Του Φωκίωνα Δανιηλίδη,
Όλοι μας έχουμε αγαπημένα φαγητά από την παιδική μας ηλικία, τα οποία μας ζεσταίνουν τη ψυχή, ακόμα και σήμερα. Η φασολάδα, ωστόσο, δεν είναι ένα πιάτο, το οποίο θυμούνται ευχάριστα τα περισσότερα ελληνόπουλα. Γενικότερα, τα όσπρια, αν και εξαιρετικά υλικά στην κουζίνα, είναι από τα πιο αδικημένα, στον κόσμο της γαστρονομίας. Όπως ισχύει και για τα περισσότερα φαγητά, είναι δυνατόν για τον οποιονδήποτε να απολαύσει μία φασολάδα, αρκεί αυτή να έχει μαγειρευτεί σωστά. Είναι κρίμα να στερηθούμε μία τόσο νόστιμη σούπα, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Πολλοί σεφ περιπλέκουν τη συνταγή, προσθέτοντας σκόρδο, δάφνη, ζωμό, σέλερι, αλεύρι, μέχρι και μήλο. Στην πραγματικότητα, όσον αφορά τα πιο παραδοσιακά πιάτα μίας κουλτούρας, η απλότητα είναι το «κλειδί», για να πετύχεις το πιο γευστικό αποτέλεσμα.
Υλικά
Τα απαραίτητα υλικά είναι: 500 γρ. λευκά φασόλια, ένα μεγάλο κρεμμύδι, δύο μεσαία καρότα, μισό ματσάκι σέλινο, μισό ματσάκι μαϊντανό, 90 ml —6 κουταλιές της σούπας— ελαιόλαδο, μία κονσέρβα ντοματάκια, δύο κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας, αλάτι και πιπέρι. Η δοσολογία αρκεί για 6 μερίδες και ο χρόνος ενεργής προετοιμασίας εκτιμάται στις δύο ώρες.
Εκτέλεση
Η διαδικασία ξεκινάει από το προηγούμενο βράδυ, όταν προβράσουμε και ύστερα, βάλουμε τα φασόλια να μουλιάσουν. Αρχικά, τα βράζουμε για μισή ώρα και τα σουρώνουμε, μετά γεμίζουμε την κατσαρόλα με κρύο νερό και τα αφήνουμε να μαλακώσουν, μέχρι την επόμενη μέρα. Είναι σημαντικό να πάρουν μία πρώτη βράση, καθώς έτσι αποβάλουν στο νερό, ένα μεγάλο ποσοστό από τα συστατικά, τα οποία καθιστούν τη χώνεψη δύσκολη. Επιπλέον, απαγορεύεται να προσθέσουμε αλάτι σ’ αυτά, διότι αυτό θα τα σκληρύνει και αργότερα, θα είναι πρακτικά αδύνατον να μαλακώσουν.
Την επόμενη μέρα, φτιάχνουμε τη σούπα. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρούς κύβους και τα καρότα, τα οποία έχουμε ξεφλουδίσει σε ημιφέγγαρα, ενώ από τα βότανα, χοντροκόβουμε μονάχα τα φύλλα. Πρόκειται για μία “rustic” συνταγή, στην οποία δεν υπάρχει πρόβλημα αν τα υλικά είναι κομμένα σε μεγάλα κομμάτια. Όταν το “mise en place” είναι έτοιμο, προσθέτουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα με φρέσκο νερό, όπως και τα φασόλια, τα οποία έχουμε σουρώσει. Στη συνέχεια, περιμένουμε να βράσει και αφού προσθέσουμε τη ντομάτα και μισό από το ελαιόλαδο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτεί, για περίπου μιάμιση ώρα. Μόλις τα φασόλια έχουν μαλακώσει, μπορούμε να προσθέσουμε το υπόλοιπο λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Πολλοί μάγειρες επιμένουν να τσιγαρίζουν τα λαχανικά. Ωστόσο, αυτό μας προσφέρει ένα αρκετά διαφορετικό αποτέλεσμα, το οποίο δεν έχει την ήπια και ντελικάτη γεύση μίας παραδοσιακής φασολάδας. Άλλωστε, όπως υποστηρίζει ο ερασιτέχνης μάγειρας, Adam Ragusea —σ’ ένα σχετικό του βίντεο— «τα καλά βρασμένα υλικά, κάνουν τις γεύσεις ευδιάκριτες και πιο φρέσκιες στο τελικό πιάτο».
Σερβίρισμα
Όταν η φασολάδα είναι έτοιμη, τη σερβίρουμε σ’ ένα βαθύ πιάτο. Έχουμε την ελευθερία να προσθέσουμε από πάνω της, ακόμη και λίγο μπούκοβο και να τη συνοδεύσουμε με ψωμί και φέτα. Αν και υπάρχουν τοπικές συνταγές της σούπας, στις οποίες δε μπαίνει καθόλου ντομάτα και άλλες στις οποίες χρησιμοποιούνται λουκάνικα και πράσο, αυτή είναι η εκδοχή, με την οποία μεγαλώσαμε οι περισσότεροι, αξέχαστη, αλλά και απαράμιλλη. Καλή απόλαυση!
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
- Φασολάδα | Άκης Πετρετζίκης, youtube.com, διαθέσιμο εδώ
- Φασολάδα με Λουκάνικα Επ.39 | Kitchen Lab TV | Άκης Πετρετζίκης, youtube.com, διαθέσιμο εδώ
- Φασολάδα Παραδοσιακή με ψωμί γάστρας και ρέγγα | παππούς Τάσος, youtube.com, διαθέσιμο εδώ