ανοιχτά χωρίς παρωπίδες.