10.4 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑκόμη ένα βήμα προς την ισότητα

Ακόμη ένα βήμα προς την ισότητα


Της Δήμητρας Παπαδοπούλου,

Στο θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών, η Σκωτία αποτελεί μια χώρα πρωτοπόρο. Ο χαρακτηρισμός αυτός προκύπτει εύκολα, ειδικά εάν κάποιος παρατηρήσει την πρόσφατη ψήφιση νομοθεσίας στην οποία προέβη, η οποία αφορά την ίση και δωρεάν πρόσβαση των γυναικών στα προϊόντα γυναικείας υγιεινής. Ο νόμος αυτός προτάθηκε από τη βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Μόνικα Λένον, έχοντας παράλληλα τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι θα υποστηρίξει τη δράση αυτή διαθέτοντας 6.221.000 ευρώ. Επιπλέον, 4,7 εκατομμύρια ευρώ θα διανεμηθούν σε δημοτικά συμβούλια προκειμένου να επεκταθεί η πρωτοβουλία και σε άλλους δημόσιους χώρους, ενώ 59.000 ευρώ θα χορηγηθούν σε αθλητικούς ομίλους για τη δωρεάν διάθεση προϊόντων όπως αυτών.

Παλαιότερα, πολλά μέλη της κυβέρνησης αντιτίθεντο στην πρωτοβουλία αυτή, καθώς ανησυχητικό θεωρούσαν το κατά πόσο κάτι τέτοιο θα ήταν εφαρμόσιμο αλλά και το ύψος του οικονομικού κόστους. Ωστόσο, η μεταστροφή τους σημαίνει πως η πρόταση επρόκειτο να υπερψηφιστεί από όλα τα κόμματα. Η βουλευτής δηλώνει περήφανη και ενθουσιασμένη που κατάφερε να δείξει τον δρόμο σε ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα καταπατώντας τις φυλετικές αλλά και κοινωνικές ανισότητες.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως στη Σκωτία διατίθενται ήδη δωρεάν προϊόντα περιόδου σε όλα τα σχολεία της χώρας από το 2018. Όπως αναφέρει μια δεκαεξάχρονη μαθήτρια «το σωστό είναι κάθε γυναίκα να έχει δωρεάν πρόσβαση σε προϊόντα γυναικείας υγιεινής. Δεν πρόκειται για πολυτέλεια. Είναι πράγματα που μας είναι απολύτως απαραίτητα. Καθώς η έμμηνος ρύση διαρκεί κατά μέσο όρο πέντε ημέρες, το κόστος των απαραίτητων προϊόντων γυναικείας υγιεινής φτάνει περίπου τα 10 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι πολλά κορίτσια αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν ακατάλληλα υλικά, όπως χαρτομάντηλα ή κάλτσες».

Το συγκεκριμένο ζήτημα εκτός από τον τομέα της κοινωνίας αγγίζει και αυτόν της ισότητας και των δικαιωμάτων των γυναικών. Αν και βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, σε πολλές χώρες του κόσμου τα δικαιώματα των γυναικών συνεχίζουν να καταπατώνται. Πολύ συνοπτικά:

  • Μισθολογικές ανισότητες
  • Υποχρεωτικοί γάμοι
  • Γυναικοκτονίες
  • Σεξουαλικές παρενοχλήσεις/βιασμοί
  • Σωματική κακοποίηση
  • Εργασιακή ιεραρχία

Εκτός τοις άλλοις, η ελεύθερη πρόσβαση των γυναικών σε προϊόντα γυναικείας υγιεινής αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα, καθώς άλλωστε η έμμηνος ρύση είναι κάτι το αναπόφευκτο, το αναγκαίο και το φυσικό. Θα έπρεπε, λοιπόν, κάθε γυναίκα να μπορεί να περιποιηθεί τον εαυτό της με αξιοπρέπεια τις δύσκολες εκείνες ημέρες του μήνα και να μη συμβιβάζεται με υποκατάστατα επειδή και μόνο δε μπορεί να το υποστηρίξει οικονομικά.

Στο επιχείρημα αυτό έχει ακουστεί, ωστόσο, η δικαιολογία από αντιφρονούντες στην ιδέα αυτήν ότι οι γυναίκες έχουν γίνει μαλθακές και ότι 50 χρόνια πριν (όταν οι γυναίκες ήταν πιο σκληραγωγημένες) οι ίδιες δεν είχαν πρόβλημα να χρησιμοποιήσουν ακόμα και άχυρα. Θεωρώ πως ο αντίλογος αυτός μπορεί να λήξει με το ότι πριν 50 χρόνια οι άνθρωποι επίσης μπορούσαν να πεθάνουν ακόμα και με έναν υψηλό πυρετό.

Η Σκωτία έδωσε το λαμπρό παράδειγμα. Όλοι μαζί μπορούμε να φωτίσουμε τον δρόμο για μια κοινωνία μακριά από ανισότητες και κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Αμοιβαίος σεβασμός και αλληλεγγύη.

Off to the way Scotland showed!


Δήμητρα Παπαδοπούλου

Γεννημένη το 1996. Σπουδάζει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με κατεύθυνση στις διεθνείς σχέσεις. Ασχολίες της, η πολυποίκιλη ανάγνωση βιβλίων, η μουσική και οι ξένες γλώσσες.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.